$
כלכלה ומדיניות

אפילו עתודות הנפט הגדולות בעולם לא הצילו את ונצואלה

אינפלציה של 450%, רעב, ביזה ואלימות ברחובות מסמנים את שיאו של המשבר הכלכלי בוונצואלה, שהציתה הירידה במחירי הנפט. הנשיא ניקולס מאדורו מכריז השכם והערב על תוכניות חירום חסרות תוחלת וגם ארה"ב נערכת להתערבות. כך נראית מדינה בקריסה

רן אברמסון 12:2230.05.16

ונצואלה נמצאת על סף קריסת מערכות כללית. לא צריך להתאמץ יותר מדי כדי לראות את הסימנים: תורים ארוכים מחוץ לחנויות, אשפה ברחובות, שוק שחור משגשג, הפסקות חשמל ומים ארוכות, פשע חסר מעצורים ומעל הכל - רעב וזעם.

אחרי שבשבוע שעבר הודיעה קוקה־קולה כי היא עוצרת את הייצור במפעלה בוונצואלה בגלל מחסור בסוכר, הודיעה אתמול חברה בינלאומית נוספת על הפסקת פעילותה במדינה. החל מיום רביעי תפסיק חברת התעופה הגרמנית לופטהנזה את טיסותיה לקראקס הבירה וממנה בגלל הבעיות שבהן היא נתקלת בהמרת הכנסות המטבע המקומי — הבוליבר — לדולר אמריקאי עקב מגבלות ההון שהטילה הממשלה.

 

ההודעה הזו לא הפתיעה איש בוונצואלה. ערך המטבע המקומי נשחק עד כדי כך שתמונות שהופצו ברשתות החברתיות בשנה שעברה הראו אזרחים שמשתמשים בשטרות של 2 בוליבר כמפיות בדוכן למכירת אמפנדס.

 

אצל חלק מתושבי המדינה, התמונות האלה מסמלות עבר עגום, אבל פחות נורא מהרעב של ההווה. לפי נתונים שאספה חברת המחקר המקומית דטאנליסיס, ל־82.8% ממשקי הבית בוונצואלה חסרים מצרכי מזון בסיסיים כמו לחם, חלב או ביצים. אתר החדשות הוונצואלי "לה פטייה" (האבטיח) מצטט נתונים לא רשמיים ולפיהם מחיר סל צריכה ממוצע בוונצואלה עומד כיום על כ־185 אלף בוליבר — פי עשרה ממשכורת המינימום במדינה. האינפלציה במדינה, מיותר לציין, מרקיעה שחקים. בעוד הנתונים האחרונים שהממשלה פרסמה, בדצמבר 2015, הצביעו על קצב אינפלציה של 180.9% בחישוב שנתי, נתונים של דטאנליסיס שאותם מצטטת סוכנות הידיעות הצרפתית אי.אף.פי מלמדים שהשחיקה הריאלית בכוח הקנייה של הבוליבר נאמדת ב־450%.

 

בצעד חירום התכנסו אתמול נציגי הממשל ונציגי האופוזיציה לשיחות גישור ברפובליקה הדומיניקנית, כאשר בתפקיד המתווכים נמצאים ראש ממשלת ספרד לשעבר חוסה לואיס סאפטרו, נשיא פנמה לשעבר מרטין טוריחוס ונשיא הרפובליקה הדומיניקנית לאונל פרננדס. מזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי שוחח עם המתווכים והבהיר שגם ארה"ב מוכנה להתערב במשבר. ואולם, דיווחים בכלי תקשורת באמריקה הלטינית הגדירו את ועידת הפסגה כפארסה. ההגדרה הזו מייצגת היטב גם את אובדן העשתונות המוחלט של נשיאה ניקולס מדורו, שתחת שלטונו הידרדרה המדינה מהפח אל הפחת, אל מול המצב. "כלכליסט" מסביר כיצד שקעה המדינה אל כאוס כמעט מוחלט.

 

מה הצית את המשבר בוונצואלה?

 

כאמור, ונצואלה היא המדינה עם עתודות הנפט הגדולות בעולם ו־96% מהכנסותיה מגיעות ממכירתן. מאז יוני 2014 נמצא מחיר הנפט במגמת ירידה, וההכנסות של ונצואלה ממנו נחתכו בקרוב למחצית. בתקופה שלפני הצניחה במחיר הנפט לוותה ונצואלה כמעט 120 מיליארד דולר מנושים זרים, בין היתר כדי לממן את תוכניות הרווחה, הסובסידיות הממשלתיות, והפיקוח על המחירים שהיו אבני היסוד של מדיניות נשיא המדינה לשעבר הוגו צ'אבס, שמת ב־2013.  

נשיא ונצואלה ניקולס מאדורו נשיא ונצואלה ניקולס מאדורו צילום: איי פי

 

כאשר צ'אבס החל בביצוע תוכניותיו השאפתניות, מחיר הנפט הגבוה הביא לוונצואלה הכנסות חסרות תקדים, ותרחיש שבו המדינה לא תוכל לפרוע את חובותיה נראה בלתי מתקבל על הדעת. איתרע מזלו של מדורו, יורשו של צ'אבס, ושלל בעיות שהוריש לו מורו הרוחני וקודמו בתפקיד, צפו על פני השטח בשנתיים האחרונות, עם התרוקנות קופת הממשלה.

 

מדוע המשבר הגיע לנקודת רתיחה דווקא עכשיו?

 

מאז מותו של צ'אבס, שניצל את הפופולריות שלו כדי להוביל תהליך של כרסום בכוחם של המתנגדים לו, הצליחה האופוזיציה הוונצואלית להתארגן פוליטית ולחתור תחת שלטונו של מדורו. בד בבד, הירידה במחיר הנפט שחקה את ערך המטבע הוונצואלי, שאיבד את המשענת היחידה שהייתה לו במדינה עם היסטוריה של זעזועים פוליטיים. היחלשות המטבע גרמה לעלייה חדה במחיר מוצרי הצריכה, והפיקוח על המחירים שהטילה הממשלה — גרם למחסור בהם. בבחירות לפרלמנט שנערכו בשנה שעברה זכתה האופוזיציה לרוב גדול של מושבים בפרלמנט, והתסכול הרב שהצטבר אצל האזרחים החל לקבל ביטוי בהפגנות ובמהומות אלימות.

 

כיצד משפיע המשבר על חיי היומיום בוונצואלה?

 

מחירי המוצרים שנמכרים בחנויות בבעלות המדינה נמוכים משמעותית ממחירם הריאלי. מצב זה יצר תורים ארוכים מחוץ לחנויות הללו, שכן רבים מהתושבים לא יכולים להרשות לעצמם לרכוש את המוצרים בחנויות פרטיות. כמו תמיד במצבים כאלו, נוצר גם שוק שחור משגשג. חלק מהמוצרים שנמכרים בשוק השחור מוברחים מקולומביה השכנה וחלק מהמוצרים נקנים במחיר נמוך בחנויות הממשלתיות ונמכרים ברווח ברחובות.

 

מה עושה הממשלה בקראקס כדי להתמודד עם המשבר?

 

בתקופת שלטונו של צ'אבס הלאימה ונצואלה תעשיות שלמות כמו תקשורת, בנקאות ואפילו רשתות סופרמרקט. מדורו מאיים השכם והערב לבצע מהלכים דומים, שכן לדבריו האליטה העסקית יזמה הפסקות ייצור כדי להעלות מחירים. אבל, נראה שהמשבר יקשה על הצבא והמשמר הלאומי להתמודד עם משימה בסדר גודל כזה.

 

מדוע ונצואלה לא מנסה להגיע להסדר חוב עם נושיה?

 

ונצואלה תנסה להמנע מחדלות פירעון בכל מחיר. לראיה, לפי נתוני קרן המטבע הבינלאומית, ברבעון הראשון של השנה היא מכרה זהב בשווי של 1.7 מיליארד דולר כדי לפרוע חובות. הסיבה לכך היא שוונצואלה הנפיקה חלק מאיגרות החוב שלה בתור אג"ח קונצרניות של חברת הנפט הממשלתית PDVSA. אם היא תכריז על עצמה כחדלת פירעון, החברה תהיה חשופה לתביעה מצד הנושים, מה שעלול להביא להקפאת פעילותה, ובכך לחסום את צינור החמצן הראשי של הממשלה, דליל ככל שיהיה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x