המאגרים הידלדלו - והביקוש לגז טבעי באירופה זינק
הירידה בתפוקה בשדות האזוריים הביאה את אירופה להסתמך על ספקיות חיצוניות כמו גזפרום הרוסית. ב־2016 עלתה הצריכה ב־4.8%
הדרישה האירופית הגוברת לגז טבעי הביאה להידלדלות המאגרים לרמה הנמוכה ביותר מאז 2013, כך על פי נתוני יצואנית הגז הטבעי הגדולה בעולם גזפרום.
על רקע הזינוק בשימוש בגז טבעי נוזלי, שצפוי לעבור השנה את רמות הביקוש בשנה החולפת, האזור כולו נאבק למלא את מאגרי הגז הטבעי שנמצאים בתהליך התרוקנות מאז 2013. העלייה בדרישה לגז טבעי באיחוד האירופי ב־2015 מגיעה לאחר 4 שנים של ירידה בביקוש. אחת הסיבות לכך הוא חודש הינואר הקר ביותר זה שבע שנים והירידה בתפוקה בשדות הגז האזוריים, שהביאו את אירופה להסתמך יותר ויותר על ספקיות חיצוניות של הגז, שמשמש בעיקר לצרכי חימום.
על פי הערכה שמרנית של היצואנית הרוסית, הדרישה באירופה לגז טבעי נוזלי תגדל ב־5% בשנה הקרובה, כך אמר המשנה למנכ"ל החברה אלכסנדר מדבדב בריאיון שנערך עמו בהונג קונג ביום חמישי האחרון. החברה הרוסית, שסיפקה בשנה שעברה כמות היסטורית של גז טבעי לאירופה, יותר משליש מהצריכה, חוזה שכמות המשלוחים שתוציא לאזור ב־2017 "תהיה אותו דבר ואף יותר" מהשנה החולפת.
צריכת הגז האירופית עלתה ב־4.8% ב־2016, לפי הערכת גזפרום. לשם השוואה, הייצור המקומי צפוי לצנוח בכ־27% בין 2014 ועד סוף 2020, כך על פי הערכת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה (IEA) בפריז.
אנליסטים מחברות מחקר שונות בלונדון, חוזים זינוק במשלוחי הגז הנוזלי הטבעי לאירופה מספקיות חצוניות במהלך הקיץ הקרוב מכיוון שהמחירים שמציעה גזפרום, שקשורים במחירי הנפט, יאבדו את היתרון היחסי שלהם על רקע עליית המחירים. יחד עם זאת, גזפרום מעריכה שתשמור על נתח השוק האירופי שלה העומד על יותר מ־30% עד 2025 לפחות. מדבדב העריך שגם נורבגיה, יריבתה העיקרית של רוסיה באירופה, צפויה לשמור על כמות משלוחים דומה לשנה האחרונה.