$
כלכלה ומדיניות

איראן התקבלה לבנק הסיני להשקעות בתשתיות AIIB שגם ישראל מצטרפת אליו

ההחלטה לקבל את איראן כחברה נעשתה בתמיכת סין, בריטניה, צרפת, הודו ואיטליה. עד כה הצטרפו לבנק 40 מדינות וישראל הודיעה בראשית החודש כי תצטרף גם היא. מדובר במכה קשה למדיניות החוץ האמריקאית

שירות כלכליסט 13:1308.04.15

איראן התקבלה כחברה בבנק השקעות בתשתיות הסיני AIIB. כך דיווחה סוכנות הידיעות הממשלתית של סין שינווה. בראשית החודש הודיעה ישראל כי מצטרפת גם כן לבנק.

 

 

ההחלטה לקבל את איראן כחברה נעשתה בתמיכת סין, בריטניה, צרפת, הודו ואיטליה. בנק ההשקעות הסיני נחשב לאחת ההצלחות הדיפלומטית הגדולות של סין. 

 

בראשית החודש חתם כאמור ראש הממשלה בנימין נתניהו על מכתב בקשת הצטרפות ל-AIIB. זאת לאחר שיותר מ-40 מדינות כבר הצטרפו לבנק המוקם ביוזמה סינית והמתכנן להשקיע 100 מיליארד דולר בפרויקטי תשתיות במדינות ברחבי אסיה, מחצית מהסכום יוקצה מצידה של סין.

 

בהודעה שפורסמה באתר האינטרנט של משרד החוץ בירושלים נכתב אז כי הצטרפותה של ישראל תפתח בפניה הזדמנויות לשילוב חברות ישראליות בפרויקטי תשתיות שיהיו במימון הבנק.

 

בארה"ב ניסו בתחילה למנוע מבנות בריתם להצטרף לבנק, שנתפס בעיני האמריקאים כמערער על מעמדם של הבנק העולמי והבנק לפיתוח אסיה. ואולם, הם נאלצו לשנות את הטון לאחר שמדינות רבות הצטרפו לפרויקט, ולאחר שקיבל את התמיכה של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי.

 

השקת הבנק הסיני להשקעות בתשתית ALLB (ארכיון) השקת הבנק הסיני להשקעות בתשתית ALLB (ארכיון) צילום: רויטרס

 

מדובר במכה קשה למדיניות החוץ האמריקאית, ולהישג עצום עבור זו הסינית. סין רואה בבנק אפשרות להרחיב את השפעתה וככלי לקידום האינטרסים שלה באזור מזרח אסיה והאוקיינוס השקט.

 

הסחף של מדינות המערב שהצטרפו לבנק החל באמצע מרץ, לאחר שבריטניה, בעלת הברית הקרובה ביותר של ארה"ב באירופה, הודיעה כי תצטרף ליוזמה. וושינגטון זעמה על הבריטים, שתלו את החלטתם בשיקולים של קשרים עסקיים עם חברות סיניות.

 

לאחרונה הודיעה יפן, שבתחילה הביעה רצון להצטרף לבנק, כי היא מושכת את בקשת ההצטרפות בשל לחץ כבד מצד וושינגטון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x