רעידת האדמה בנפאל: מניין ההרוגים מטפס. פצועים וחולים ברחובות
מאות נפגעים מטופלים בדרכים מחשש לרעידות משנה שיגרמו לקריסות, מחסור גדול בציוד רפואי - כך מצטיירת הערב התמונה מנפאל, יום לאחר רעידת האדמה החזקה שטלטלה אותה. מניין הנספים חצה את רף ה-2,500. כ-150 ישראלים עדיין מנותקי קשר
- האסון בנפאל: גוגל ופייסבוק יסייעו לכם לאתר מכרים נעדרים
- הרעש שטלטל את נפאל. "לילה ללא קורת גג"
- מטוס טורקיש איירליינס החליק בנפאל; הנוסעים התפללו "שמע ישראל"
אחר הצהריים מסר משרד החוץ בירושלים כי נותרו כ-150 מטיילים ישראלים בנפאל שמוגדרים מנותקי קשר. 261 אנשי צוותי חילוץ והצלה ב-26 משלחות צפויים לטוס ביממה הקרובה לקטמנדו, אולם קשיי הנחיתה בנמל התעופה בנפאל מעכבים את המראתם. שלוש משפחות עם תינוקות שהובאו במסגרת פונדקאות במדינה האסייתית צפויים לנחות הלילה בישראל בבסיס נבטים.
העומס על בתי החולים מקשה על הטיפול בפצועים בנפאל, ומאות מועברים לרחובות מחשש לקריסת התקרות בעקבות רעשי המשנה. במהלך היום היה ניתן לראות חולים ופצועים שוכבים בדרך המאובקת מחוץ לבית החולים בקמפוס קטמנדו וצוותי רפואה מוסיפים עוד על אלונקות ומיטות. "יש לנו רק חדר ניתוח אחד. כדי לספק טיפול דחוף לכל הפצועים אנחנו צריכים 15 חדרים. אני לא מצליח להתמודד עם העומס", סיפר דיפנדרה פנדי, מנתח אורתופדי, שהוסיף כי ביצע 36 ניתוחים קריטיים מאז שבת.
רעש משנה חזק מאוד פקד הבוקר את אזור קטמנדו בנפאל והורגש גם בצפון הודו ועד לניו דלהי. עוצמתו הייתה 6.7. זהו רעש המשנה החזק ביותר שהורגש בנפאל מאז רעידת האדמה שאירעה אתמול לפני הצהריים, רעידה שעוצמתה הייתה 7.9. רעש כזה לבדו יכול לגרום הרס משמעותי גם בימים כתיקונם, אבל כעת הוא עלול להיות מסוכן אף יותר בשל הנזק שכבר גרמו למבנים הרעידות הקודמות שפקדו את נפאל ביממה האחרונה.
מחוץ למרכז הטראומה הלאומי בקטמנדו, חולים על כסאות גלגלים שהיו מאושפזים עוד לפני הרעש הצטרפו למאות אחרים שהגיעו למרכז עם פציעות וחבלות ושכבו באוהלים שנפרשו מסדיני בית החולים. סוכנויות סיוע העידו כי בתי החולים עמוסים עד אפס מקום וסובלים ממחסור בציוד רפואי. "בבתי החולים הפרטיים והממשלתיים סובלים ממחסור חמור במיטות ומטפלים בחולים בחוץ, באוויר הפתוח", אמר שליח נפאל להודו.
בעוד ממשלת נפאל המומה מגודל האסון, הודו וסין כבר שלחו משלחות סיוע וציוד. פקיסטן שלחה ארבעה מטוסים ובהם בתי חולים ניידיים. אף שהמדינות השכנות שלחו במטוסי הובלה צבאיים ציוד רפואי, מזון ומים, ישנו קושי רב לספק סיוע לאזורים המרוחקים בשל תנאי מזג האוויר המקשים על טיסת מסוקים. גם הכבישים הרבים ברחבי המדינה שנחסמו על ידי מפולות מקשים על הגעת צוותי הסיוע. לחלק מהכפרים יכולים צוותי סיוע להגיע רק בצעידה רגלית שתימשך ימים. לפי הערכות כפרים שלמים נקברו תחת מפולות בוץ וסלעים.
גם היום, היקף ההרס ליד מוקד הרעש שבאזור המערבי ההררי עדיין לא ידוע. האזור סובל גם מתקשורת סלולרית ואינטרנטית רעועה, שמקשה עוד יותר על מאמצי הסיוע במדינה הענייה ביותר באסיה, שחוותה את רעידת האדמה החמורה ביותר זה שמונה עשורים. במהלך היום המשיכו המחלצים לחפור בידיים חשופות בניסיון למצוא לכודים חיים בין ההריסות.
קצין מצבא נפאל וקבוצה של מחלצים עבדו כל הלילה כדי לפלס דרך בבניין שהתמוטט בקטמנדו. הם נאלצו להשתמש בגרזנים במקום בולדוזרים בשל הצפיפות ברחובות העיר העתיקה. "אנחנו מאמינים כי ישנם עוד אנשים שלכודים בפנים", סיפר לרויטרס בעוד מצביע על הריסות הבטון, שפעם היו בניין בן שלוש קומות.
הבוקר נחתו מסוקי חילוץ ראשונים בהר אוורסט, שם נהרגו 18 בני אדם במפולות שאירעו בעקבות רעש האדמה החזק אתמול, ולפי הרשויות בנפאל, מאות מטפסי הרים תקועים על ההר. מטפס ההרים הרומני אלכס גוואן דיווח בטוויטר כי פצועים ראשונים כבר פונו במסוק מהמקום.