ארה"ב: כתבי אישום נגד 6 בכירים בפולקסווגן; החברה תשלם 4.3 מיליארד דולר
בהסכם פשרה שנחתם בין משרד המשפטים האמריקאי ליצרנית כלי הרכב הגרמנית, היא התחייבה להודות באשמה פלילית בפרשת זיוף הפליטות. הסכום הוא הקנס הגבוה ביותר שהוטל על יצרנית רכב מעולם
משרד המשפטים האמריקאי הודיע הערב כי הוגשו כתבי אישום נגד 6 בכירים בפולקסווגן, במסגרת פרשת דיזלגייט. מוקדם יותר היום פורסם כי המשרד הטיל קנס של 4 מיליארד יורו (4.3 מיליארד דולר) על יצרנית הרכב העולמית. בכך הגיע סכום הקנסות הכולל שהוטל על ענקית כלי הרכב ל־20.5 מיליארד יורו - הקנס הגבוה ביותר ששולם על ידי יצרנית רכב מעולם – שנה וחצי לאחר שהתפוצצה הפרשה.
- ה-FBI עצר בכיר בפולקסווגן בחשד להונאה בארה"ב
- דיווחים: פולקסווגן קרובה להסדר בסך 4 מיליארד דולר בארה"ב
- דגמי פולקסווגן שלא תוקנו אחרי דיזלגייט לא יעברו טסט
הבכירים נגדם הוגש כתב אישום הם יאנס הדלר - שהיה אחראי על פיתוח מנועים בפולקסווגן; ריצ'רד דורנקאמפ - שעמד בראש צוות מהנדסים שפיתח את מנוע הדיזל הראשון שעמד בסטנדרטים אמריקאיים; ברנד גוטוויס - שהיה אחראי על בקרת איכות; אוליבר שמידט, שהיה אחראי על הסדרת הרגולציה בממשל האמריקאי במהלך העשור האחרון ונעצר ביום שני; יורגן פיטר - שהיה אחראי על בקרת איכות; והיינץ-ג'ייקוב נוסר, שהיה אחראי על פיתוח המותג.
היום נפגשו נציגים מדירקטוריון פולקסווגן עם גורמים במשרד המשפטים האמריקאי והודיעו על אישור ההסכם ביניהם באופן סופי, במסגרתו הסכימה פולקסווגן להודות באשמה פלילית. ככל הנראה, אחד השיקולים העיקריים להודאה בפלילים נובע מההשבעה המתקרבת של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, שתיערך בשבוע הבא: פולקסווגן, המחזיקה במפעלי ענק במקסיקו אינה מעוניינת בגרירת הפרשה לתקופת כהונתו של טראמפ, וחוששת מפני תגובה אפשרית של טראמפ כלפי פולקסווגן בשל היותה יצרנית רכב זרה. בנוסף, במהלך החודשים האחרונים הופעלו לחצים ברורים על החברה להגיע לסיום הסקנדל.
בספטמבר 2015 נחשף לראשונה בארה"ב כי פולקסווגן השתילה בחלק מדגמי המכוניות בעלות מנוע הדיזל תוכנה שנועדה לרמות במבחן פליטת המזהמים. התוכנה הכילה פקודה המורה לרכב להפחית את כמות הסולר שזורמת בשעת בדיקת הרכב, כשמכסה המנוע פתוח וההגה ישר. עם סיומה של הבדיקה וסגירת מכסה המנוע, הורתה התוכנה על הזרמה מחודשת של דלק בכמות גדולה ולעלייה מחודשת בכמות פליטת המזהמים.
אך גם לאחר שתסיים פולקסווגן לשלם את הקנסות שהוטלו עליה, יהיה עליה לתת את הדעת על זעם הצרכנים. כך, למשל, בגלל חוקים מחמירים להגנת הצרכן בארה"ב, התחייבה החברה לרכש חוזר של מכוניות ולמתן של פיצוי נדיב. באירופה, לעומת זאת, הלקוחות לא זכו ליחס דומה, דבר שהוביל לגל תביעות אזרחיות ברחבי היבשת. בבריטניה, לדוגמא, נתבעה פולקסווגן לפני שלושה ימים בתביעה ייצוגית שדרשה את השוואת הפיצוי שיינתן לבעלי רכבים מתוצרתה במדינה לפיצויים שניתנו ללקוחות האמריקאיים. במדינות אחרות, בהן גם ישראל, עדיין נידונות תביעות דומות הדורשות פיצוי לבעלי המכוניות בגין עוגמת הנפש.
אך למרות גל התביעות והזעם הציבורי בעקבות פרשת דיזלגייט, מכירותיה של פולקסווגן דווקא לא נפגעו ברמה העולמית. ההפך הוא הנכון, השבוע פרסמה החברה דו"ח המסכם את תוצאות הקבוצה בשנה החולפת. לפי נתוני החברה, בעוד שבשנת 2015 נמכרו בעולם כ־9.9 מיליון מכוניות מתוצרת פולקסווגן – בשנת 2016 חלה עלייה של 3.8% במספר המסירות ללקוחות, ל־10.3 מיליון יחידות. יחד עם זאת, בארה"ב מכירותיה של פולקסווגן נפגעו מעט – מ־607 אלף יחידות ב־2015 ל־591 אלף יחידות בשנת 2016 — ירידה של 2.6%. באירופה לעומת זאת דווקא חלה עליה של 4% במכירות כלי רכב ב־2016 לעומת השנה שקדמה לה.
פולקסווגן תיאלץ להודות למותגים שאינם מזוהים עם הקבוצה כאחראים למזלה הטוב ולפגיעה המינימלית בעסקים. מכוניות כמו אאודי, או סקודה, שהמכירות שלה עלו ב־6.8% בשנה החולפת.