מכונת גיוס כספים משומנת היטב: איך הפך דאעש לארגון הטרור העשיר בעולם
מכון מחקר בריטי פרסם השבוע מחקר על פיו הכנסות דאעש מסתכמות בסכום הענק של 80 מיליון דולר בחודש, כאשר רק הנפט שהוא מוכר מכניס 1.1 מיליון דולר ביום. אלו הן שיטות גיוס ההון בהן נוקט הארגון למימון פעולותיו
אחת הבעיות העיקריות במאמצים לחסל את דאעש היא העובדה שהארגון ממומן היטב. ההכנסות של דאעש עומדות בכל שנה על מאות מיליוני דולרים. על פי דו"ח שפירסמה השבוע חברת המחקר הבריטית IHS מסתכמים הכנסותיו של דאעש ב-80 מיליון דולר לחודש, כאשר הנפט שהוא מוכר מן הבארות עליהם השתלט מכניס לו מדי יום 1.1 מיליון דולר.
דו"ח שפרסמה מוקדם יותר השנה ממשלת בריטניה מתאר כיצד הארגונים האיסלאמיסטים כמו דאעש, אל קאעידה ובוקו חראם, מגייסים את הכסף המשמש אותם לפעילויות טרור. בעוד שאל-קאידה חי בעיקר על תרומות, הפך דאעש לארגון שמצליח לספק את צרכיו בעצמו כאשר התרומות הן רק חלק קטן בכלל הכנסותיו.
כך הפך דאכש לארגון הטרור העשיר ביותר בעולם:
הונאות בנקים:
אחת דרכים שבהן טרוריסטים משיגים מימון היא באמצעות הונאת בנקים. השיטות העיקריות הן הונאה ועובדים שמשתפים איתם פעולה ומעניקים להם גישה לחשבונות בנק והלוואות. "השימוש של סקטור הבנקאות על ידי הטרוריסטים נותר איום, במיוחד בכל הקשור לסוריה. הם מושכים כספים מכספומטים במדינות שכנות ומעבירים אותם חזרה לסוריה", נכתב בדו"ח הבריטי. יש גם ראיות שטרוריסטים מנצלים את מערכת הלוואות הסטודנטים בבריטניה. עם זאת, בדו"ח מציינים כי מערכת הבנקאות מהווה רק סיכון "בינוני", כלומר שהכספים שהם מגייסים בצורה זו הם נמוכים יחסית.
מכירת עתיקות ופריטי אמנות
דאעש בזזה והרסה אתרי מורשת ועתיקות באיזורים בסוריה ובעיראק שתחת שליטתה. אונסק"ו אף הזהירו בתחילת השנה כי אצל דאעש ביזת העתיקות היא "בקנה מידה תעשייתי". רבים "מפריטי הדמים" האלה מגיעים בסופו של דבר לשוק בלונדון, שנחשב לאחד משווקי העתיקות הבינלאומיים הגדולים ביותר.
תרומות
ארגוני הטרור נהנים מזרם מתמשך של תרומות מתומכים ברחבי העולם. התרומות נעות ממפעילים קטנים שפועלים בקהילות המקומיות ועד לתרומות יקרות, המגיעות בעיקר ממדינות המפרץ הפרסי. "תרומות פרטיות המגיעות ממדינות המפרץ מהוות זרם הכנסות חשוב לאל קאעידה וארגוני הבת שלה", טוענים בדו"ח. בעניין המפעילים הקטנים, בדו"ח טוענים שנתגלו מקרים של ניצול סקטור הצדקה. במקרה אחד לדוגמה, שני גברים הורשעו ב-2013 לאחר שהציגו עצמם באופן כוזב כמגייסי תרומות לצדקה, והציבו דליים עם השם של ארגון צדקה מוסלמי. התרומות מועברות בשלב הבא לרשת של סייענים שמחלקים את הכסף לארגוני הטרור. הם עושים זאת באמצעות העברות של סכומים קטנים בכל פעם, שלא מחייבים הצגת מסמכי זיהוי, או על ידי שימוש בבלדרי כספים.
דמי כופר
על פי ההערכות של ממשלת בריטניה, בדאעש גייסו בין 35-45 מיליון דולר בין ספטמבר 2013 לספטמבר 2014 מדמי כופר עבור החטופים שבידיהם. אל קאעידה היא אפילו פורייה יותר בתחום הזה, וגייסה 125 מיליון דולר לפחות מחטיפות מאז 2008, כולל 66 מיליון דולר ב-2013 לבדה, כך לפי הניו יורק טיימס. לבריטניה ולארה"ב יש מדיניות נוקשה נגד תשלום כופר לארגוני טרור, אך מדינות אחרות באירופה כבר שילמו, עד כדי כך שבניו יורק טיימס טענו כי אירופה הפכה ל"חתם המרושל של אל קאעידה".
נפט
יתרון גדול שיש לדאעש על פני ארגונים דומים אחרים הוא הגישה שלה למאגרי נפט. הארגון השתלט על שדות נפט פעילים בסוריה ובעיראק ומייבא את הנפט דרך טורקיה. תחקיר שפרסמו לאחרונה בפיננשל טיימס מצא כי פעילות הנפט של דאעש דומה בהיקף שלה לפעילות של חברת נפט ממשלתית, שמעסיקה מהנדסים ומנהלים. לפי ההערכות, דאעש מרוויחה 50 מיליון דולר בחודש מהמסחר בנפט, המקביל ל-600 מיליון דולר בשנה. על פי הדו"ח הבריטי, ממשלת בריטניה הציבה את ההפרעה למסחר הנפט של דאעש בראש סדר העדיפויות של קמפיין ההפצצות האוויריות שהשיקה השבוע בסוריה נגד הארגון.
מסים
בדומה לנפט, השליטה על טריטוריות מעניקה לדאעש גישה לתזרים הכנסות נוסף שאין לארגוני טרור אחרים: מסים. לפי תחקיר של הניו יורק טיימס, הארגון מרוויח בסביבות 900 מיליון דולר בשנה מהתושבים והעסקים שפועלים בשטחים שבשליטתם. דאעש גובים כסף ממסי יבוא, שכירות לעסקים, קנסות למי שמפר את החוקים, חשבונות חשמל ומים ומס הכנסה. המסים מהווים את מקור ההכנסות העיקרי של הארגון.