רוסיה סגרה מספר שיא של בנקים בגלל הלבנת הון וסיכונים
הבנק המרכזי של רוסיה ביטל מתחילת 2014 את רישיונם של כ־14% מהמוסדות הפיננסיים. הסיבה: העלמת עין מהון שחור ונטילת סיכונים מיותרים
הבנק המרכזי של רוסיה ביצע לאחרונה את מה שהוא מכנה "ניקיון יסודי של המערכת הפיננסית". מתחילת 2014 החליטה נגידת הבנק אלבירה נביאולינה על שלילת רישיונם של 128 מוסדות פיננסיים, שלפי הטענה לא עשו מספיק להתמודד עם תופעות של הלבנת הון ונטלו סיכונים מיותרים - כך לפי העיתון הצרפתי "לה מונד".
ב־2014 נעלם מהנוף מספר שיא של מוסדות פיננסיים - 103, מתוכם 86 בנקים. במחצית הראשונה של השנה הצטמצמה תופעה זו במעט ועמדה על 33 מוסדות, מתוכם 30 בנקים. ברוב המקרים מדובר בבנקים קטנים ובינוניים בבעלות פרטית. נכון לעכשיו פועלים ברוסיה 753 בנקים ו־57 מוסדות פרטיים למתן אשראי, אך לדברי גורמים בבנק ה"ניקיון" טרם הסתיים והזרוע עוד נטויה.
הסיבות המרכזיות לשלילת הרישיון היא היותו של המוסד "מסוכן", לרוב בשל התעלמות מהון שחור שעבר דרכם ואי־הקפדה על יחס הלימות ההון - כלומר ההון העצמי שהם החזיקו לא תאם את היקף האשראי שהם נתנו וההשקעות שהם ביצעו. "אנחנו בודקים שני קריטריונים", מסביר ואסילי פוזדישב, סגן נגידת הבנק המרכזי. "האם הם מעורבים בפעולות מפוקפקות של הלבנת או העברת הון למקלטי מס והאם יש להם הון עצמי מספק".
הסיבה לשיטת הפעולה המוזרה של הרגולטור היא הקושי על הפיקוח על הבנקים ברוסיה. ממדיה של רוסיה, השיטה הפדרטיבית, הרב־גוניות האתנית ובעיקר אזלת ידה של מוסקבה בהשלטת שלטון החוק על כל חלקיה של הפדרציה הרוסית, גורמים לכך שלנביאולינה ואנשיה אין סיכוי לפקח על המערכת הבנקאית.
סגן הנגידה אמר בעבר לעיתון הרוסי "AIF" שמבחינתו "קל יותר לסגור בנק מלפקח עליו".
מבצעים דומים של הבנק המרכזי נעשו בעבר, אך מעולם לא בקנה מידה כזה. הסיבה המרכזית למספר חסר התקדים של הבנקים שנסגרו בשנה החולפת הוא בסחרור שאליו נכנסה המערכת הבנקאית בגלל המשבר הפיננסי, שפרץ בעקבות מעורבותה של רוסיה בלחימה באוקראינה בתחילת 2014.