$
המזרח התיכון

ניתוח כלכליסט

צניחת הנפט תיאלץ את סעודיה לוותר על נכסים ממשלתיים

הנפקת חברת הנפט אראמקו היא עוד מהלך שמתכננת סעודיה כדי לצמצם את הגירעון. המוקש במשיכת משקיעים: שמועות כי משפחת המלוכה משתמשת בהכנסות חברת הנפט לצרכים פרטיים

דורון פסקין 07:4110.01.16

הצהרתו של הנסיך מוחמד בן סלמאן, שר ההגנה הסעודי ובנו של המלך סלמאן בן עבדאל־עזיז, על האפשרות שחברת הנפט אראמקו, הנכס הכלכלי החשוב ביותר של הממלכה, תונפק בקרוב - יוצרת ציפייה עצומה בשווקים. בסוף השבוע מיהרה החברה לפרסם הודעה המבהירה כי ההנפקה נמצאת בשלבי בדיקה מתקדמים. מקורות לא רשמיים צופים כי ההחלטה תתקבל עוד השנה, והיקפה מוערך ב־10% עד 20% מהחברה.

 

260 מיליארד חביות

הנפקת אראמקו צפויה לייצר עניין רב בקרב משקיעים. עם זאת יצטרכו הסעודים להציג תשובות הולמות לשתי סוגיות מהותיות בהקשר לחברה - היעדר שקיפות ושחיתות נרחבת, על רקע שמועות שמשפחת המלוכה משתמשת בהכנסות לצרכיה.

 

 

 

ההתרגשות לנוכח הכוונה להפריט את אראמקו במקומה. חברה זו שולטת בעתודות של כ־260 מיליארד חביות נפט. בחודש דצמבר 2015 יצרה החברה, שמעסיקה כ־60 אלף עובדים, יותר מ־10 מיליון חביות נפט ביום. לצורך השוואה, תפוקתן המשותפת של שתי מתחרותיה העיקריות - רוסנפט הרוסית ואקסון האמריקאית - הגיעה ל־9 מיליון חביות ביום.

 

יותר מאפל וגוגל

אראמקו עשויה להפוך לחברה הנסחרת הגדולה בעולם, יותר מאפל ומגוגל, ולפי הערכות זהירות עשוי שווי השוק שלה להגיע לטריליון דולר.

 

 

 צילום: איי אף פי

 

ואולם, לפני שזה קורה יש לזכור את ההקשר. רק לפני כשבועיים הודיעה סעודיה על תקציב צנע, שכלל קיצוצים בסובסידיות על מוצרי האנרגיה וכוונה להעלות מסים - צעדים לא פופולריים שהשלטונות היו מעדיפים להימנע מהם. הקיצוצים נובעים מהירידה החדה במחירי הנפט, שנגרמה במידה רבה מהמדיניות הסעודית לא להקטין את ההיצע. השאלה אם הצהרת הכוונות להפריט חלק מאראמקו מסמלת גם שינוי במדיניות הנפט תקבל תשובה בקרוב.

 

בינתיים המומחים בסעודיה מברכים על הצעד. פרופסור פארוק ח'טיב, כלכלן, העריך כי הנפקת אראמקו תחזק את ביטחון המשקיעים בבורסה הסעודית (תדואל). הבורסה, הגדולה והחשובה בעולם הערבי, צנחה ב־18% ב־2015. אולם ח'טיב צופה כי הנפקת אראמקו תגרום לזינוק של 40% עד 50% בשווי המסחר. מומחה אחר, מוחמד ת'ניאן, העריך כי אראמקו תהפוך למנייה הנסחרת ביותר בשוק ההון הסעודי בתוך זמן קצר.

 

 

מתקן נפט בסעודיה מתקן נפט בסעודיה צילום: אי פי איי

 

בשבועות האחרונים סעודיה מאותתת שהפעם כוונותיה לביצוע רפורמות כלכליות הן רציניות. בשנים עברו, כשמחיר הנפט נע סביב 100 דולר והכנסות הנפט האמירו, הופרחו לאוויר סיסמאות לביצוע רפורמות ובראשן "הסעודיזציה" של שוק העבודה. בפועל המשיכו השלטונות "לקנות שקט" חברתי באמצעות סבסוד מוצרים ושירותים.

 

 

 

אם לשפוט על פי ההתנהלות עתה, דומה כי מסתמן שינוי, הפעם מחוסר ברירה. ההחלטות הכלכליות מוכיחות כי למשפחה השלטת יש כרגע דאגות גדולות יותר מהעימות עם איראן, שעמה נותקו היחסים הדיפלומטיים בשבוע שעבר. בין השאר מדובר בגירעון תקציבי של כ־100 מיליארד דולר ב־2015, וגם 2016 אינה מבשרת טובות. אך אם הסעודים מתכוונים לצמצם הוצאות על סובסידיות ולהגדיל הכנסות ממגזרים אחרים, הזמן כרגע לטובתם. יתרות המט"ח שצברו בשנים של מחירי נפט גבוהים נעות סביב 650 מיליארד דולר. אך כדי לשכנע משקיעים לשים כספם על השוק הסעודי הם יצטרכו להסיר חסמים כמו בירוקרטיה סבוכה, שחיתות והיעדר שקיפות.

 

הכותב הוא מומחה לכלכלות של מדינות המזרח התיכון

בטל שלח
    לכל התגובות
    x