פרשנות
רגיש גם כך: התקיפה בסוריה מוסיפה עוד זעזוע לשוק הנפט
רוחות צוננות נושבות בין סעודיה שתומכת בטראמפ ורוסיה שתומכת באסד, והדבר מעורר סימני שאלה באשר להמשך הסכם קיצוץ התפוקה; אבל התקיפה שביצעה ארה"ב הלילה יכולה לעשות מה שההסכם לא יצליח לעשות - להקפיץ את הנפט אל מעל ל-60 דולר לחבית
התקיפה האמריקאית המוגבלת בסוריה היום (ו') לפנות בוקר, עוררה מצד אחד תקוות ערביות כי אחרי שש שנים עקובות מדם סוף סוף מסתמן קיצו של משטר בשאר אסד, אך מנגד יצרה חששות כי האזור נמצא על סף עימות כולל בין המעצמות.
התגובה הכלכלית המידית לתקיפה הייתה עלייה של 2% במחירי הנפט. הזינוק הזה במחירים לא מושפע מהפגיעה במגזר הנפט הסורי שהנו חסר משמעות בשוק העולמי אלא בשל העובדה כי שתיים מהתומכות במשטר אסד – רוסיה ואיראן – הן שחקניות משמעותיות ותגובתן תכריע במידה רבה את עתיד המחירים של הזהב השחור בתקופה הקרובה. המשך התקיפות או הסלמתן צפויים להמשיך להקפיץ את מחירי הנפט כלפי מעלה, אולם אם התקיפה האמריקאית תישאר כאירוע מבודד אותו יכילו במוסקבה ובטהראן ההערכות הן כי הסערה הפתאומית בשוק הנפט העולמי תדעך עד לפרק הבא.
הנפט תלוי בתגובה הרוסית - איראנית
יש לזכור כי גם ללא התקיפה האמריקאית, שוק הנפט ניצב בפני אתגרים לא פשוטים. ביוני הקרוב אמור ארגון אופ"ק ביחד עם יצרניות הנפט העצמאיות (בראשות רוסיה) להחליט האם להאריך את ההסכם לקיצוץ תפוקת הנפט שנכנס לתוקפו בתחילת השנה הנוכחית. הסכם זה נועד לייצב את מחירי הנפט אחרי שפל שנמשך כשנתיים וחצי. בשבועות האחרונים מנשבות רוחות קרירות בציר מוסקבה-ריאד, שעמד מאחורי ההסכם בסיבוב הקודם, ולכן מרחפים סימני שאלה לגבי המשכיותו גם ללא ההסלמה בסוריה. החיבוק הגדול שמעניקה סעודיה, מנהיגת העולם הערבי כיום לנשיא דונלד טראמפ וחילוקי הדעות הקשים בין רוסיה לבין סעודיה לגבי הנעשה בסוריה, תורמים רבות להתרחקות הסעודית-רוסית בשבועות האחרונים ומפחיתים את הסיכוי להארכת ההסכם. סוחרי נפט תהו ביום שישי בבוקר אם מה שלא הצליח הסכם אופ"ק לעשות, תצליח המתיחות האזורית המתחדשת בסוריה לעשות, קרי להקפיץ את מחיר החבית אל מעל 60 דולר.
מסלול התנגשות עם איראן
אבל גם אם התקיפה האמריקאית בסוריה תישאר כאירוע מבודד היא שולחת איתות ברור לא רק לאסד כי חצה את הקווים האדומים עם השימוש בנשק כימי, אלא בעיקר לאיראן. בשבועות האחרונים דומה כי ארה"ב ואיראן עלו על מסלול התנגשות. עוד בטרם שוגרו טילי הטומהוק לבסיס האווירי בקרבת חומס, איימו האיראנים כי יגיבו בחומרה לכל התערבות אמריקאית בסוריה. זה היה בסיומם של מספר שבועות של הידרדרות ביחסים בין הצדדים.
הסנקציות שהטיל ממשל טראמפ על ארגונים ואישים באיראן לאחר ניסוי הטיל הבליסטי ותגובת הנגד של האיראנים בדמות סנקציות כלכליות על 15 חברות אמריקאיות הפועלות בישראל הן לא משמעותיות מבחינה כלכלית אך רבות משמעות מבחינה גיאופוליטית. מאז נכנס לבית הלבן בינואר האחרון, טראמפ מקפיד לרטון בנושא הסכם הגרעין שחתם קודמו ברק אובמה עם משטר האייתולות. גם הפגישות שקיים בשבועות האחרונים עם מנהיגי מדינות ערביות כגון סעודיה, מצרים וירדן חיזקו אצלו את התחושה שאיראן מאיימת על יציבות בני בריתה של ארה"ב במזרח התיכון.
במקביל, על ממשל טראמפ מופעלים כרגע לחצים מבית בעיקר מצד מחוקקים רפובליקאים להכריז על סנקציות נרחבות כנגד איראן במטרה להבטיח כי היא תיישם במלואו את הסכם הגרעין. תאריך המפתח בהקשר זה יהיה ב-19 בחודש הבא, אז ייערכו הבחירות לנשיאות איראן. איבראהים ראיסי, מקורבו של המנהיג העליון באיראן עלי חמינאי הוא מי שמסתמן כרגע כמועמד המוביל לניצחון על פני הנשיא המכהן "המתון" חסן רוחאני. בחירתו של ראיסי, איש דת שמרן וקיצוני, תגביר את הסיכוי לעימות עם ממשל טראמפ, מאחר שהדבר יסמן את השתלטות הממסד הדתי הנתמך על ידי משמרות המהפכה המתנגדות בתוקף ליישום ההסכם.
הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת