ניצחון השקיפות: תאגידים ימסרו דיווחי מס לציבור הבריטי
התאגידים יידרשו לחשוף את המסים אותם הם משלמים לפי פירוט מדינות. קרוליין פלינט, חברת הפרלמנט שיזמה את התיקון: "ניצחון למיסוי ההוגן ולפתיחות". באוגוסט הורתה נציבת התחרותיות האירופית לאפל לשלם 11 מיליארד ליש"ט במס
בריטניה זכתה בקרב על השקיפות במסי התאגידים הבינלאומיים. הממשלה אישרה אתמול (ב') תיקון לחוק התקציב אותו הובילה קבוצה של חברי פרלמנט מרחבי הקשת הפוליטית, שיחייב תאגידים בינלאומיים לחשוף לציבור היכן ממוקמים העסקים שלהם והמסים שהם משלמים - כך דיווח ה"גרדיאן" הבריטי.
- G-20: המשלחת הבריטית התבקשה להיזהר ממרגלים פתיינים
- בעקבות הברקזיט: פולין תפתה אנשי פיננסים מלונדון
- תרזה מיי פוחדת שהפקידים יהרסו לה את הברקזיט
את התיקון לחוק יזמה קרוליין פלינט, חברת פרלמנט ממפלגת הלייבור ותמכו בו מעל ל־60 חברי פרלמנט. התיקון לחוק התקציב נועד להעניק למשרד האוצר הבריטי סמכות רחבה יותר לאכוף שקיפות במסים שמשלמים תאגידים שלהם פעילות משמעותית בבריטניה. מעתה יהיה על החברות לחשוף מידע על המסים אותם הן משלמות לפי מדינות ולא רק על פי אזורי פעילות ולכלול דיווח על הכנסות התאגיד בכל מדינה. עד כה היו מחויבים התאגידים הגדולים לספק את המידע הזה לרשויות המס, אך יוזמי החוק מקווים שחשיפתו באופן ציבורי תעזור להפעלת לחץ על אותן חברות להתנהל בצורה שקופה יותר.
פלינט ביקרה בעבר את הדרך שבה מתנהלת בריטניה בנוגע למסים שמשלמות חברות בינלאומיות כמו גוגל או פייסבוק. בריאיון ל"גרדיאן" אמרה פלינט כי "היום הוא ניצחון עבור המיסוי ההוגן, ניצחון לפתיחות, ומסר ברור לכל אותם תאגידים גלובליים שמעבירים את הרווחים שלהם למקלטי מס, כי אנחנו מצפים מהם לשחק לפי אותם חוקים כמו כל עסק אחר".
התיקון מגיע על רקע הפסיקה ההיסטורית של מרגרט וסטאגר, נציבת התחרותיות האירופית שהורתה באוגוסט לאפל לשלם מסים בגובה 11 מיליארד ליש"ט (13 מיליארד יורו) לאירלנד, שם נהנתה מהטבות מפליגות. החלטת הנציבות האירופית עוררה זעם בארה"ב. שר האוצר ג'ק לו טען כי האיחוד האירופי מנסה לשלוח יד להכנסותיהן של חברות אמריקאיות שצריכות לשלם מס בארה"ב. לו טען כי ההחלטה לחייב את אפל לשלם מסים גבוהים יותר באירלנד תגרום לענקית הטכנולוגיה לקצץ בתשלומי המס אותם היא משלמת בארה"ב ובכך תפחית את ההכנסות ממס במדינה.
מלחמתן של ממשלות בתאגידים הבינלאומיים עלתה מדרגה בשנה האחרונה, כאשר חברות ענק כמו אמזון, פייסבוק, סטארבקס וגוגל נדרשו לשלם מסים רטרואקטיבית באיחוד האירופי. באוקטובר 2015 פסקה הנציבות האירופית כי לוקסמבורג והולנד עברו על חוקי האיחוד האירופי כאשר העניקו הקלות מס ליצרנית הרכב פיאט־קרייזלר ולענקית הקפה האמריקאית סטארבקס. הנציבות הורתה לסטארבקס לשלם 30 מיליון יורו במסים רטרואקטיבית. במקביל נדרשה פיאט־קרייזלר לשלם סכום דומה על הכנסותיה בלוקסמבורג.
בדצמבר חייבה איטליה את אפל לשלם קנס של 318 מיליון יורו כדי ליישב תביעת מס כנגדה. בתחילת ינואר חויבה גוגל לשלם 130 מיליון ליש"ט לרשויות הבריטיות, כמס רטרואקטיבי משנת 2005 והלאה. רבים ביקרו את העסקה בין בריטניה לגוגל, בטענה כי הסכום נמוך מדי.