$
כלכלה ומדיניות

"אין בי פחד. הייתי הנשיא הטוב ביותר בתולדות ברזיל"

הנשיא לשעבר לולה דה סילבה, שנעצר לחקירה בחשד שקיבל 8 מיליון דולר, שוחד מחברת הנפט הממשלתית פטרובראס, עשוי להתמודד שוב ב־2018

שירות כלכליסט 09:2306.03.16

פרשת השחיתות בחברת הנפט הממשלתית פטרובראס שנחקרת זה שנתיים, התגלגלה לפתחו של הנשיא הנערץ בתולדות ברזיל לואיס אינסיו לולה דה סילבה ביום שישי. לולה נעצר על ידי המשטרה ונחקר במשך שלוש שעות, על רקע מחאה נזעמת של מאות מתומכיו שהתגודדו סמוך לביתו בסאו פאולו.

 

עד כה הולידה חקירת השחיתות, הגדולה בתולדות ברזיל, האשמות נגד כ־50 פוליטיקאים ובכירי עולם העסקים. לטענת התביעה קשרו בכירים מפטרובראס ומחברות הנדל"ן והיזמות הגדולות במדינה קשר במשך יותר מעשור כדי לנפח חוזים, בהזרימם חלק מהרווחים הלא חוקיים לכיסיהם של בכירים בממשל. לולה (70), שסיים את כהונתו ב־2010 עם 83% תמיכה, נשבע כי יילחם בהאשמות והכריז: "אין בי פחד". לעיתונאים אמר כי נפל קורבן לדעות קדומות שהופנו נגד איש מעמד הפועלים.

 

"ניצלתי ממוות ברעב בגיל חמש. הייתי הנשיא הטוב ביותר שמשל במדינה הזאת, עניי המדינה בחרו בי מחדש משום שכעת יכלו לאכול". לטענתו, המשטרה היתה צריכה פשוט לקרוא לו והוא היה בא. הנשיאה המכהנת ובת טיפוחיו דילמה רוסף חיזקה את דבריו ואמרה כי לא היה נחוץ לעוצרו. אף כי נגד רוסף תלוי ועומד הליך של הדחה בשל המשבר הכלכלי, לא הופנו נגדה חשדות בגין פרשת פטרובראס.

נשיא ברזיל לשעבר לולה נשיא ברזיל לשעבר לולה צילום: בלומברג

 

המעצר מטיל צל כבד לא רק על המוניטין האישי של לולה. מורשתו ועתיד הפרויקט הפוליטי שלו, אשר עיצב את המדינה ב־14 השנים האחרונות, נמצאים גם הם תחת מכבש לחצים. תחת שלטון מפלגתו ידעה ברזיל שגשוג וצניחה ברמות אי־השוויון. כעת, תחת אותה מפלגה, ברזיל ניצבת לפני המיתון החמור ביותר שידעה זה רבע מאה, לאחר שב־2015 התכווצה כלכלתה ב־3.8%.

 

לולה אמר כי הוא מוכן ומזומן לרוץ לנשיאות ב־2018. עם זאת, כדי שהפרויקט הפוליטי שלו ישרוד, יהיה עליו לטהר את שמו ואת שם מפלגתו. בתגובה למעצרו התחזק הריאל הברזילאי ב־3% אתמול בבוקר, והמדד המרכזי של בורסת סאו פאולו זינק ביותר מ־4% בשעות הראשונות למסחר.

 

במסגרת החקירה, המכונה "מבצע שטיפת מכוניות", לולה חשוד כי קיבל 8 מיליון דולר בשוחד שהועבר אליו כגמול על הרצאות ותרומות לקרן הצדקה שלו, מכון לולה. "בקרב חמשת התורמים הגדולים למכון לולה, 60% מהתרומות הועברו על ידי אנשי העסקים הגדולים ביותר המעורבים בשערוריית שטיפת מכוניות", כך לפי התובע.

 

פטרובראס נתונה במשבר גם בשל צניחת מחירי הנפט. ב־2015 היא ביצעה מחיקת שווי בהיקף של כ־20 מיליארד דולר וקיצצה את השקעותיה במחצית, לכ־23 מיליארד דולר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x