יוון מעוניינת בהסכם עם הנושים, אירופה וקרן המטבע חלוקים מה יהיו התנאים
על מנת להימנע מחדלות פירעון הקיץ נזקקת יוון לסיוע בגובה מיליארדי יורו. בין האיחוד האירופי וקרן המטבע קיימת מחלוקת לגבי צעדי הצנע שיידרשו מהמדינה ויעד העודף התקציבי שייקבע לה. ההשתפות של קרן המטבע בחבילת החילוץ חיונית לגרמניה משיקולים פוליטיים
יוון ונושיה מתמקדים בהשגת הסכם לגבי צעדי צנע חדשים בתוך מספר ימים, כדי להביא אל סופה תקופה ארוכה שבה עמדו הצדדים במבוי סתום בשל מחלוקת לגבי תנאי החילוץ של המדינה מוכת החובות. יוון נזקקת למיליארדי יורו כדי לסגת מסף חדלות פירעון הקיץ, אולם עדיין ישנה מחלוקת מורכבת בין הרשויות האירופיות לקרן המטבע העולמית בעניין.
- יוון לקרן המטבע: אתם מתכוונים לנטוש את תוכנית החילוץ כדי ללחוץ עלינו?
- יוון מציעה לאזרחיה: החזירו כספים מחשבונות בנק בחו"ל - ולא תועמדו לדין פלילי
נציגים מקרן המטבע הבינלאומית ומגוש היורו אמורים להיפגש במהלך סוף השבוע עם נציגים מממשלת יוון לשם חידוש השיחות. הצדדים מקווים שיצליחו לנסח טיוטת הסכם על התנאים לצעדי הצנע שיידרשו מיוון לצורך קבלת חבילת הסיוע הבאה. באמצע השבוע הבא יעזבו נציגים של האיחוד את השיחות על מנת לטוס לוושינגטון, שם ישתתפו במפגש האביב השנתי של קרן המטבע הבינלאומית.
נושיה של יוון דורשים כי תתחייב למספר צעדי צנע, ובין היתר תערוך רפורמה בקרנות הפנסיה ובמס ההכנסה. היקף החיסכון הצפוי מצעדים אלה עומד, על פי הערכות, על כ-5.4 מיליארד יורו, או 3% מהתמ"ג של יוון.
בין נציגי ממשלת יוון ישנם כאלה המקווים שהסכם יביא את הבנק המרכזי של אירופה להשיב על כנה את אספקת ההון הנזיל לבנקים ביוון. זאת לאחר שהבנק המרכזי סגר את הברז בתחילת 2015, לאחר שממשלת יוון בהנהגת מפלגת סיריזה השמאלנית איימה לבטל את תוכנית החילוץ הבינלאומית. מאז סגירת הברז, הבנקים היווניים נאלצו להסתמך על פתרון אשראי יקר יותר – "אספקת חירום" של הון נזיל על ידי הבנק האירופי.
השבת תוכנית החילוץ המקורית של הבנק המרכזי של אירופה עשויה לתת דחיפה רצינית לכלכלה צמאת האשראי של יוון. אולם קיימת מחלוקת בין קרן המטבע העולמית לבין האיחוד האירופי בנוגע לשאלה אילו צעדים ישיבו את יוון למסלול נכון כדי שתוכל לעמוד ביעדים שהוצבו בתכנית החילוץ. הנציבות האירופית סבורה שדי בצעדים שהוזכרו להשגת עודף תקציבי ראשוני בגובה 3.5% מהתוצר של יוון עד ל-2018. מנגד קרן המטבע טוענת כי יוון מסוגלת להגיע לעודף ראשוני של 1.5% בלבד מהתוצר, אם ייושמו התנאים.
קרן המטבע רוצה שגרמניה וממשלות אירופיות נוספות יסכימו על יעד של עודף תקציבי ראשוני נמוך ליוון, ולהקטנת נטל החוב של המדינה באמצעות מחזור הלוואותיה. גרמניה מתנגדת להענקת הקלות משמעותיות לחוב היווני.
לא צפויה כל פריצת דרך משמעותית בשיחות המשניות שיתנהלו בין נציגי האיחוד והקרן בזמן מפגש האביב השנתי של הקרן. בין קרן המטבע העולמית לאירופה ישנה אי הסכמה לגבי בריאותה של כלכלת יוון. הקרן מפקפקת בהערכות ממשלת יוון כי הצליחה להגיע לעודף תקציבי של 0.2%-0.4% מהתוצר ב-2015. זרוע הסטטיסטיקה של האיחוד, "יורוסטאט", צפויה לאשר את הנתונים של ממשלת יוון בשלב מאוחר יותר באפריל אולם קרן המטבע העולמית מאמינה שהמצב גרוע מכך וזאת משום שממשלת יוון נמנעת מלשלם את חשבונותיה לספקים וצוברת פיגורים.
קבלת הסכמתה של קרן המטבע העולמית היא מהותית עבור ממשלת גרמניה וממשלות אחרות באירופה, כולל הולנד ופינלנד – הטוענות שנים כי חותמת של קרן המטבע העולמית חשובה ביותר לשם האמינות תוכנית החילוץ של יוון. גורמים רשמיים בממשלת גרמניה לא סומכים על נציבות אירופה לבדה לנהל את החילוץ של יוון ומאמינים שנציגי האיחוד בבריסל מקלים יתר על המידה על מדינות דרום אירופה.
יוון זקוקה להלוואות לפני יולי, אז יחול מועד תשלום חוב של 3.5 מיליארד יורו, אולם הצורך של יוון במימון עלול להתגבר על רקע התמודדות המדינה עם משבר ההגירה שהולך וגדל.