באבו דאבי עוד לא מעכלים את הקריסה של אליטליה
חברת התעופה אתיחאד מהמפרץ מחזיקה 49% בחברה האיטלקית, שנכנסה השבוע לכינוס נכסים. רק לפני שנה התחייב המנכ"ל להשיבה לרווחיות
במצגת שערך ג'יימס הוגן ברומא ב־2016 בשם "מסע למצוינות", לא הסגיר מנכ"ל חברת התעופה אתיחאד שום סימן לקשיים שעוד מצפים לחברת התעופה האיטלקית אליטליה, שהחברה מאבו דאבי מחזיקה 49% ממניותיה. "לאחר כמה שנים מאתגרות וקשות, לאליטליה יש סיפור מעולה לספר" הוא אמר, ושיבח את מה שהציג כהתאוששות של החברה. הוא המשיך והתחייב להפוך את אליטליה לרווחית עד 2017.
- אליטליה שוב פושטת רגל - לאחר שהעובדים דחו תוכנית הקיצוצים
- בעקבות משבר אליטליה: התרעה מפני ביטולי הגעות של תיירים לישראל
- אליטליה עומדת בפני קריסה? האיטלקים רוצים שתתרסק
ואולם, שנה לאחר מכן לא רק שאליטליה לא הצליחה להגיע לרווחיות, אלא ששלשום אישרה הממשלה האיטלקית את בקשת דירקטוריון החברה להתחיל בהליך של כינוס נכסים, בתמיכתה של אתיחאד.
הקריסה של אליטליה מהווה מכה לאתיחאד, שהשקיעה 1.7 מיליארד יורו בחברה האיטלקית ב־2014. ההשקעה נעשתה במסגרת אסטרטגיה של התרחבות עולמית המבוססת על רכישת אחזקות מיעוט בחברות תעופה, רובן כאלה שנקלעו לצרות, וזאת כדי להעלות את התנועה לשדה התעופה באבו דאבי, המשמש כמרכז הפעילות של אתיחאד.
יועץ התעופה ג'ון סטריקלנד טוען כי הקריסה של אליטליה מגיעה בתזמון גרוע במיוחד. לדבריו, חברות התעופה של מדינות המפרץ הפרסי כבר חוו ירידה במספר הנוסעים על רקע ירידת מחירי הנפט, החשש מהתקפות טרור באירופה וההגבלות שהטיל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על קבלת ויזה ועלייה למטוס על מחשבים ניידים. "קרוב לוודאי שהם לא יראו חזרה את ההשקעה שלהם באליטליה", הוסיף.
ההסבר שסיפקה אתיחאד להדרדרות המצב של אליטליה זהה לזה של החברה האיטלקית: תהליך ההתאוששות התנהל היטב עד ששורה של פיגועים באירופה בשנה שעברה פגעו בתיאבון לטיסות.
במקביל, אליטליה לא הצליחה להתחרות במחירים הנמוכים שהציעו חברות הלואו קוסט שחדרו לשוק הנתיבים הקצרים והבינוניים באירופה.
אתיחאד יכולה אמנם להאשים כמה גורמים שמחוץ לשליטתה בנפילה של אליטליה, אך עדיין יהיה לה קשה להתחמק מאחריות בכל הקשור לתפקידה בפיקוח על הנהלת החברה, בייחוד על קרמר באל, המנכ"ל האוסטרלי המקורב להוגאן, שסופג ביקורת קשה באיטליה על חלקו בכישלון.
"לא רק שההנהלה הזו ביצעה שגיאות בכל הקשור למודל העסקי של החברה, היא גם אימצה גישה יהירה לפרקים", טען בסוף השבוע קרלו קלנדה, השר לפיתוח כלכלי באיטליה.
אדם המעורה בנעשה באליטליה שביקש להישאר בעילום שם הביע חרטה על כך ש"מנהלים מבחוץ" הובאו לחברה, וטען כי הם לא הצליחו להבין את המורכבות בעשיית עסקים באיטליה.
אחרים מודים כי המצב אינו "שחור או לבן", ולבאל לא היה כמעט סיכוי להצליח בתפקיד, בהתחשב בהידרדרות המהירה במצב הפיננסי של החברה מרגע הגעתו. יתרה מכך, המצדדים באתיחאד טוענים כי היא סייעה לאליטליה להפוך לחברה תחרותית יותר, גם על ידי אימוץ סטנדרטים גבוהים יותר של שירות לקוחות.
גם לאתיחאד יש בטן מלאה על הנעשה, בייחוד נגד הממשלה האיטלקית, שהזרועות הפתוחות שבהן היא קיבלה את ריאנאייר וחברות הלואו קוסט האחרות גררו הרמת גבות. עם זאת, עד כה באתיחאד נמנעו מהפניית אצבעות מאשימות נגד איש מהמעורבים בקריסה של אליטליה.
באבו דאבי מבטלים את הטענות על התנגשות תרבותית, ומציינים כי לאתיחאד השקעות בחברות תעופה הפועלות במדינות רבות ברחבי העולם. בחברה גם מסרבים להשתמש בחוויה שלהם כתמרור אזהרה למשקיעים אחרים המעוניינים להזרים כסף לאיטליה.
הפרט המייאש ביותר מבחינתה של אתיחאד הוא שהחברה התכוונה להזרים לאליטליה הון חדש במסגרת חבילת מימון של 2 מיליארד יורו שהיתה תלויה בתכנית ארגון מחדש אגרסיבית. אלא שהתוכנית נדחתה על ידי העובדים בהצבעה דרמטית ב־14 באפריל. בעקבות זאת נותרה להנהלה אפשרות אחת בלבד ולהוגאן לא נותר אלא להמשיך ולהגן על המוניטין של אתיחאד.