$
כלכלה ומדיניות

שותפות הסחר של בריטניה מזהירות מהמחיר הכבד של ברקזיט

מנהיגי גרמניה, הולנד ואירלנד סבורים כי בריטניה תוכל לנהל משא ומתן כלכלי יעיל יותר מתוך האיחוד האירופי וחוששים מפני הטלת מכסים חדשים. דאגה בגרמניה: פרישה בריטית תעורר תחושות דומות בקרב אזרחיה

ניצן לונברג 23:1205.06.16

משאל העם הגורלי על הישארות בריטניה באיחוד נמצא מעבר לפינה, והאומה הבריטית כמרקחה לקראת יציאה אפשרית לדרך חדשה ב־23 ביוני.

 

בשבוע שעבר התייחסו מנהיגי גרמניה, הולנד ואירלנד להשלכות האפשריות של עזיבת האיחוד והביעו את חששותיהם מפני המהלך. אף כי לא נראה שהתגובות מתואמות, ההנחה היא כי הגיבו לאיתותים שהגיעו מכיוונו של ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון לגבי הקשרים הכלכליים ההדוקים בין המדינות. הראשון להתבטא בסוגיה היה ראש ממשלת אירלנד אנדה קני, כאשר הציף את נושא המכסים וביקורת הגבולות שייאכפו על ידי צפון אירלנד במקרה של ברקזיט. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, מאידך, אמרה כי בריטניה תוכל לנהל משא ומתן כלכלי יעיל יותר מתוך האיחוד האירופי.

 

 

קני מזהיר: ביקורת הגבולות תוחזר

 

ראש ממשלת אירלנד אנדה קני פנה בשבוע שעבר אל מאות אלפי אירים המתגוררים בבריטניה וקרא להם לתמוך בהישארות באיחוד כדי שלא תוחזר ביקורת הגבולות בין צפון אירלנד ואירלנד ולא יושתו מכסים חדשים.

 

"ההעדפה שלי עבור הציבור האירי היא להצביע נגד עזיבה, ועבור בריטניה להישאר חזקה ומרכזית כחלק מהאיחוד האירופי, גם בעתיד", אמר קני במהלך טורניר כדורגל של האיחוד הגאלי לאתלטיקה שהתקיים בלונדון.

 

אנדה קני אנדה קני צילום: איי אף פי

 

הכלכלות של המדינות קשורות קשר הדוק, כאשר בריטניה היא שוק היצוא הגדול ביותר של אירלנד, ואירלנד היא שוק היצוא החמישי בגודלו עבור בריטניה. שתיהן חבות את קשרי המסחר ביניהן לעובדה שהן עוקבות אחרי אמות המידה המקובלות למסחר באיחוד האירופי. בנוסף, החברות המשותפת באיחוד היא גורם משמעותי בתהליך השלום בצפון אירלנד, שהביא לסיומה של ביקורת הגבולות המחמירה עם אירלנד.

 

הסכם התנועה החופשית הוא דו־כיווני, כך שאם תחליט בריטניה להגביל את תנועת אזרחי האיחוד אליה, ההנחה היא כי אירלנד תגיב בצעדים דומים.

 

מרקל מודאגת: התבטאות נחרצת ראשונה

 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ביטאה ביום חמישי לראשונה את דעתה בעניין משאל העם הבריטי ביום חמישי. מרקל אמרה כי ממשלת פוסט־ברקזיט לא תזכה בעסקה טובה עם האיחוד האירופי, אם לא תישא בעלויות ובאחריות השוק המשותף, נוסף על יתרונותיו.

 

תומכי קמפיין העזיבה טוענים כי בריטניה יכולה להשיג הסכמי סחר טובים עם האיחוד האירופי גם לאחר ברקזיט, כשאלו ישמרו הגישה הפתוחה לשווקים האירופים ויאפשרו הטלת הגבלות עתידיות על תנועת אנשים לבריטניה וממנה.

 

מרקל הדגישה כי לבריטניה ניתנה האפשרות להשמיע את דעתה במסגרת דיונים על חוקי האיחוד האירופי והרגולציות. "אנחנו עובדים ביחד עם בריטניה בצורה חלקה וטובה, במיוחד כאשר אנו מתדיינים על חוקים חדשים עבור האיחוד האירופי", אמרה. "עלינו לפתח חוקים אלו ביחד עם בריטניה. כשמנהלים משא ומתן, האפשרות הטובה ביותר להשפיע עליו ועל הדיון היא בעת ישיבה סביב אותו השולחן, כשניתן לבטא השגות על אותם דיונים. התוצאות תמיד יהיו מיטביות כאשר יש לך את האפשרות הזו, יותר מאשר אם אתה יוצא מהחדר".

 

העובדה שמרקל, שעד כה נמנעה מלהתבטא בעניין, שברה את שתיקתה, מעידה על דאגה הולכת וגוברת בתוך ממשלת גרמניה לגבי השלכות הברקזיט על כלכלת הגוש היורו.

ברקזיט עלול לחזק את הלך הרוח היורו־סקפטי בגרמניה, שבתורו ישחוק את התמיכה במרקל. פרישה בריטית תשאיר את גרמניה ללא אחת מבנות הברית החזקות שלה בבריסל, שעד עתה פעלה בתיאום איתה להגבלת הוצאות האיחוד.

 

מארק רוטה מתריע: זה יהיה גרוע לכולם

 

ראש ממשלת הולנד מארק רוטה הזהיר בראיון לבי.בי.סי בשבוע שעבר, כי אם בריטניה תחליט לעזוב את האיחוד האירופי ותאכוף חוקי הגירה נוקשים על אזרחי האיחוד, מדינות נוספות יגיבו עם חוקים מקבילים משלהן שישיתו על אזרחי בריטניה.

 

"זה יהיה גרוע להולנד, לבריטניה ולאירופה כולה משתי סיבות", אמר רוטה. "הראשונה, הולנד ובריטניה שתיהן מדינות עם מוצא לים. כלומר, השגשוג שלנו, היכולת שלנו ליצור משרות, הצמיחה העתידית שלנו­ — כל אלה מבוססים על עיקרון של שוק חופשי ותלויים בגבולות פתוחים", הדגיש. "שנית, זה יהיה בלתי נמנע עבורנו, המדינות האחרות החברות באיחוד, שלא להגיב עם מערכת דומה של חוקי הגירה. זה אומר שמיד נקבל מצב של מירוץ לתחתית שיהיה מנוגד לאינטרסים של האוכלוסייה ופשוט אי אפשר להסתכן בכך".

 

הולנד היא יעד היצוא הרביעי בגודלו של בריטניה מבין מדינות האיחוד, ושנייה רק לגרמניה בהיקף היבוא ממנה. יחסי הקרבה בין המדינות הן ברמה אישית ומדינית כאחד. רוטה הוא ידיד קרוב של ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, ואילו הולנד היא בת ברית מהקרובות ביותר של בריטניה באירופה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x