קרדיט סוויס: פרשת דיזלגייט עלולה לעלות לפולקסווגן עד 87 מיליארד דולר
בבנק השוויצרי מעריכים כי מניית החברה, שכבר איבדה 35%, עשויה לאבד לפחות עוד 21%; אנליסט בראיון ל-BBC: צפויות התפתחויות רבות נוספות בפרשה
- פרשת פולקסווגן: האוטו שלנו גדול וירוק. אז זהו, שלא
- פרשת דיזלגייט: 11 אלף מכוניות פולקסווגן בישראל יזומנו למוסך
- פולקסווגן החלה בריקולים: 1.2 מיליון מכוניות יזומנו לתיקון באירופה
על פי ההערכות של קרדיט סוויס, השערוריה תעלה בסופו של דבר בין 87.1-25.6 מיליארד דולר. בתרחיש האופטימי ביותר עבור פולקסווגן, תיאלץ יצרנית הרכב הגרמנית לשלם, לפי ההערכות בקרדיט סוויס, 335 דולר על כל מכונית שהותקנה בה התוכנה הבעייתית המזייפת את תוצאות פליטת הגזים. בתרחיש הגרוע ביותר הסכום הזה עולה ל-2,233 דולר לכל מכונית.
פולקסווגן חייבת לבצע ריקול ולתקן את כל המכוניות עם התוכנה הבעייתית, כמו כן היא תיאלץ לשלם קנסות, וככל הנראה תחווה ירידה משמעותית במכירות. כבר היום, משכה החברה 4,000 מכוניות שהוצעו למכירה בבריטניה.
סיבה נוספת בגללה מעריכים בקרדיט סוויס כי המניה תמשיך לרדת נוגעת לחטיבת השירותים הפיננסיים של פולקסווגן, שמספקת הלוואות למימון מכוניות וביטוח ללקוחות. בקרדיט סוויס מזהירים כי עלות המימון של פולקסווגן עצמה עומדת לזנק. מחיר האג"ח של החברה כבר זינק ב-200 נקודות הבסיס. פירוש הדבר, שחטיבת המימון ככל הנראה תצטרך לשאוב יותר ויותר כסף מחטיבת ייצור המכוניות כדי לשמור על הפעילות.
"אנחנו צופים סיכונים למאזן של פולקסווגן, שכן תזרים מזומנים של 25 מיליארד יורו קרוב לוודאי שלא יספיק לכסות על העלויות הפוטנציאליות כתוצאה מריקול והטלת קנסות", מזהירים האנליסטים בבנק, "גם בתרחיש אופטימי יותר, אנחנו עדיין רואים סיכון משמעותי בצורך להעלות את בסיס ההון".
פירוש הדבר שפולקסווגן תצטרך לגייס עוד כסף. כתוצאה מכך, בקרדיט סוויס מסכמים כי צפויה ירידה נוספת בשווי השוק מעבר ל-32 מיליארד יורו שהחברה כבר איבדה. בבנק העניקו מחיר יעד של 83 יורו (92.60 דולר) למניה, זאת לעומת מחיר הסגירה שלה ביום חמישי שעמד על 105.50 יורו (117.80 דולר). כלומר, לפי התחזית של קרדיט סוויס, המניה תחווה ירידה נוספת של 21% בשווי שלה – זאת לפי התרחיש האופטימי.
בכל מקרה, נראה שהשערוריה הזו תימשך עוד זמן מה. "בעוד כמה שנים אחת השאלות במבחני הקבלה לפקולטות למנהל עסקים תוקדש כולה למקרה של פולקסוואגן", אמר ג'סטין אורקוורט מ"סבן אינווסטמנט מנג'מנט" בראיון ל-BBC, "השאלה תהיה כיצד לוודא שמותג יכול להתאושש ממשבר שכזה". לדבריו, צפויות התפתחויות רבות נוספות בפרשה, "זה כמו לראות מישהו פורם את הסוודר שלו. לאט לאט רואים איך הכל מתפרק".
בעיות גם בשוויץ ובצרפת
רשות התחבורה בשוויץ ביטלה את אישור הרישום שהוענק לכמה מהדגמים של פולקסווגן, זאת לנוכח חשיפת זיוף תוצאות זיהום האוויר. הרשות השוויצרית (המכונה ASTRA), הודיעה כי לא תאפשר עוד רישום של כל הדגמים שבהם הותקנה התוכנה שמזייפת את רמות הפליטה. ההחלטה, שהתקבלה בשל סיבות הקשורות לאיכות הסביבה, לא מאפשרת למכוניות חדשות לעלות על הכביש.
האיסור, שייכנס לתוקף ביום שני, חל על מכוניות של אאודי, סיאט, סקודה ופולקסווגן עם מנועי דיזל שיוצרו בין השנים 2014-2009, ונרשמו בשוויץ.
"אין איסור על מכירה או רכישה של המכוניות הללו, אך אי אפשר לרשום אותן כך שיקבלו אישור לעלות על הכביש, כלומר למעשה מדובר על איסור מכירות", הודיע דובר הרשות, תומאס רורבאך.
להערכתו, ביטול האישור נוגע ל-1,500 מכוניות שעוד לא נמכרו בשוויץ, והוא תקף עד להודעה חדשה. עוד הוסיף כי מכוניות שכבר בשימוש בשוויץ ומכוניות יד שנייה לא יושפעו מההחלטה. במקביל, ברשות השוויצרית מתכוונים לקיים שיחות בימים הקרובים עם פולקסווגן כדי להחליט על צעדים להסרת התוכנות השנויות במחלוקת מהמכוניות שעוד לא נמכרו, וכן מ-130 אלף מכוניות שכבר נמצאות על הכבישים בשוויץ. רורבאך ציין כי הצעדים הנשקלים כוללים ריקול.
בנוסף, משרד התובע בפריז הודיע כי הוא פותח בחקירה בחשד ל"הונאה חמורה" מצד יצרנית הרכב הגרמנית. על פי דיווחים בתקשורת הצרפתית, התובע מתכוון ליצור קשר עם רשויות חוקרות במדינות נוספות בנוגע להתקנת התוכנות שזייפו את תוצאות הפליטה בדגמי הדיזל של החברה. ההחלטה הצרפתית התקבלה לאחר שרשות איכות הסביבה האמריקאית (EPA) הרחיבה את החקירה שלה גם לדגמי מכוניות של ב.מ.וו קרייזלר, ג'נרל מוטורס, לנד רובר ומרצדס בנץ, כך לפי דיווח בפיננשל טיימס.