הפריימריז באיווה: קרוז ניצח את טראמפ, קלינטון הכריזה ניצחון
טראמפ הוביל בסקרים - אך נכשל בבחירות; הסנאטור מפלורידה מרקו רוביו רשם הישג כשהגיע למקום השלישי. בצד הדמוקרטי התנהל קרב צמוד ביותר
מפלה לטראמפ בפריימריז הרפובליקניים ודרמה גדולה במפלגה הדמוקרטית: הסנאטור מטקסס טד קרוז זכה במקום הראשון בבחירות המקדימות של הרפובליקנים לנשיאות ארצות הברית שנערכו הלילה (יום ג') באיווה, על פני איל הנדל"ן דונלד טראמפ שנמצא במקום השני. כך עולה מספירת כ-99 אחוזים מהקולות. קרוז כינה את זכייתו במקום הראשון בפריימריז של המפלגה הרפובליקנית באיווה "חלק מקרב של תנועה שמרנית נגד 'קרטל וושינגטון". מזכירת המדינה לשעבר הילרי קלינטון ניהלה קרב צמוד ביותר במפלגה הדמוקרטית עם הסנאטור היהודי מוורמונט ברני סנדרס, והמטה שלה הכריז על ניצחונה.
- הטירלול מגיע לשיא: הבחירות המקדימות בארצות הברית יוצאות לדרך
- מי צריך את מינה צמח: דונלד טראמפ עורך סקרים בטוויטר
- לא מתנצלות: נבחרת המעודדות של דונלד טראמפ
קרוז, שניצח בבחירות עם כ-28 אחוזים מהקולות, אמר לתומכיו הנלהבים שהניצחון שלו היה הניצחון של האנשים השורשיים. "זהו ניצחון של שמרנים אמיצים באיווה ובכל המדינה", הוא אמר והוסיף: "אלוהים, ברך את מדינה איווה הגדולה. התהילה לאלוהים". טראמפ, שקיבל 24.3 אחוזים, בירך את קרוז ואמר: "זה כבוד לזכות במקום השני".
הסנאטור מפלורידה מרקו רוביו רשם הישג גדול כשהגיע למקום השלישי עם 23.1 אחוזים. גם הוא בירך את קרוז על ניצחונו והוסיף: "אני המועמד שיכול לאחד את המפלגה". במקום הרביעי הגיע מנתח המוח לשעבר בן קרסון (9.3 אחוזים), בחמישי הסנאטור מקנטקי ראנד פול (4.5 אחוזים), בשישי מושל פלורידה לשעבר ג'ב בוש (2.8 אחוזים), בשביעי מנכ"לית HP לשעבר קרלי פיורינה וג'ון קייסיק (1.9 אחוזים לכל אחד), בשמיני מושל ארקנסו לשעבר מייק האקבי (1.8 אחוזים), בתשיעי מושל ניו ג'רזי כריס כריסטי (1.8 אחוזים) ובעשירי הסנאטור לשעבר ריק סנטורום (אחוז אחד).
הסנאטור מטקסס טד קרוז, בשר מבשרם של האוונגליסטים המהווים רוב במדינה, מעיד על עצמו כי בכל ערב הוא כורע ברך בתפילה לאל. במהלך מסע הבחירות שלו באיווה קרוז ניסה לשכנע את הבוחרים שטראמפ מייצג את כל מה שהם בזים לו: חיים מופקרים, גירושין (פעמיים), רומנים מתוקשרים, והתרחקות מהאל הקדוש ומישו.
ווינר רק בסקרים
בעקבות התוצאה באיווה טראמפ ייאלץ להיפרד, לראשונה מאז החל מסע הבחירות שלו, מתדמית ה"ווינר" שדבקה בו. אלה הבחירות הראשונות של טראמפ, וכישלון בהן עשוי להיתפש כהוכחה לכך שהוא אינו "בחיר" בפועל. לפי התוצאות הנוכחיות מרקו רוביו חיזק את כוחו באיווה מה שסולל את דרכו להמשך המרוץ. עכשיו, אחרי שצבר תמיכה גדולה באיווה, הוא יוכל לשכנע תורמים כבדים לתמוך בו כדי להביס את קרוז.
בצד הדמוקרטי הקרב צמוד מאוד. אחרי ספירת 99.7 אחוזים מהקולות עולה שמזכירת המדינה לשעבר קלינטון מובילה עם 49.9 אחוזים על פני הסנאטור סנדרס עם 49.6 אחוזים. ייתכן שהמרוץ ביניהם יוכרע על חודם של קולות בודדים. המועמד הדמוקרטי השלישי, מושל מרילנד לשעבר מרטין אומאלי קיבל רק 0.6 אחוזים מהקולות וכבר הודיע שהוא משעה את קמפיין הבחירות שלו לאור התוצאה העגומה באיווה.
בעקבות המרוץ הצמוד ביניהם, טענו אנשי קלינטון "אנחנו ניצחנו בפריימריז", ואילו אנשי סנדרס השיבו "אנחנו צמודים". קלינטון אמורה להמריא היום מהעיר דה מוין שבאיווה לניו המפשייר, המדינה שבה ייערכו בשבוע הבא הפריימריז הבאים ושעל פי התחזיות היא צפויה להפסיד בה לסנדרס.
אף שניצחונה של קלינטון עדיין לא הובטח היא יצאה לקהל תומכיה בדה מוין, ואמרה שהיא "חשה הקלה גדולה" לנוכח התוצאה באיווה.
הבחירות המקדימות באיווה הן הראשונות בין בחירות דומות שייערכו בכל אחת מ-50 המדינות בארצות הברית והטריטוריות שלה, והאחרונים לבחור יהיו תושבי מחוז קולומביה, שם נמצאת הבירה וושינגטון.
כל מדינה בוחרת בפריימריז שלה נציגים המזוהים עם אחד המועמדים לנשיאות. הנציגים בתורם יבחרו את מועמדם לנשיאות בוועידות של שתי המפלגות שייערכו ביולי. בדרך כלל, עד הוועידות הגדולות של המפלגות יש מועמד עם רוב ברור והבחירה בו היא טקסית בעיקר, אך לפעמים כשאין בחירה מובהקת עשויה להתחולל בהן דרמה. קרוז השיג באיווה שמונה נציגים, טראמפ 7, רוביו 7, קרסון 3, פול 1 ובוש 1. בצד הדמוקרטי, קלינטון השיגה 28 נציגים, סנדרס 21 ואומאלי לא קיבל שום נציג.
בשתי המפלגות יש מספר שונה של נציגים: לרפובליקנים כ-2,500 ואצל הדמוקרטים המספר קרוב יותר ל-4,000. אך החלק היחסי של כל מדינה מתוך סך כל הנציגים הוא דומה - כך גם במקרה של איווה, שבה הדמוקרטים בחרו 52 נציגים והרפובליקנים 30, המהווים כל אחד בערך אחוז מסך כל הנציגים.