סעודיה מחפשת אפיקי השקעה נוספים: תקים קרן הון ממשלתית חדשה
מטרת הקרן תהיה לנהל את רווחי הנפט של הממלכה ולגוון את תחומי ההשקעות של המדינה, על רקע שיא בגירעון התקציבי שלה
- אחרי סעודיה: גם בחריין ועומאן מקצצות את הסובסידיה על הדלק ומקפיצות את המחירים
- צניחת הנפט תיאלץ את סעודיה לוותר על נכסים ממשלתיים
- סעודיה בוחנת מכירת מניות של חברת הנפט הממשלתית; "שווה יותר מאפל"
צניחת מחירי הנפט פגעה במצבה הפיננסי של סעודיה, וכתוצאה מכך עלה הגירעון התקציבי של הממלכה לשיא של כל הזמנים. "שמירה על יתרות המט"ח ברמה טובה היא חיונית כדי להבטיח עמדה פיננסית יציבה ולתמוך בריאל", אמר לרויטרס מקורב לנושא, שביקש להישאר בעילום שם.
מקור נוסף ציין, כי ממשלת סעודיה שלחה "בקשה להצעות" לבנקים וחברות ייעוץ, בניסיון למצוא רעיונות למבנה של הקרן החדשה. בשלב זה עוד לא ברור מה יהיה הגודל וההיקף של הקרן, אך ההערכה היא כי הקרן תתחיל בפעילות כבר בעוד 12-14 חודשים, ויהיו לה משרדים בניו יורק.
לפי אחד המקורבים, הקרן החדשה קרוב לוודאי שתתמקד בהשקעות מחוץ לתעשיית האנרגיה, כמו כימיקלים ותחבורה. אולם הוא הוסיף כי עוד לא התקבלה שום החלטה סופית, ומגוון של אפשרויות נבחנות. עוד מוסיפים המקורבים, כי חלק מהקרן החדשה תפעל בדומה לחברת פרייבט אקוויטי, כלומר תרכוש אחזקות גבוהות בחברות זרות, כפי שעושות קרנות ההון של ממשלות קטאר ואבו דאבי.
ההכנסות מנפט ירדו
בשלב זה, ההכנסות מהנפט מנוהלות על ידי הסוכנות המוניטארית של סעודיה (SAMA). שווי הנכסים הזרים שניהלה הסוכנות עמדו בנובמבר על 628 מיליארד דולר, ירידה משיא של 737 מיליארד דולר שנרשם באוגוסט, אז החלה הממשלה לדלל את הנכסים כדי לשלם חשבונות, על רקע התרחבות הגירעון בעקבות ירידת מחירי הנפט. מרבית הנכסים האלה הם אג"ח כמו אג"ח אמריקאיות ופיקדונות בבנקים מחוץ למדינה, ואילו מניות מייצגות רק חלק קטן מהאחזקות. לפי ההערכות מרבית הנכסים הם בדולרים.
המדיניות השמרנית הזו ספגה ביקורת על כך שאינה מספקת החזר גבוה מספיק. ב-2014 אף קרא המיליארדר הסעודי, הנסיך אלווליד בין טלאל להקים קרן חדשה עם החזרים גבוהים יותר. אולם, באותה תקופה התעקשו במשרד האוצר הסעודי כי אין צורך בקרן חדשה, אך הגישה השתנתה מאז הוכתר בשנה שעברה המלך סלמן, שהקים מועצה כלכלית חדשה בהובלת בנו, המקדמת שורה של רפורמות שיתאימו לעידן של נפט זול.