ענף הרכב הבריטי חושש להיעלם כמו מכרות הפחם
יצרניות רכב כמו טויוטה וניסאן החליטו להקים מפעלים בבריטניה בזכות הסחר החופשי עם האיחוד האירופי. כעת הן עצרו את ההשקעות בממלכה מחשש לפרישתה מהאיחוד
תעשיית הרכב הבריטית צפויה להיות אחת הנפגעות הקשות מעזיבה של בריטניה את האיחוד האירופי. התעשייה, שהיא אחת הוותיקות בבריטניה, מתבססת מאז שנות התשעים על מפעלים של יצרניות זרות כמו ניסאן, הונדה וטויוטה שהקימו מפעלים בבריטניה בעידוד הממשלה. כך, למשל, דגמי הונדה ג'אז וניסאן קשקאי שנוסעות בכבישי ישראל מגיעות ארצה ממפעלי החברות בעיר סווינדון. גם מכוניות טויוטה מדגם אוונאסיס מגיעות לישראל מבריטניה.
- קמרון: "ברקזיט יביא לקיצוץ הפנסיות הציבוריות והוצאות הבריאות"
- גם לו במזהירים: "כלכלת העולם תינזק מברקזיט"
- אל עריאן: "עזיבת בריטניה את האיחוד האירופי היא הרע במיעוטו"
נוסף על יצרניות הרכב הזרות שמייצרות בבריטניה, גם חברות בריטיות ותיקות כמו לנד רובר ויגואר שבבעלות טאטא ההודית השאירו את מפעלי הייצור בתחומי הממלכה. על פי נתוני ארגון הגג של יצרניות הרכב בבריטניה (SMMT), בשנה שעברה יוצרו בממלכה המאוחדת 1,587,677 כלי רכב — שיא של כל הזמנים. מתוכם, 57% יועדו ליצוא.
האיום על תעשיית הרכב הבריטית במקרה של ברקזיט נובע מהעובדה שהסכמי הסחר החופשי עם האיחוד האירופי הם שגרמו ליצרניות הרכב להקים את מפעליהן בממלכה מלכתחילה. פול ניוטון, מהאנליסטים הבכירים בתעשיית הרכב העולמית שמנהל את חברת המחקר IHS AUTOMOTIVE, פרסם השנה מאמר שבו הוא הסביר כי "יצרניות הרכב פועלות על סמך הסכמים שתקפים לעשורים. האקלים הפוליטי הלא ברור סביב ברקזיט מונע כבר כעת מיצרניות הרכב להשקיע במפעלים בבריטניה".
ואכן, על פי תוצאות סקר שפרסם לאחרונה SMMT, 83% מהחברות הגדולות בארגון מתנגדות נמרצות לברקזיט. יצרניות הרכב העדיפו במשך זמן לא להתערב בזירה הפוליטית ולהתבטא בפומבי נגד ברקזיט, אך כעת, עם התקרבות המועד למשאל העם יותר ויותר יצרניות מתבטאות נגד המהלך.
פורד, שמעסיקה 14 אלף עובדים בבריטניה, התריעה מפני התוצאות ההרסניות של פרישתה מהאיחוד האירופי. מנכ"ל פורד אירופה ג'ים פארלי אמר לרויטרס כי "אם בריטניה תעזוב את האיחוד האירופי, עלולות להיווצר א־יציבות כלכלית ואי־ודאות בעסקיה של פורד שתוצאותיהן עדיין אינן ידועות".
גם שר התחבורה הבריטי פטריק מקלוכלין סיכם את חששות התעשייה בנאום שנשא בחודש שעבר. "זכורות לי כילד הטענות שתעשיית הפחם הבריטית המפוארת לעולם לא תיכחד. במידה שנחליט להיפרד מאירופה, תעמוד תעשיית הרכב בפני היכחדות", הוא הזהיר.