ההימור של ארדואן הצליח: "טורקיה גאה בך"
אלפים חגגו באיסטנבול את הניצחון הגדול והמפתיע שהשיגה מפלגתו של נשיא טורקיה, אחרי שספגה מפלה בהצבעה ביוני והימרה על בחירות חוזרות. הערכה: הפיגועים וההתמקדות בביטחון חיזקו את ארדואן. עימותים בדיארבקיר, הכורדים טוענים: הבחירות לא היו הוגנות
אלפים מתומכי מפלגת "הצדק והפיתוח" של נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, חגגו הערב (יום א') בשירים ובדגלים את הניצחון הגדול והמפתיע של המפלגה בבחירות החוזרות שנערכו במדינה.
בבחירות גרפה מפלגתו של ארדואן 49% מהקולות: היא זכתה ב-316 מתוך 550 המושבים בפרלמנט, ובכך השיבה לעצמה את הרוב המוחלט בבית הנבחרים, מה שיאפשר לה להקים ממשלה לבדה ומבלי להזדקק לקואליציה. זו זריקת עידוד גדולה לנשיא, המכונה בפי מבקריו "הסולטן ארדואן" בשל סגנון שלטונו שהופך במרוצת השנים לריכוזי יותר ויותר.
ערב הבחירות איש לא חזה תוצאות שכאלה: הבחירות החוזרות הוכרזו אחרי שבבחירות ביוני האחרון איבדה מפלגתו של ארדואן את הרוב המוחלט שלה בפרלמנט, זכתה ב-40% מהקולות בלבד – ולא הצליחה להקים ממשלת קואליציה. מפלגת "הצדק והפיתוח" הימרה על הליכה לבחירות חוזרות, ואף שההערכה הייתה שהתוצאות יהיו די דומות – בפועל היא סחפה אליה בחזרה מיליוני מצביעים, הן טורקים והן כורדים, ושיפרה את התוצאה שלה בתשעה אחוזים. ההימור שלה הצליח – ובגדול.
ארדואן עצמו לא עמד לבחירה, משום שהוא מכהן כעת כנשיא, אבל לכול ברור שהבחירות הללו הן משאל עם על דרכו: ארדואן קיווה להוכיח שגם אחרי 12 שנה בשלטון העם עדיין עומד מאחוריו ומאחורי מפלגתו. הוא לא הצליח אמנם להשיג את רוב גדול מספיק של שני שלישים, שהיה דרוש לו כדי לשנות את החוקה וכך לחזק עוד יותר את סמכויותיו כנשיא, אבל כן הצליח להחזיר למפלגתו את האפשרות להקים ממשלה לבדה, ללא מפלגות האופוזיציה. תומכים של ארדואן התכנסו הערב מחוץ לביתו וצעקו לו "טורקיה גאה בך".
פרשנים בטורקיה מעריכים שההתמקדות שלו ושל אנשיו לאורך קמפיין הבחירות בענייני ביטחון ויציבות היא שמשכה בחזרה מיליוני מצביעים למפלגתו. מאז הבחירות ביוני התמודדה טורקיה עם חוסר יציבות ביטחונית בדמות עימותים בין כוחות הביטחון למחתרת הכורדית ופיגועים שביצע דאעש בשטח טורקיה, בראש ובראשונה נגד כורדים. ארדואן וראש ממשלת טורקיה אחמט דבוטאולו הדגישו מאז שרק רוב ברור של מפלגה אחת יוכל להחזיר את היציבות.
דבוטאולו ניסה הערב לשדר מסר מפויס. "זה יום של ניצחון לדמוקרטיה, אבל גם יום להפגין בו צניעות", אמר לתומכי מפלגתו, וקרא לאחדות. אנשי המפלגה הכורדית, שבבחירות ביוני רשמו הישג מזהיר כשעברו לראשונה את אחוז החסימה הגבוה (10%), נחלו הפעם אכזבה: הם הצליחו אמנם להשתחל לפרלמנט גם הפעם, אבל רק בקושי, ואיבדו כשלושה אחוזים מהמצביעים שלהם.
אנשי המפלגה הכורדית טענו כי התוצאות נובעות מהאלימות בטורקיה בחודשים האחרונים ומתנאי בחירות לא הוגנים. מנהיג המפלגה סלחאטין דמיטרס אמר כי המפלגה נאלצה לבטל עצרות בחירות וכי תחנות הטלוויזיה הטורקיות נתנו לנציגיו רק זמן אוויר מועט, בעוד שמפלגת השלטון קיבלה חשיפה גדולה יותר והציגה את מפלגתו כזרוע הפוליטית של המחתרת הכורדית, ה-PKK, הנחשבת לארגון טרור בטורקיה.