$
כלכלה ומדיניות

המינויים החדשים של תרזה מיי: בוריס ג'ונסון שר החוץ, פיליפ האמונד שר האוצר

פחות משעה אחרי שנכנסה למעון הרשמי בדאונינג 10, הכריזה ראש הממשלה החדשה של בריטניה על המינויים הראשונים בקבינט. שר החוץ פיליפ האמונד ימונה לשר האוצר החדש, ואת תיק החוץ קיבל ראש העיר לונדון לשעבר בוריס ג'ונסון

שירות כלכליסט ו-ynet 21:5813.07.16

לא מבזבזת זמן: ראש הממשלה החדשה של בריטניה, תרזה מיי, נכנסה לתפקיד רק הערב (ד'), וכבר כעבור פחות משעה הכריזה על המינוי הראשון בממשלה החדשה שעליה להרכיב. פיליפ האמונד, שכיהן עד כה כשר החוץ של הממלכה, מונה לשר האוצר במקומו של ג'ורג' אוסבורן, שהתפטר מתפקידו בקבינט. זמן קצר לאחר מכן דווח כי שר החוץ הבריטי הבא יהיה ראש העיר לונדון לשעבר בוריס ג'ונסון - שפרש מהמרוץ לראשות הממשלה.

 

אוסבורן כיהן כשר האוצר משנת 2010, והוא נחשב לאחד מהגורמים המקורבים ביותר לקודמה של מיי בתפקיד, דיוויד קמרון. העובדה שהמינוי הראשון של מיי הוא למשרד האוצר מראה את הדגש הגדול על הנושא הכלכלי ששמה ראש הממשלה, שכעת ניצבת בפני האתגר לשמר את כלכלתה של בריטניה איתנה – גם, ובמיוחד, על רקע העזיבה הצפויה מהאיחוד האירופי לאחר ארבעה עשורים.

כשר האוצר, יצטרך האמונד להתמודד עם כלכלה שככל הנראה החלה האטה חדה בעקבות תוצאות משאל העם בחודש שעבר להיפרדות מהאיחוד האירופי. כמו כן הוא יצטרך להציב מטרות חדשות לתקציב לאחר שאוסבורן נטש את מטרתו המקורית להגיע לכדי עודף בתקציב עד 2020. האמונד, בדומה לקמרון ולמיי, גם כן היה בעד שהממלכה תישאר באיחוד האירופי, וכעת נאלץ להתמודד עם ההשלכות של התוצאה ההפוכה. 

משפחתו של דיויד קמרון עוזבת את הבית ברחוב דאונינג 10 משפחתו של דיויד קמרון עוזבת את הבית ברחוב דאונינג 10 צילום: גטי אימג'ס

 

בתו של קמרון, היום בתו של קמרון, היום צילום: איי אף פי

 

עם כניסתה לתפקיד, בנאום ראשון במעון ראש הממשלה הרשמי בדאונינג 10, ועם בעלה פיליפ לצדה, התמקדה מיי בסוגיות הכלכליות המטרידות את אזרחי הממלכה ואמרה: "כשאצטרך לקבל החלטות גדולות, אחשוב על האינטרסים של האנשים הרגילים". היא הוסיפה כי בכוונתה להמשיך את מלאכתו של קודמה קמרון, והדגישה את הצורך "להיאבק בחוסר צדק חברתי" ולשפר את חייהם של החלשים. 

 

"אנחנו עומדים בפני תקופה של שינוי לאומי ענק, אבל אנחנו נעמוד באתגר", אמרה. "בזמן שנעזוב את האיחוד האירופי נבנה תפקיד חדש ומשמעותי לעצמנו. הממשלה שלי תהיה מונעת על ידי צרכיהם של האזרחים הפשוטים, לא על ידי קומץ פריבילגים. אנחנו נעשה הכול כדי להעניק לאנשים יותר שליטה על חייהם".

 

"אני מאמינה באחדות לא רק בין עמי הממלכה המאוחדת, אלא בין כל אזרחינו – כל אחד מאיתנו – לא משנה מי או מאיפה הגענו. זה אומר להיאבק באי צדק שאם אתה נולד עני אתה תמות בממוצע תשע שנים לפני אחרים. אם אתה שחור, מערכת החוק מתייחסת אליך באופן חמור יותר מאשר אם אתה לבן, אם אתה ממעמד הפועלים יש לך פחות סיכוי ללכת לאוניברסיטה... אם את אישה תרוויחי פחות מגבר, ואם אתה צעיר יהיה לך יותר קשה לרכוש בית". 

 

האתגר: לשמור גם על הכלכלה מאוחדת

 

תרזה מיי נכנסת לתפקידה כאשר עננה כבדה מרחפת מעל לעתיד כלכלת בריטניה לנוכח מהלך היציאה מהאיחוד האירופי. אנליסטים ב"קרדיט סוויס" הזהירו היום כי בריטניה עומדת לגלוש למיתון בשנה הבאה והתמ"ג יצטמק ב-1% כתוצאה מהשפעת היציאה מהאיחוד האירופי. האנליסטים מציינים כי כמחצית מהחברות הנסחרות בבורסה בלונדון לא גיבשו תוכניות למקרה שבריטניה תחליט להיפרד מהאיחוד האירופי. עוד צופים המומחים פגיעה בסקטור השירותים ובתעשיית הפיננסים הבריטית, צניחה בהשקעות בבריטניה וצמצום הצריכה הפרטית. 

 

כלכלני "סיטי" צופים שהפאונד יצנח שוב בעקבות החלטת הריבית של הבנק המרכזי הצפויה מחר. הכלכנים מעריכים שהסיכוי להפחתת הריבית עומד על 80-60 אחוזים, וזאת כדי לעודד את הכלכלה המקומית ולמנוע גלישה למיתון. צעד שכזה יחליש עוד יותר את הפאונד שירד אחר הצהריים בחצי אחוז לעומת הדולר. זו עשויה להיות הפחתת הריבית הראשונה זה שבע שנים, והריבית בבריטניה עומדת כיום על 0.5%.

 

בנאום שנשא באחרונה נגיד הבנק המרכזי מארק קרני, אמר ש"התחזית הכלכלית הורעה ונידרש למדיניות הקלה מוניטרית בקיץ הזה". יש מי שזיהה כבר בנאום הזה את ניצני ההחלטה הדרמטית על שיעור הריבית הצפויה מחר.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x