האם מימן סר גרין יאכטות ומסיבות באמצעות קרן הפנסיה של עובדיו
שנה לאחר שמכר את רשת בתי הכלבו BHS בעבור ליש"ט אחת, זימנה היום ועדת האוצר הבריטית את איש העסקים לחקירה בחשד שחילק לעצמו ולמשפחתו דיבידנדים בשווי מאות מיליוני ליש"ט. אם ההאשמות יתבררו כנכונות צפוי גרין לאבד את תואר האבירות שלו
סקנדל חדש מרעיש את הממלכה המאוחדת, לאחר שבשבוע שעבר נפתחה חקירה לנסיבות קריסתה של רשת בתי הכלבו BHS, על רקע צניחה במכירות הרשת וגירעון של 571 מיליון ליש"ט בקרן הפנסיונית של 11 אלף עובדיה, הנמצאים עתה בסכנת פיטורים.
- רשת המרכולים הבריטית אסדה תנהיג "שעת שקט" באחד מסניפיה
- עוד לא בן 30: וויין רוני הוא הספורטאי הצעיר הכי עשיר בבריטניה
- מחקר ב-OECD: בריטניה תשלם מחיר כבד אם תעזוב את האיחוד האירופי
היום דווח כי בעליה לשעבר של BHS, סר פיליפ גרין, הוזמן להתייצב לתשאול בפני שתי ועדות פרלמנטריות. גרין אמנם מכר את החברה לפני כשנה, בעבור 1 ליש"ט בלבד, אך הרשויות בבריטניה טוענות כי האחריות לקריסתה מוטלת עליו.
אם ההאשמות יתבררו כנכונות, ייאלץ גרין להחזיר מאות מיליוני ליש"ט לעובדי החברה. הוא אף עשוי לאבד את תואר האבירות שלו, שהוענק לו ב־2006 בהמלצת ראש הממשלה דאז טוני בלייר.
גרין פרץ למודעות החברה הגבוהה בשנת 2000, אז רכש את BHS עבור 200 מיליון ליש"ט. מאז ביסס את עצמו גרין כאיש עסקים יוצא דופן בקרב עשירי לונדון, ובין השאר הפך לפטרון אופנה ולחבר הטוב ביותר של דוגמנית העל קייט מוס.
מעל עשור נחשב גרין למלך הבלתי מעורער של הרשתות הגדולות, אבל עתה נראה כי ההילה סביב המיליארדר התמהוני מתפוגגת. בין השאר עלו חשדות כי ככל הנראה מימן גרין את אורח חייו הראוותני, על מכוניות היוקרה, היאכטות והמטוס הפרטי, על גבם של עובדי הרשת.
ג'ון מאן, חבר פרלמנט מטעם מפלגת הלייבור, קרא לגרין להחזיר 400 מיליון ליש"ט מהדיבידנדים שמשך מ־BHS הגוססת, או לוותר על תואר האבירות. "סר פיליפ גרין ומשפחתו הרוויחו מיליונים מ־BHS על חשבון הצוות המסור של הרשת", אמר מאן ל"גרדיאן". "הוא השתלט על חברה עם קרן פנסיה קיימת וגדולה, אבל כשמכר את BHS הופיע חור שחור במקום הקרן".
למרות שגרין נולד למשפחה לונדונית אמידה, הוא תמיד התגאה בכך שטיפס במעלה הסולם החברתי בזכות עצמו. גרין ידוע כאיש מהיר חמה, שלא מוכן לתת אפילו לילדיו לנצח אותו במשחקים. חבריו לספסל הלימודים בפנימייה היוקרתית כרמל קולג' טוענים כי מאז ומעולם היה ידוע בפתיל הקצר שלו. גרין עזב את הלימודים בגיל 16 ועבד בתחנת דלק שניהלה אמו. לאחר מכן עבד כמתמחה בבית חרושת לנעליים, ובגיל 23 הקים את העסק הראשון שלו, לייבוא מכנסי ג'ינס. במהלך השנים ביצע גרין מספר מהלכים עסקיים מוצלחים שהפכו אותו למיליונר. אך רק בשנת 2000, עת רכש את BHS, הוא הפך לקמעונאי בעל שם.
בשנת 2004 הגיע צעד שאפתני אפילו עבור גרין, כאשר הציע לרכוש את הרשת הבריטית האהובה מארקס אנד ספנסר בעבור 10 מיליארד ליש"ט. בשתי הצעות רכש עוינות נפרדות, שלא צלחו. סר סטיוארט רוז, אז מנכ"ל הרשת, סיפר ל־BBC כי לאחר שההצעה השנייה לא צלחה, תפס אותו גרין בצווארון וניער אותו בזעם. במהלך הגשת ההצעה, הוא טלפן לרוז ושר לו "לו הייתי רוטשילד", כשהוא רומז לסכום הכסף שעומד על הכף אם יסרב להצעה.
המהלך לרכישת האייקון הבריטי אמנם נכשל, אך זה לא עצר את גרין. ב־2005 רכש המיליארדר ב־800 מיליון ליש"ט את קבוצת ארקדיה, הבעלים של רשת חנויות הבגדים הפופולרית טופ שופ.
תמונות של איש העסקים, ככל הנראה לפי דרישתו, מציגות אותו בדרך כלל מוקף בחבריו הידוענים. בכל התמונות משבוע האופנה בלונדון בעשור האחרון ניתן לראות את גרין יושב בפיסוק רגליים בשורה הראשונה, צמוד לאנה וינטור, העורכת המיתולוגית של ווג, ולקייט מוס, שאף עיצבה עבורו קולקציה לטופ שופ.
גרין חוגג ימי הולדת פזרניים באיים המלדיביים, איה נאפה או קנקון ומבלה במסיבות סגורות. עם זאת, מזגו החם לא הותיר מקום למסתורין באשר לנימוסיו החברתיים. גרין סירב בעקביות להתאים את המבטא הלונדוני שלו לדרך הדיבור המקובלת בחברה הגבוהה. ב־2003 איים על BHS חרם צרכנים, לאחר שגרין סירב להתראיין עבור עורך הפיננסים של "הגרדיאן" והתייחס אליו בשיחות סגורות כ"אירי מזדיין שאפילו לא יודע לקרוא אנגלית". ההתבטאות הודלפה וגררה סקנדל ציבורי, שלאחריו התנצל גרין בפני העם האירי.
עתה, עם זאת, הוא שומר על שתיקה, בעוד הרשויות מנסות לברר כיצד הגיע אליו הכסף. נוסף על ריקון הפנסיה, עלתה התהיה לאן נעלמו המסים שהיה עליו לשלם. חלק גדול מהחברות שמחזיקה ארקדיה רשומות על שם אשתו של גרין, טינה, שהיא תושבת מונקו ועל כן לא חייבת במס בבריטניה. על רקע פרסום מסמכי פנמה, נראה כי הציבור קץ במעלימים.
אחרי 116 שנים של תפירה עלית
סופה של אוסטין ריד: יצרנית חליפות היוקרה שהלבישה את צ'רצ'יל ולגארד
עוד לפני קריסתה של רשת בתי הכלבו BHS, נקלעה לקשיים רשת בריטית קמעונאית ותיקה עוד יותר, אוסטין ריד, שנוסדה לפני 116 שנה והפעילה 155 סניפים.
אוסטין ריד, שהתגאתה ביו"ר קרן המטבע הבינלאומית כריסטין לגארד כלקוחה המפורסמת ביותר שלה בשנים האחרונות, הודיעה בחודש שעבר על הליך כינוס נכסים. כמעט 1,000 עובדים נמצאים בסכנת פיטורים בעקבות ההכרזה על ההליך.
קרן הגידור האמריקאית אפולו דיווחה כי רכשה מניות והלוואות של בעלי מניות של אוסטין ריד מקרן הגידור אלטרי, זאת כדי להגן על הפוזיציה שלה כמלווה משנית לאוסטין ריד. באחרונה רכשה אלטרי את החובות והמניות של אוסטין ריד מדריוס קפיטל, קבוצה בשליטת איל הנדל"ן גאי נגר אשר היה מעורב בעבר בחברת ההשקעות שקרסה, דוניי דיי.
אוסטין ריד סגרה 31 סניפים בשנה שעברה בניסיון לשקם את דפי המאזנים שלה ולהיחלץ מהחובות. עם זאת, ההפסדים לפני מס האמירו ב־2015 לסכום של 5.4 מיליון דולר מ־1.2 מיליון דולר שנה קודם לכן. בשל חובות העתק העמידה הקמעונאית למכירה באוגוסט שעבר את סניף הדגל שלה בן 100 השנים ששכן ברחוב ריג'נט המהודר בלונדון ועברה לפעול מחנות קטנה יותר, בדיוק מעבר לכביש. עם זאת, גם את החנות הזאת היא תיאלץ עתה למכור.
את קמעונאית הבגדים הקים בשנת 1900 אוסטין לאונרד ריד והיא התפרסמה בעיקר בזכות החליפות המשובחות שלה שנתפרו בעבודת יד קפדנית. עם זאת, מותג היוקרה, שעם לקוחותיו נמנו בימי הזוהר ראש ממשלת בריטניה האגדי ווינסטון צ'רצ'יל וכוכבת הקולנוע אליזבת טיילור, נקלע למאבק מאוד לא זוהר על קיומו במהלך השנים האחרונות.
שירות כלכליסט