$
כלכלה ומדיניות

המשבר ביוון

יצא השד מהקלפיות, היוונים רוצים מתווה חדש

האיחוד האירופי אכזב את יוון, סחט אותה ואיים עליה, ועתה הגיע הזמן לתיקון. בזכות ניצחון "הלא", ראש הממשלה ציפרס צפוי להישאר בתפקידו ולהמשיך ולהוביל את ארצו בסגנונו הרענן והנמרץ

תמר טוניק 21:1605.07.15

ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס משחק רולטה רוסית עם גורלה של מדינה שלמה ומוביל אותה בדעה צלולה הישר לתוך קיר. זו לפחות עמדתה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל שהתבטאה כך בפני בכירים במפלגתה, עם היוודע כוונתו של ציפרס לקיים את משאל העם על מתווה החילוץ האירופי. היום, כאשר העם היווני מוכה הצנע החליט כנראה לדחות את התוכנית הכלכלית שהציבו בפניו נושיו האירופיים, הסתחרר התוף של האקדח ואין לדעת עד כמה עמוק ייתקע הכדור.

  

ראש ממשלת יוון, אלכסיס ציפרס ראש ממשלת יוון, אלכסיס ציפרס צילום: רויטרס

 

אחרי חמש שנים של הידרדרות אל עבר חדלות פירעון, אחרי ששה חודשים של כהונת ממשלת השמאל סיריזה שהבטיחה להציל את היוונים מציפורני הצנע, אחרי שבוע ימים של מצור פיננסי – יצא השד מהקלפיות. היוונים רוצים מתווה חדש. הם מייחלים להתרככות עמיתיהם האירופיים השבעים. הם רוצים לעצור את בריחת המוחות ממדינתם, את אחוזי ההתאבדות הנוסקים, את שיעורי העוני הגואים ואת הקריסה של 59 בתי עסק בממוצע ביום. אבל, אם להסתמך על דבריה של הנושה הגדולה גרמניה ומנהיגתה (המכונה גם מלכת אירופה), הם עומדים להתרסק. תנאי ההסכם האירופיים שפקעו ב-30 ביוני ינוסחו עתה מחדש, כנראה ביתר החמרה, ואם הם יסרבו גם למתווה הבא, היוונים עלולים למצוא את עצמם מחוץ לגוש היורו והאיחוד האירופי. אותה ברית נחשקת שאליה הצטרפו בתקווה לעתיד כלכלי יציב יותר.

 

סקרי דעת קהל ביוון חזרו והוכיחו כי למרות תנאי הצנע שנכפו על יוון, כ-75% מהיוונים רוצים שמדינתם תישאר חלק מ-19 מדינות גוש היורו, ומתוקף זאת גם חברה בלתי מעורערת באיחוד האירופי שאליו הצטרפה ב-1981. עבור יוונים רבים שחוו על בשרם את מוראות מלחמת העולם השנייה, מלחמת אזרחים עקובה מדם ודיקטטורה צבאית בראשית שנות השבעים, הכניסה למועדון היוקרתי היוותה אשרור לכך כי מדינתם, ערש הדמוקרטיה, התפכחה, התבגרה והתייצבה. לראייתם, החברות באיחוד פתחה דלת למשאבים כספיים שלהם נזקקו בדחיפות כדי לשקם את כלכלתם. המעבר ליורו 20 שנה לאחר מכן הביא עמו השקעות נוספות ורמת חיים משודרגת אף יותר, מה שעוד העמיק וחיזק את התפיסה היוונית כי האיחוד האירופי הוא מלה נרדפת לשגשוג וצמיחה. אך הנפילה לא איחרה לבוא וממשלות אתונה יצאו למסע בזבוזים משולח רסן תוך הסתרת גירעונותיהן. משבר החוב שפרץ ב- 2009 תלוי מאז כצל קודר מעל 11 מיליון תושבי יוון.

 

ראש ממשלתם זה חצי שנה אלכסיס ציפרס נבחר כדי להצילם מתהומות הבושה ולמגר את המראות הקשים של אזרחים רעבים המפשפשים בערימות אשפה, פנסיונרים מיואשים הנוטלים את חייהם וצעירים מוכשרים העוזבים בהמוניהם למדינות הדשנות של האיחוד. הצבעת ה"לא" היום היא עדות לכך כי ציפרס היטיב לשכנע את בני עמו כי הדרך למיגור הסבל לא עוברת במתווה החילוץ שהציעה אירופה.

 

לגרסתו, חבילת החילוץ החדשה תביא רק עוד קושי, במיוחד עבור העניים והקשישים. היוונים שהטילו היום פתק "לא" לקלפי שלחו מסר תקיף למנהיגי האיחוד האירופי – הם אינם מעוניינים להתנתק מהישות שחילצה אותם לפני 30 שנה מפי תהום, אלא לגרום למנהיגיה להפגין אחווה כלפי חברה שמעדה. היוונים הללו מדברים על שיקום ערכים בסיסיים כמו סולידריות, דמוקרטיה, חירות הפרט וכבוד האדם ובמקביל הם גם מייחלים לשדרוגים פרקטיים, כמו משכורות שישתוו לאלה של עמיתיהם בצרפת וגרמניה (מה שקיוו שיקרה כאשר הצטרפו לאיחוד).

 

האיחוד האירופי אכזב את יוון, סחט אותה ואיים עליה, ועתה הגיע הזמן לתיקון. בזכות ניצחון "הלא", ראש הממשלה ציפרס צפוי להישאר בתפקידו ולהמשיך ולהוביל את ארצו בסגנונו הרענן והנמרץ. היוונים הבהירו היום כי מאסו במעמד של אורחים מזדמנים באיחוד. הסירוב שלהם למתווה המשפיל עלול בהחלט להיות אבק השריפה שיצית את המשך התרסקותם, אך הוא עשוי גם להיות פתיל חיים חדש לאיחוד אירופי, שייקח מעתה אחריות על חברות שמעדו - ללא משוא פנים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x