"ניצחון ארדואן יחזק את הלירה הטורקית ועשוי להחזיר משקיעים"
נשיא טורקיה, שניצח אתמול ברוב דחוק במשאל העם על הרחבת סמכויותיו, צפוי להישאר בשלטון לפחות עד 2029. אנליסטים: "הלירה צפויה להתחזק בכ־3% בחודש הקרוב". החשש: הנשיא יגביר את השפעתו בבנק המרכזי
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ניצח אתמול ברוב דחוק במשאל העם על הרחבת סמכויותיו, וטורקיה צפויה לעבור עתה למשטר נשיאותי שיבצר את שלטונו. 51.2% מהמצביעים תמכו בהצעה לשנות את החוקה ולעבור למשטר נשיאותי, זאת לעומת 48.8% שהתנגדו. בה בעת, הפסדו של הנשיא בכל הערים הגדולות חשף עד כמה טורקיה מפולגת סביב הנהגתו.
- משאל העם בטורקיה: באופוזיציה מאיימים לפנות לביהמ"ש האירופי לזכויות אדם
- ארדואן הכריז על ניצחונו במשאל העם, האופוזיציה דורשת ספירה מחדש
- המשאל בטורקיה: כך כורך ארדואן בין התמיכה בו להמשך הצמיחה הכלכלית
גורמים באופוזיציה טענו מוקדם יותר היום לאי־סדרים וקראו לביטול תוצאות משאל העם. זאת על רקע דיווחים של משקיפים בינלאומיים שאמרו כי משאל העם נערך באופן לא הוגן וכי המצביעים קיבלו מידע חלקי בלבד לגבי הסוגיות שעמדו על הפרק. נציגי מפלגת האופוזיציה הגדולה במדינה, מפלגת CHP, אף מסרו כי יפנו לבית המשפט האירופי לזכויות אדם.
התוצאות הסופיות של משאל העם צפויות להתפרסם בעוד כשבוע וחצי. במידה ותיכשל האופוזיציה בסיכול המהלך, הרי שעם כינון סמכויותיו החדשות, תהיה בידי ארדואן היכולת למנות שרים ושופטים בכירים כראות עיניו ולהכריז על בחירות כלליות מתי שימצא לנכון. הלכה למעשה עשוי עתה ארדואן לאחוז במושכות השלטון עד שנת 2029.
כן תהיה בידיו השפעה רבה יותר על המדיניות הפיסקאלית של טורקיה והוא עשוי להעמיק בכך את חששות המשקיעים לגבי עצמאות הבנק המרכזי. "הניצחון הנחית מכה לתפיסה לפיה דמוקרטיות ליברליות או במקרים מסוימים היברידיות מסוגלות למנוע מגורמים אותוריטריים לבצע מחטף למערכת הפוליטית", אמר אנתוני סקינר, אנליסט בכיר בחברת התחזיות וריסק מייפלקרופט, שבסיסה בבריטניה.
את הניצחון במשאל העם היקנו לארדואן תושבי הערים הקטנות באנטליה, שם זכה ברוב גורף. זאת בשל תקוותם כי ינקוט יד קשה נגד הבדלנים הכורדים ודאעש ויגן על האינטרסים הגלובליים של טורקיה. "אנחנו רוצים שמדינות ומוסדות זרים יכבדו את החלטת מדינתנו", הכריז ארדואן בנאום ניצחון שנשא באיסטנבול.
עם זאת, התמיכה במרכזים האורבניים היתה חלשה. באיסטנבול, העיר הגדולה במדינה, הצביעו 51% נגד הגדלת סמכותו של ארדואן. כך גם בעיר הבירה אנקרה ובערי החוף החילוניות יותר לאורך הים האגאי, בהן איזמיר. שיעור המצביעים הכולל עמד על 86% מקרב 58 מיליון הטורקים בעלי זכות ההצבעה.
אנליסטים צופים כי הניצחון במשאל העם עשוי לפתות משקיעים זרים שברחו מהמדינה בשנים האחרונות, זאת בשל התגברות היציבות. הלירה עשויה להתחזק בכ־3% בחודש הקרוב — כך לפי תחזיות UBS. ועדיין, אחת הסיבות בגינן נחלשה הלירה בארבע השנים האחרונות היא התעקשותו של ארדואן להתערב במדיניות הבנק המרכזי באמצעות עידוד ריביות נמוכות. זאת על רקע נתוני צמיחה מהחלשים בעשור האחרון, שנגרמו בשל ההסלמה בטרור והירידה הנלווית בתיירות. בתגובה לניצחון ארדואן במשאל העם מתחזקת היום הלירה ב־2.5% ונסחרה ב־3.61 לירות לדולר עם פתיחת המסחר באיסטנבול.