ריבית בארה"ב: האם החגיגה בשווקים תגיע הערב לסיומה?
יו"ר הפדרל ריזרב ג'נט ילן צפויה להעלות את הריבית בארה"ב לטווח של 1%־0.75% ואולי גם לאותת שבקנה מחכות עליות נוספות, ובקצב מהיר מהצפוי. הזהירות של ילן עלולה להתנגש עם התוכניות של טראמפ ולסכן את החגיגה בשווקים
1. אם למישהו היה ספק שהעלאת הריבית בארצות הברית בפתח, הנתונים שהתפרסמו ביום שישי לא הותירו מקום ללבטים. הכלכלה האמריקאית הוסיפה לא פחות מ־235 אלף מקומות עבודה בפברואר, והשלימה בכך רצף מרשים של 77 חודשים שבהם נוספים מקומות עבודה. הכלכלה צומחת בקצב יציב, שוק המניות פורח, וגם המגזר העסקי שופע אופטימיות.
- פישר מכין את הקרקע להעלאת ריבית: "הפד פחות מודאג מהתחזיות לכלכלת ארה"ב"
- ילן מאותתת: סביר להניח שנבצע העלאת ריבית בחודש מרץ
- "העלאת הריבית בארה"ב כבר פחות או יותר מובטחת"
מכלול הגורמים האלה יעמדו לנגד עיניהם של חברי ועדת השווקים הפתוחים (FOMC) של הפדרל ריזרב שהתכנסו היום בוושינגטון לדיונים התקופתיים על מדיניות הבנק המרכזי, וצפויים על פי ההערכות להחליט היום בערב על העלאת ריבית, לטווח של 1%־0.75%.
העלאת הריבית הצפויה של הפד היום תהיה השלישית בסך הכל מאז שנת 2015, אז התחיל הפד להיפרד בעדינות מעידן הריבית האפסית, עם העלאה אחת בכל שנה. אבל אם בשנתיים החולפות הפד נע בזהירות מרבית, כשהוא נזהר לא לטלטל את השווקים או לסכן את ההתאוששות בארה״ב וגם מחוצה לה, הרי שעכשיו בכירי הפד מבהירים שמבחינתם המטרה הושגה, ואפשר להעלות ריבית בקצב מהיר יותר. ילן, למשל, הסבירה בנאום שנשאה לפני שבועיים בשיקגו כי הפד הצליח להשיג את יעד התעסוקה שאליו הוא שואף לנוכח העובדה ששיעור האבטלה בארה״ב עומד על 4.7%. גם האינפלציה, ציינה ילן, נעה בכיוון היעד של 2% בשנה.
במבט קדימה, היא הוסיפה, ״אנחנו מבינים שאם נחכה יותר מדי לפני שנצמצם את התמיכה שלנו (בכלכלה), זה עשוי לחייב אותנו להעלות את הריבית במהירות בהמשך, מה שעלול לשבש את השווקים הפיננסיים ולדחוף את הכלכלה למיתון״. המשמעות, כך על פי פרופ׳ טים דואי מאוניברסיטת אורגון, המתמחה במדיניות הפד, היא שילן וחבריה מתכוונים להעלות ריבית 3 פעמים בחצי השנה הקרובה (כולל היום) ואולי פעם נוספת בדצמבר, מעט מהר יותר מהצפוי.
2. דונלד טראמפ אמנם הכריז במהלך הקמפיין שנתוני האבטלה בארה״ב מזויפים, אבל בבית הלבן מיהרו להתבשם מאותם הנתונים כאשר הם התפרסמו בשבוע שעבר. דובר הבית הלבן, שון ספייסר, הצהיר שדו״ח התעסוקה ״אולי היה מזויף בעבר, אבל הוא מאוד אמיתי עכשיו״. אלא שלממשל הטרי בוושינגטון לא היה מספיק זמן להשפיע מהותית על הכלכלה.
אבל בשעה שטראמפ הצהיר על כוונתו להאיץ את ההתאוששות, הרי שילן חושבת שהכלכלה במקום טוב וצריך להיזהר מלגרום ל״התחממות יתר״ של המשק האמריקאי, מה שעשוי לגרום לאינפלציה. כפי שסיכמה זאת יפה הכותרת ב׳ניו יורק טיימס׳ השבוע: ״טראמפ רוצה צמיחה יותר מהירה, הפד לא כל כך בטוח״. זה עשוי להיות מתכון להתנגשות.
3. טראמפ אולי לא מכהן מספיק זמן כדי להשפיע על נתוני התעסוקה, אבל הוא כן יצר אופטימיות שבאה לידי ביטוי בשווקים.
מה בעצם מקור העליות? חלקן נובעות מהעובדה שטראמפ מצהיר בעקביות על רצונו להפחית את הרגולציה וליצור סביבה נוחה יותר לאינטרסים העסקיים, וגם החל לפעול בכיוון (בין היתר, תוך ביטול תקנות להגנת הסביבה). אבל חלקן מבוססות על ציפיות שעשויות לא להתממש בקרוב: למשל הרפורמה המקיפה במסים שאותה הבטיח טראמפ, או התוכנית להשקעה מאסיבית בתשתיות, שכרגע היא עדיין בגדר הבטחה מעורפלת.
יש גם קולות שקובעים שהשוק מתעלם מהסיכונים שבנשיאות טראמפ, כמו למשל האפשרות שיפתח במלחמת סחר עם סין. פרופ׳ רוברט שילר, הכלכלן חתן פרס הנובל שצפה מראש את התרסקות בועת הדוט.קום וגם את המשבר הפיננסי של 2008, מזהה גם היום דינמיקה דומה. גם עכשיו המשקיעים מאמינים ש״הפעם זה שונה״, כשהתירוץ הוא הופעתו של ״מנהיג דגול״. שילר מאמין שהשוק נמצא בתמחור יתר, ולא מסיבות רציונליות.
עד כה, השוק לא הגיב באופן שלילי לאיתותים של ילן ועמיתיה על כוונתם להעלות ריבית. להפך: ההצהרות שלהם נתפסו כהבעת אמון בחוזק הכלכלה. אם הם יפתיעו היום ויבהירו שבכוונתם לרסן את הכלכלה יותר מהצפוי, ייתכן שהחגיגה בשווקים תתמתן גם היא.
4. נתיב העלאות הריבית בארה״ב צפוי להשפיע גם על שער הדולר, שכבר התחזק משמעותית מול כמה מטבעות חשובים אחרי הבחירות שנערכו בנובמבר, ומאז נחלש מעט. דולר חזק יותר יקשה על היצואנים בארה״ב, כי הוא הופך את המוצרים האמריקאים ליקרים יותר בשאר העולם. וקצב העלאות ריבית מהיר יותר של הפד עשוי לגרום לדולר להמשיך להתחזק, מה שעשוי גם להקל על כאב הראש של בנק ישראל, שמנסה להילחם בהתחזקות השקל.
אבל שער המטבע תלוי גם במה שיעשו מדינות אחרות. בסוף השבוע צפוי שר האוצר האמריקאי סטיבן מנושין לפגוש בגרמניה את עמיתיו מ־20 הכלכלות המובילות בעולם, ועל פי הדיווחים, הוא מתכוון ״לדחוף חזק״ לכך שמדינות אחרות יימנעו ממניפולציה של שער המטבע שלהן. זאת עשויה להיות עדות נוספת לכך שהפד, בניגוד לשנים קודמות, כבר לא לבד על הבמה.