המשבר ביוון
"היוונים עברו שנים של עינוי. הם יצביעו 'לא' במשאל העם"
חברת מפלגת השלטון היוונית פוטיני ואקי סיפרה לכלכליסט על הדיונים המתישים המתנהלים בפרלמנט בימים האחרונים ועל התקווה שהעם היווני יצביע נגד מתווה הצנע האירופי: "אנחנו מרגישים שהאירופים עושים פוטש לממשלה נבחרת"
יוון נערכת השבוע למשאל העם הגורלי שיכריע אם תישאר בגוש היורו או תצא לדרך עצמאית. בעוד ראש הממשלה אלכסיס ציפרס מנהל קמפיין שנועד לשכנע את היוונים לדחות את ההצעה האירופית, בכירי האיחוד נלחמים על דעת הקהל היוונית בניסיון ללחוץ עליהם לקבלה.
- "דברים חשובים שאתם לא מוכנים אליהם קורים כעת באתונה"
- "נגלגל עלויות על התיירים ונבטל חבילות הכל כלול"
- הבנקים ביוון יהיו סגורים עד השבוע הבא והפנסיונרים חסרי אונים
ואולם, היווני הממוצע לא עוסק בהתנגשות הטיטאנים, אלא בהישרדות יומיומית, בעיקר בתור המתפתל לכספומט. אתמול התברר כי ההקצבה היומית של 60 יורו המותרת למשיכה התכווצה בלית ברירה ל־50 יורו, השטר היחיד שנותר במכשירי הכספומט.
בפרלמנט ההלני מתקיימים בינתיים דיונים סביב לשעון, וחבריו המותשים חשים היטב את כובד המשקל על כתפיהם. אחת מהם היא פוטיני ואקי (44), חברת מפלגת השלטון סיריזה, שרק לפני חצי שנה החליפה את אולמות ההרצאות של האוניברסיטה האיונית בקורפו, באולם המליאה. בראיון ל"כלכליסט" הביעה ואקי את תמיכתה בקו של מנהיג המפלגה ציפרס ואת אמונתה כי על היוונים לומר לאירופים "לא!" חד וברור.
יצא לך ללכת לכספומט בימים האחרונים?
"ממש לא! אני מבטיחה לך שאני לא משקרת. לא ולא".
את לא חוששת שלא יהיה לך מזומן כדי לקנות מצרכים בסיסיים או למלא דלק?
"ממש לא. ההקצבה שהממשלה קבעה זה די והותר כדי לנהל חיים נורמליים. עם 60 יורו אפשר להסתדר יפה מאוד. תוסיף לזה את העובדה שאפשר להשתמש באמצעי תשלום אחרים כמו כרטיס אשראי או דביט".
איך האווירה בפרלמנט ההלני?
"המצב מאוד לחוץ וכאוטי כרגע. זהו רגע היסטורי ומכריע עבור העם היווני. אנחנו יושבים מסביב לשעון בדיונים קדחתניים. אפשר לשמוע לפי הקול שלי כמה שאני צרודה ומותשת. ובכל זאת, אני מרגישה סיפוק רב. אנחנו חיים ברגעים היסטוריים, ואני מרגישה שיש לי חלק בכך. אנחנו מתקדמים בכל הכוח אל עבר משאל העם ותולים בו את תקוותנו. השאלה כאן היא ברורה מאוד: האם לקבל או לא לקבל את הצעת הנושים".
האמנם היוונים יודעים מה השאלה?
"כן! אני אומרת לך בביטחון מלא שהאנשים יודעים מה השאלה ומה המשמעויות שלה. זה פורסם באופן נרחב והוצג לציבור בשפה ברורה ופשוטה. העם יצטרך להכריע אם הוא הולך על המתווה שקבעה אירופה או אומר לה פשוט 'לא!'".
מה לדעתך תהיה התוצאה של משאל העם?
"אני מרצה להיסטוריה, ולכן למדתי שבהיסטוריה אסור לעסוק בנבואות. אבל אם עליי לעשות ניחוש מושכל, אז הייתי אומרת שיהיה רוב מוצק נגד. היוונים סבלו המון במשך חמש השנים האחרונות. ולכן, הצעה שכוללת קיצוץ בפנסיות, קיצוץ בסובסידיות הממשלתיות למבוגרים וחלשים, מיסוי חדש וסעיפים אחרים ברוח דומה, היא בלתי מתקבלת על הדעת. יש לנו 1.5 מיליון מובטלים, 3 מיליון עניים. ולכן, היוונים שעברו לא פחות מעינוי בשנים האחרונות, יצביעו נגד ההצעה ביום ראשון".
ובכל זאת, רוב הסקרים צופים דווקא שהתוכנית תעבור במשאל העם.
"יש תעמולה אגרסיבית ומתמשכת של גורמים ניאו־ליברליים אירופיים, שאליהם חוברות גם מפלגות האופוזיציה, בניסיון להטות את דעת הקהל. אני גם חושבת שזה לא מקובל שנשיא הנציבות האירופית, ז'אן־קלוד יונקר, מופיע בטלוויזיה ופונה ליוונים מעל ראשם של מנהיגי המדינה. יתרה מכך, הוא טען שהתוכנית לא כוללת קיצוץ בפנסיות, אבל היא כן".
אז הוא בעצם שיקר?
"את זה לא אני אומרת. יש ניתוח ב'פייננשל טיימס' שבמפורש מאשים את יונקר בשקר. כאמור, יש תעמולה אגרסיבית ואף שקרית, אבל אני מאמינה שהעם היווני יודע מה טוב בשבילו".
ומה יקרה אם היוונים אכן יצביעו נגד?
"גם בעניין הזה יש הטעיה. יש אנשים שיש להם אינטרס להציג את משאל העם כבחירה בין היורו לדרכמה, וזה פשוט לא נכון. אם הרוב יצביעו נגד, אין זה אומר שמחר בבוקר נתעורר עם דרכמה. זה שקר. התוכנית שלנו היא שרוב מוחץ שיצביע נגד התוכנית האירופית ייתן לנו את המנדט לחזור לשולחן המשא ומתן מול האירופים, מחוזקים יותר ונחושים יותר. זה הנשק הכי חזק שלנו".
אבל לא קיבלתם את המנדט הזה בינואר כשזכיתם בבחירות?
"משאל העם זה הדמוקרטיה במיטבה. ודאי שמדובר באמצעי רדיקלי, אבל אנחנו נמצאים בתקופה רדיקלית. אנחנו מרגישים שסוחטים אותנו. אנחנו מרגישים שהאירופים מנסים לעשות פוטש לממשלה נבחרת. ובכלל, מה זאת אומרת שמציבים לנו אולטימטום אחרי חמישה חודשים של דיונים? האם כל זה היה לחינם? האם אין משקל לעמדה של ממשלה נבחרת? איזה מין גישה זו 'הכל או לא כלום'? נראה שהאירופים שכחו את המסורת הדמוקרטית שלהם. ולכן, ברגעים כאלה יש צורך לחזור אל העם ולאשרר ולתקף את המנדט שניתן לנו על ידיו. אני מקווה שהדמוקרטיה תנצח את התעמולה והרודנות".
ומה יקרה אם העם לא ירצה לתת לכם את המנדט הזה, האם ציפרס יפרוש?
"זה מורכב. אם אכן העם היווני יצביע בעד, אז אנחנו נצטרך להוציא לפועל תוכנית שאנחנו לא מאמינים בה. המהלכים הללו שמבקשים מאיתנו לנקוט רחוקים מאוד מהתפיסה של מפלגת סיריזה. ולכן קשה לי לראות את ממשלתו של ציפרס מיישמת את התוכנית".
חלק מהיוונים טוענים שגרמניה כבר החליטה שהיא לא רוצה אתכם באיחוד האירופי, וכל השאר זה רק תירוץ.
"אני לא חושבת שזה המצב. אני מאמינה שהם לא באים בידיים נקיות, והם מבקשים לסחוט אותנו ולהוציא מאיתנו כמה שיותר. עם זאת, אני לא מאמינה שהם רוצים לזרוק אותנו, לפחות לא בשלב זה".
היו פרסומים על חילוקי דעות בתוך המפלגה, בייחוד מצד פלגים שמאליים יותר.
"סיריזה היא מפלגה דמוקרטית. יש פה מגוון של דעות. עם זאת, אנחנו מאוד לויאליים למפלגה ומתאחדים בעתות משבר. בכל מקרה, זה לא משנה עכשיו, כי בנושא ההצעה האירופית כולנו מאוחדים נגד".
את יושבת בכל הישיבות החשובות של המפלגה. מה המסר שאת שומעת מציפרס?
"המסר שלו הוא אותו מסר שהוא מעביר לציבור היווני. הוא אומר שאנחנו צריכים להגיד 'לא' אחד גדול לאירופים, בקול רם ובגאווה. הוא אומר שאנחנו צריכים להפסיק לפחד משום שהאויב הגדול ביותר של העם היווני הוא הפחד. לנו אין מה לפחד. אנחנו צודקים ואנחנו מאוחדים".
ובכל זאת, אי אפשר לסרב להכל. אתם מבינים שתצטרכו להשיב לפחות חלק מהחוב.
"בוודאי! אבל דרישת החוב הנוכחית היא מופרכת. אין אפילו על מה לדבר, לא מבחינת הסכומים ולא מבחינת לוחות הזמנים. לא יקרה!".
מדינות כמו ספרד ופורטוגל היו בקלות יכולות להיות עכשיו במקומכם. אתם מרגישים סולידריות מכיוונן?
"תושבי המדינות הללו מפגינים סולידריות כלפינו. רואים את זה ברשתות החברתיות ובהפגנות ברחובות. הממשלות שלהם זה משהו אחר, אבל מהן אני לא מצפה לכלום. הציבור תומך בנו וזה מספיק. הם מבינים שהיום זה אנחנו ומחר זה הם".
את מרצה באוניברסיטה. את חושבת שלסטודנטים שלך יש תקווה?
"הסטודנטים שלי לא משלים את עצמם. הם נאלצו להמשיך ולגור עם הוריהם ולא ראו איך הם מצליחים לצאת משם. תוסיף לזה את שיעור האבטלה הגבוה שאומר להם שרוב הסיכויים שלא ימצאו עבודה.
"רובם מהגרים. הם מחכים לסיים את התואר שלהם, לוקחים את המזוודות ובורחים למדינות אחרות. רוב האנשים שהיגרו בשנה האחרונה, ומדובר ברבבות, הם בעלי השכלה גבוהה. יש בריחת מוחות, וכל צעיר מוכשר שבורח זה מישהו שהיה יכול להרים את הכלכלה היוונית".
יש דרך לשנות את זה?
"אם נצליח לקדם את המדיניות שלנו, אז כן. אם נפסיק את הצנע החונק הזה ונצליח לבטל חקיקה כושלת של ממשלות קודמות, אז כן. העניין הוא שאנחנו מתחילים מנקודה מאוד בעייתית. יוון איבדה כרבע מהתמ"ג שלה מתחילת יישום הצנע. המדינה נמצאת בבור, וכעת יהיה קשה מאוד להוציא אותה משם".
יש לא מעט מצביעים שלכם שמאוכזבים כי הם מרגישים שרק הכנסתם אותם עמוק יותר לבוץ.
"אני משוכנעת שהמצביעים שלנו מקבלים תמורה טובה לבחירתם. אנחנו הצלחנו לקדם נושאים רבים, והכי חשוב - הצלחנו לעמוד על שלנו מול האירופים. אני מאמינה שהרוב של היוונים מרגישים שסיריזה זו המפלגה היחידה שנותנת להם תקווה".