האיחוד האירופי ישלם לטורקיה 6 מיליארד יורו על הפליטים
לפי הסכם הפליטים המקיף ביותר שחתמו האיחוד האירופי וטורקיה מאז 1951, מהלילה בחצות כל מהגר שיגיע לחופי יוון יגורש לטורקיה, אלא אם קיים איום על חייו או בריאותו. מנכ"לית אמנסטי: "יום שחור לאירופה ולאנושות"
כל מהגר שנוחת על חופי האיים היווניים החל מהלילה בחצות יגורש לטורקיה, אלא אם קיים איום על חייו או בריאותו. זו השורה התחתונה והמיידית של ההסכם השנוי במחלוקת שחתמו האיחוד האירופי וטורקיה ביום שישי לפנות בוקר. מדובר בהסכם המקיף ביותר בנושא הגירה ופליטים מאז נחתמה אמנת ז'נבה ב־1951, והוא מציב אתגר לא רק בפני חוקי האיחוד האירופי, אלא גם בפני יכולותיו הלוגיסטיות.
בכירים באיחוד האירופי ובממשלת יוון החלו כבר בסוף השבוע לשנע ציוד ואנשים אל האיים היווניים שאליהם מגיעים מרבית הפליטים, כדי לבנות מגנוני קליטה וגירוש מהירים במודל שמכתיב ההסכם החדש. בעניין זה אמרה לאחר החתימה סנדקית ההסכם, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, כי "אין לי כל אשליות, אנחנו ניצבים בפני אתגר לוגיסטי עצום".
מאמץ של מרקל
ההסכם הוא פרי עבודה דיפלומטית בת חמישה חודשים שעליה ניצחה מרקל, כדי להשיג הסדר שיפחית את מספר הפליטים מהמזרח התיכון שמגיעים למדינתה. מרקל ראתה בטורקיה, התחנה הבטוחה הראשונה שאליה מגיעים מרבית הפליטים לאחר שעזבו את סוריה, עיראק או אפגניסטן, את מדינת המפתח לגיבוש הסדר כלל־אירופי לטיפול בנושא. גרמניה היא המדינה האירופית שקלטה את המספר הרב ביותר של פליטים מתחילת 2015, וכמיליון מהם מאכלסים אותה כיום. מדיניות הדלת הפתוחה שנקטה מרקל כלפי גלי הפליטים הפכה אותה למושא לביקורת חריפה בגרמניה, ואף סיכנו את מעמדה הפוליטי. ראיה לכך ניתן היה למצוא בבחירות לפרלמנטים האזוריים במדינות המחוז באדן־וירטמברג, ריינלנד־פלאטין וסקסוניה־אנהלט. כוחה של המפלגה הנוצרית דמוקרטית של מרקל נחלש בשלוש המדינות, בשעה שמפלגת AfD הימנית קיצונית הצליחה להכניס נציגים לשלושתם.
בתמורה להסכמתה לקבל בחזרה את הפליטים שיגורשו מאדמת האיחוד האירופי, תקבל טורקיה תקציב של 6 מיליארד יורו לטיפול ב־2.5 מיליון הפליטים ששוהים בתחומה. הבטחה נוספת שטורקיה סחטה היא קידום השיחות בינה לבין האיחוד האירופי על צירופה אליו, זאת לאחר שנים שבהן המשא ומתן בין שני הצדדים תקוע לנוכח התנהלותו האוטוריטרית של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. בשלב הראשון, אזרחי טורקיה יוכלו כבר מיוני הקרוב להיכנס למדינות האיחוד האירופי ללא צורך בוויזה, לפחות לצורך שהייה קצרת טווח. האיחוד התחייב, מצדו, לקלוט 72 אלף פליטים ששוהים כעת על אדמת טורקיה.
בסיס חוקי רעוע
למרות ההישג הפוליטי של ראש ממשלת טורקיה אהמט דבוטאולו ושל עמיתתו מרקל, ארגוני זכויות אדם שפכו קיתונות של ביקורת על שני הצדדים, ובמיוחד על הקנצלרית הגרמניה. לטענתם, הבסיס החוקי שעליו נשען ההסכם הוא רעוע, וטורקיה לא התחייבה להעניק הגנה מלאה לפליטים שיגורשו לשטחה מאירופה. ואכן, ראש הממשלה דבוטאולו סירב להתייחס לעניין ההגנה שהחוק הטורקי מעניק או לא מעניק לפליטים, אך ציין כי "טורקיה תמיד תגלה ביקורתיות כלפי אירופה, שהעניקה יחס מחפיר לפליטים המוסלמים". ביקורת נוקבת יותר, ומסוג שונה, השמיעה מנכ"לית ארגון אמנסטי הבינלאומי קייט אלן. "זהו יום שחור לאמנת הפליטים שנחתמה בז'נבה, יום שחור לאירופה ויום שחור לאנושות", היא אמרה ל"פייננשל טיימס".