$
כלכלה ומדיניות

הבנק המרכזי ביפן מגן על הריבית השלילית: לא תכננו שתפגע בבנקים

סגן נשיא הבנק המרכזי ביפן, הירושי נקאסו, אמר את הדברים בכנס בנקאים ומשקיעים בניו יורק. מאז שהנהיג הבנק בטוקיו ריבית שלילית, מדד MSCI העוקב אחר מניות הבנקים נחלש ב-13%. לטענת נקאסו, מדובר בירידה "מוגזמת"

שירות כלכליסט 15:3013.02.16
הירושי נקאסו, סגן נגיד הבנק במרכזי של יפן, הגן על החלטת המדיניות המפתיעה מהחודש שעבר להטיל ריבית שלילית, אך הדגיש כי הבנק המרכזי של יפן תכנן זאת כך שהמדיניות החדשה תימנע מפגיעה בבנקים. עם זאת הוא ציין כי הירידה האחרונה במניות הבנקים היא "מוגזמת".

 

נקאסו אמר את הדברים בניו יורק בכנס של בנקאים ומשקיעים. לדבריו, אף שמבחינה טכנית אפשר להוריד את הריבית נמוך יותר בטריטוריה השלילית, "ההערכה היא שבשלב זה נעדיף לעקוב מקרוב כיצד המדיניות החדשה עובדת ברחבי הכלכלה". בסוף ינואר הפתיע הבנק היפני את השווקים כשהחליט להוריד את הריבית מתחת לאפס. המהלך הנועז נועד לתמרץ את הכלכלה כדי שתתגבר על הדפלציה לנוכח התנודתיות החדה בשווקים.

בורסת טוקיו, יפן בורסת טוקיו, יפן צילום: אם סי טי

 

אולם, בעוד שהמהלך הצליח בהתחלה להחליש את הין כפי שרצו קברניטי הכלכלה ביפן, המטבע התאושש מאז בעוד שהבורסות ברחבי העולם צנחו ומניות הבנקים ספגו את המכה הקשה ביותר. מדד MSCI שעוקב אחר מניות הבנקים נחלש ב-13% מאז סגירת השווקים, ב-29 בינואר, היום שבו החליטו בבנק של יפן להוריד את הריבית.

 

המתנגדים: זו הסיבה לתנודתיות בשווקים

 

עם זאת, לטענתו של נקאסו, מערכת הריבית, שמגבילה את הריבית השלילית רק לעתודות עודפות של הבנקים "תוכננה בזהירות כדי למנוע השפעה על הרווחיות של הבנקים, תוך התמקדות על ההשפעה שתהיה לריבית השלילית על המחירים בשוקי ההון".

 

הריבית השלילית, הנמצאת בשימוש גם באירופה, מואשמת על ידי המתנגדים לשימוש בטקטיקה זו כאחד הגורמים העיקריים לתנודתיות המוגזמת שמאפיינת השנה  את השווקים.

 

בקרוב בישראל?

 

בתוך כך, כלכלני סיטי מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית לרמה של מינוס 0.1% בשלושת החודשים הקרובים. בדו"ח שפורסם ביום חמישי האחרון, כותבים מחברי הדו"ח בראשות אברהים רהבארי, כי ישראל סובלת מדיפלציה מאז 2014 וכי מדד המחירים לצרכן נפל ב-0.1% בדצמבר.

 

"בהתחשב בהחטאה המתמשכת של יעד האינפלציה אנו מצפים שהסבלנות תיגמר בקרוב וצופים שילוב כלשהו של מדיניות ריבית שלילית והתערבות אגרסיבית יותר בשוק המט"ח", מציינים כלכלני סיטי. בנק ישראל אמור לפרסם את החלטת הריבית שלו ב-22 בפברואר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x