בסקוטלנד זועמים: רוצים משאל עם לעצמאות
ר"מ סקוטלנד ניקולה סטרג'ן, שתמכה בהישארות באיחוד האירופי, אמרה כי ברצונה לבחון את כל האפשרויות להישארות באיחוד
ראשת ממשלת סקוטלנד ניקולה סטרג'ן אמרה היום (ו') כי בעקבות התוצאות, האפשרות של קיום משאל עם נוסף על עצמאות סקוטלנד הפכה "סבירה ביותר", והוסיפה כי ברצונה לבדוק את כל האפשרויות להישארות באיחוד האירופי. במקביל, מגוגל נמסר כי נרשמה עלייה חדה בחיפושים לטפסים לקבלת דרכון אירי, כשמרבית החיפושים מקורם בצפון אירלנד. נרשמה גם עלייה בחיפושים כיצד לעבור לגיברלטר, בעיקר מגולשים בלונדון.
- בריטניה עוזבת את האיחוד האירופי אחרי 43 שנים; קמרון התפטר
- הפחד עובר לניו יורק: ירידות של עד 4% בחוזים העתיידים
- בריטניה שברה את הרשת: הגולשים מגיבים לברקזיט
מוקדם יותר היום אמרה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, כי "זו האחריות של גרמניה לאפשר לאיחוד האירופי להצליח". היא הוסיפה כי שוחחה היום כבבר עם טאסק, הולנד ורנצי, והזמינה אותם לפגישה ביום שני בברלין. היא טענה כי רק אירופה מאוחדת תוכל לשמור על האינטרסים שלה בעולם, אך אף שמדובר במכה לאיחוד האירופי, חשוב לנתח את המצב ברוגע, ולא לרוץ לקבלת החלטות. "עלינו להבהיר את שיתוף הפעולה העתידי בין אירופה ובריטניה. הממשלה שלנו תבטיח כי הזכויות של אזרחי גרמניה יישמרו".
נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר הגיב גם כן על ההתרחשויות. הוא הדגיש כי הממשלה הבריטית חייבת להתחיל במו"מ "בהקדם האפשרי" לסיום מערכת היחסים של בריטניה עם האיחוד האירופי. עם זאת, הוסיף כי לא ברור אם מבחינה חוקית האיחוד האירופי יכול לחייב את בריטניה להתחיל במו"מ תחת סעיף 50. "אני מצפה שצרפת וגרמניה ינקטו בעמדה ברורה, שכן ברור לכולנו שאי אפשר להמשיך במצב הזה זמן רב. עלינו לזרז את העניינים". הוא הוסיף כי התוצאה ציערה אותו באופן אישי, אך מאמין כי אירופה תישאר חזקה ומאוחדת. "זהו מצב חסר תקדים, אך אנחנו מאוחדים בתגובה שלנו. נעמוד ביחד ונשמור על ערכי היסוד של האיחוד האירופי לקידום שלום ורווחה בקרב התושבים.
פגישות פסגה צפויות בימים הקרובים: משרד האוצר הגרמני הודיע כי יארח מחר (שבת) פגישה של שרי החוץ של שש המדינות המייסדות של האיחוד האירופי: גרמניה, צרפת, הולנד, איטליה, בלגיה ולוקסמבורג. השישה יפגשו בשבת בברלין, וידונו ב"נושאים הפוליטיים הנוכחיים באירופה".
בתוך כך, עצומה הקוראת לקיום משאל עם נוסף בנושא כבר השיגה מעל 77 אלף חתימות. הפופולריות של העצומה גרמה לאתר לקרוס כמה פעמים. "אנחנו קוראים לממשלה ליישם את החוק לפיו אם לא הושג רוב של 60% ושיעור ההצבעה נמוך מ-75% יש לקיים משאל עם נוסף, נכתב באתר העצומה שהקים וויליאם אוליבר הילי. העצומה צריכה לצבור מעל 100 אלף חתימות כדי שתעלה לדיון בפרלמנט.
פירמת רואי החשבון KPMG פרסמה אזהרה לגבי מצב שוק הדיור הבריטי בעקבות ההחלטה לעזוב את האיחוד האירופי. על פי האזהרה, אף שבריטניה לא תעזוב רשמית את האיחוד בשנתיים הקרובות לפחות, חוסר הוודאות בשווקים בטווח הקצר קרוב לוודאי שישפיע על המחירים ועל מספר האנשים שיהיו מוכנים לקנות בתים. "בעודנו נכנסים לשלב חדש של חוסר ודאות בעקבות ההחלטה לעזוב את האיחוד האירופי, קרוב לוודאי שאנשים יקפיאו קבלת החלטות גדולות, ואחת ההחלטות הגדולות ביותר שאנשים מקבלים היא רכישת בית", נכתב בדו"ח. "פירוש הדבר, שנפח העסקאות בטווח הקצר יופחת ויישאר מוקטן למשך תקופה, לפחות עד האביב של השנה הבאה". על פי ההערכות, תירשם ירידה של 5% במחירי הבתים בבריטניה, כשלונדון תחווה קרוב לוודאי ירידה חדה יותר.
קמרון התפטר
הדרמה הגיעה הבוקר לשיאה, כשראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון הודיע מוקדם יותר על התפטרותו. קמרון החל בהצהרה כשלצידו אשתו, סמנתה. "העם הבריטי הצביע לעזוב את האיחוד הבריטי, ויש לכבד את הרצון שלו", נאלץ קמרון להודות, ובהתאם, בירך את פעילי קמפיין הברקזיט. "אין ספק לגבי התוצאה. ברחבי העולם אנשים צופים בבחירה של בריטניה, אני מרגיע את השווקים והמשקיעים שהכלכלה הבריטית חזקה מיסודה". קמרון המשיך והרגיע כי לא צפויים שינויים מיידים בחופש התנועה ובמסחר. "עלינו להתכונן למו"מ עם האיחוד האירופי".
קמרון הצהיר כי להערכתו יש צורך בהנהגה חדשה שתוביל את המו"מ. הוא לא קבע לוח זמנים להחלפתו, אך אמר כי הוא מקווה שימצא מחליף עד הכינוס של המפלגה השמרנית באוקטובר. "הודעתי למלכה על הצעדים שאני נוקט. המו"מ צריך לצאת תחת ראש ממשלה חדש, והוא זה שיחליט מתי לממש את סעיף 50 ויתחיל בהליך העזיבה". קמרון אמר כי ישתתף בשבוע הבא בפסגה של האיחוד האירופי ויבהיר שם את עמדתו.