ארה"ב, יפן ו-10 מדינות נוספות חתמו על הסכם הסחר הטרנס-פסיפי
לאחר מו"מ שנמשך 8 שנים, הצליחו שרי המסחר של 12 מדינות השוכנות לחופי האוקיינוס השקט להגיע להסכם סחר חופשי ביניהן - שישפיע על 40% מהתוצר העולמי; המכסים על רוב הסחורות יבוטלו; ההסכם טעון עדיין את אישור הפרלמנטים של המדינות
לאחר 8 שנים של מו"מ, הצליחו היום שרי המסחר של 12 מדינות השוכנות לחופי האוקיינוס השקט להגיע להסכם סחר חופשי (TPP). ההסכם אמור להסיר מגבלות על יצוא ויבוא סחורות רבות - מאורז ועד מכוניות; הוא טעון עדיין את אישור הפרלמנטים של המדינות, בהן הקונגרס האמריקאי שהמחוקקים בו העלו ספקות לגביו.
- "ההערכות לגבי הסכם סחר חופשי בין ארה"ב לאירופה - כלכלת וודו"
- אובמה מקדם הסכם סחר חופשי: "אסור לתת לסין לקבוע את החוקים"
- משחררים את הרצועה: סין תרשה סחר חופשי ביואן באזור הסחר בשנגחאי
המדינות הכלולות בהסכם הן ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, מקסיקו, יפן, צ'ילה, מלזיה, ניו זילנד, פרו, סינגפור, וייטנאם וברוניי. שרי המסחר שלהן הודיעו כי ההסכם עשוי לעצב מחדש תעשיות שונות, ולהשפיע על תחומים רבים - ממחירי הגבינה הצהובה ועד עלות הטיפולים בסרטן.
הסכם ה-TPP ישפיע על 40% מהתוצר העולמי - וייחשב להישג עבור נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אם יקבל את אישור הקונגרס.
במסגרת ההסכם, 12 המדינות יבטלו את המכסים על רוב הסחורות - ויקטינו את התעריפים על השאר; כמו כן יכירו המדינות באופן הדדי בכללי רגולציה רבים.
שרי המסחר התכנסו באטלנטה ביום רביעי האחרון, כאשר הסוגיה העיקרית שנותרה במחלוקת נגעה לתקופת הבלעדיות על תרופות חדשות; ארה"ב ואוסטרליה הגיעו לפשרה בעניין - וסללו את הדרך להשגת הסכם הסחר. סוגיות נוספות שעלו במו"מ נגעו לניהול האספקה של תעשיית החלב והחקלאות הקנדית, ודרישת אוסטרליה מארה"ב לגישה טובה יותר לשוק הסוכר שלה.
הסכם הסחר עורר התנגדות במדינות רבות - ורוב הדיונים עליו התקיימו בחשאי; הוא נתפש כאיום על ידי מגזרים רבים - מעובדי תעשיית הרכב במקסיקו ועד יצרני החלב בקנדה.
ההסכם הוא חלק מרכזי במדיניות של אובמה להרחבת הנוכחות האמריקאית באסיה. הנשיא האמריקאי סבור כי ההסכם יהווה משקל נגד לכוח הסיני המתעצם - בתחילת השנה אמר כי "בעודנו מדברים, סין מנסה לכתוב את החוקים לסחר במאה ה-21. אסור לנו להניח לזה לקרות. עלינו להיות אלו שכותבים את החוקים הללו".