לא על הרובל לבדו: רוסיה תפתח מטבע דיגיטלי לאומי בהשראת ביטקוין
נציגי הבנק המרכזי ומשרד האוצר הרוסיים דנו כמה פעמים עם ראשי הבנקים על השקת מטבע דיגיטלי רשמי. בניגוד לביטקוין, המטבע החדש יהיה נתון לפיקוח ממשלתי. הנשיא ולדימיר פוטין חתם באתונה על הסכם להעברת צינור גז רוסי דרך יוון
רוסיה מפתחת מטבע דיגיטלי לאומי בסגנון ביטקוין. לפי דיווח ביומון הרוסי "קומרסנט", השירות הפדרלי לפיקוח פיננסי, רוספינמוניטורינג, הודיע על כך בסוף השבוע.
- לא רק קפה: גם סופר קופיקס בדרך לרוסיה
- אחרי המפלה ברוסיה: פלסטופיל של קיבוץ הזורע רוצה אמריקה
- ממציא הביטקוין נחשף: היזם האוסטרלי קרייג רייט
הצעד הוא שינוי משמעותי בעמדת מוסקבה כלפי השימוש במטבעות דיגיטליים, שכן משרד האוצר הרוסי הקפיד לעדכן את החוק שאוסר הנפקת הילך (אמצעי תשלום) כלשהו נוסף על הרובל, ובכלל זה מטבעות דיגיטליים. רק במרץ האחרון הציע המשרד להכניס לחוק תיקון שיאפשר להטיל עונש של עד שבע שנות מאסר על מי שינפיק כסף שאינו רובל רוסי.
סגן מנהל השירות פאבל ליבנדב אמר לקומרסנט כי אף שאין תוכנית רשמית להשקת המטבע הדיגיטלי, נציגי משרד האוצר והבנק המרכזי ברוסיה כבר מקיימים פגישות בנושא עם נציגי הבנקים מדינה. לפי הערכות ברוסיה, בניגוד לביטקוין, המטבע הדיגיטלי החדש יהיה נתון לפיקוח הבנק המרכזי, ומוסדות פיננסיים יוסמכו להנפיק אותו באופן רשמי. אזרחי רוסיה יהיו רשאים להמיר את הרובלים או כל מטבע אחר שברשותם למטבע הדיגיטלי באמצעות פלטפורמות אלקטרוניות ייחודיות שיוקמו לשם כך. הבנק המרכזי הרוסי יחייב כל אזרח שישתמש בפלטפורמות ההמרה למסור את פרטי תעודת הזהות שלו, זאת כדי למנוע עסקאות אנונימיות במטבע שעלולות לשמש מלביני כספים.
נגידת הבנק המרכזי הרוסי אלווירה נביולינה כבר ציינה כמה פעמים כי היא תקבל בברכה הנפקת מטבע דיגיטלי לאומי, אבל הביעה דאגה מהשימוש בו ככלי לביצוע עסקאות מפוקפקות ואף למימון ארגוני טרור. מנגד, מנכ"ל ענקית הבנקאות והפיננסים הרוסית סברבנק גרמן גרף הביע בעבר את תמיכתו הנלהבת ברעיון המטבע הדיגיטלי, ואילו נשיא הפדרציה ולדימיר פוטין אמר שרק סוגים מסוימים של עסקאות ביטקוין באים בחשבון ברוסיה. בספטמבר 2015 החלה חברת התשלומים המקוונים הרוסית קיווי בפיתוח מטבע דיגיטלי בשם ביטרובל, שאותו היא מתכוונת להשיק עד סוף השנה הנוכחית.
רוסיה מתעניינת ביוון
בתוך כך, ביום שישי הגיע פוטין לביקור ביוון - הראשון של נשיא רוסי במדינה זה כמעט עשור. פוטין נועד עם ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס וחתם על הסכם סחר בין שתי המדינות ועל הסכם להעברת צינור גז רוסי דרך שטח יוון. ביקורו של פוטין נועד גם להעלות את העניין שיש לחברות רוסיות בחלק מהחברות הממשלתיות שיוון מתכוונת להפריט במסגרת התחייבויותיה לקרן המטבע הבינלאומית בהסכם החילוץ שחתמה עליו. במאמר מיוחד שפוטין פרסם ביומון היווני "אקתימריני" הוא ציין את ההתעניינות הרוסית במכרזים יווניים למכירת נכסי חברת הרכבות הלאומיות וחלקים מנמל סלוניקי.