דרמה בארה"ב: טראמפ פיטר את ראש ה-FBI
הבית הלבן הודיע כי ראש ה-FBI ג'יימס קומי פוטר ויסיים את תפקידו באופן מיידי: "צריך הנהגה חדשה לשיקום האמון". קומי, שהודיע כי לא נמצא דבר פלילי בפרשת המיילים של קלינטון לפני הבחירות, מסר לאחרונה כי בכוונתו לפתוח חקירה נוספת בפרשת הקשר בין אנשי טראמפ לבכירים הרוסים
ברשת CNN דווח כי אחד משומרי הראש של טראמפ הגיע למטה הסוכנות בוושינגטון במטרה למסור את המכתב לידיו של קומי, אך משום שלא נכח באותה העת - השאיר את המכתב בלשכתו הריקה. גורם בבית הלבן אישר את דבר מסירת ההודעה באמצעות מכתב למשרדי הסוכנות, אך ציין כי מי שעשה זאת היה קית' מילר - עוזרו של טראמפ ומנהל לוח הזמנים שלו.
שלושה גורמים בכירים בממשל ציינו כי הבית הלבן לא עדכן את סוכנויות הביון האמריקניות מראש בדבר פיטוריו של קומי. גורם רשמי ב-FBI תיאר את הרגע שבו גילו על הפיטורים כ"הפתעה גמורה", והדגיש כי טראמפ לא עדכן אף אחד בסוכנות על ההחלטה. הגורם הוסיף כי הדרגים הבכירים בסוכנות יתכנסו בשעות הקרובות לפגישת חירום שבה יבחנו את הצעדים הקרובים שיינקטו בעקבות הפיטורים.
מהבית הלבן נמסר כי הנשיא כתב לקומי במכתב הפיטורים כי הוא "אינו מסוגל להוביל את הסוכנות ביעילות, וכי נדרשת הנהגה חדשה למטרת שיקום האמון בין הגופים". סשנס ציין במכתבו כי ראש ה-FBI נדרש לאכוף את החוקים ועקרונות משרד המשפטים, ובמזכר שנשלח אליו מסגנו צוין כי אינו יכול להגן על אופן הטיפול של קומי בחקירת המיילים של הילרי קלינטון. רוזנשטיין כתב בנוסף כי אינו מבין את "סירובו של ראש הסוכנות לקבל את ההסכמה הכללית על כך שטעה בהכרזת מסקנותיו בפרשה ארבעה חודשים לפני הבחירות".
בהתייחסו למסקנותיו של קומי התכוון רוזנשטיין להכרזתו בחודש יולי כי לא נמצא כל היבט פלילי בפרשת המיילים של הילרי קלינטון. קומי הצביע על מחדלים רבים בהתנהלותה של המועמדת הדמוקרטית בפרשה ובתפקודה כמזכירת המדינה: "לא מצאנו כוונה פלילית או רצון לעבור על החוק בקרב קלינטון ויועציה. איני רואה פרקליט אחראי שבאמת יגיש אישום נגדה". עם זאת, קומי הבהיר כי ההחלטה להגיש כתב אישום נתונה בידי משרד המשפטים האמריקני.
לפני שבוע העיד קומי בפני ועדת המשפט של הסנאט האמריקני בעניין התנהלות ה-FBI בבחירות לנשיאות, ואמר כי מחובתו היה לדווח לציבור על פתיחה מחודשת של חקירת המיילים של קלינטון 11 ימים לפני הבחירות על מנת למנוע "קטסטרופה". במהלך השימוע אישר קומי כי בכוונתו לפתוח חקירה נוספת בדבר התערבות הרוסים בבחירות, זאת על אף שטראמפ התבטא לא פעם על כך שהדבר אינו נכון.
בשימוע נוסף שנערך לפני כחודש וחצי הובך טראמפ על-ידי קומי וראש הסוכנות לביטחון לאומי מייקל רוג'רס בעקבות האשמותיו כי ממשל אובמה צותת לו. בתחילת חודש מרס צייץ טראמפ בחשבון בטוויטר שלו: "כמה נמוך ירד הנשיא אובמה כשהאזין לטלפונים שלי במהלך הליך הבחירות הקדוש?". קומי הגיב לדברים ואמר כי "אף אדם פרטי בארה"ב, בכלל זה הנשיא, אינו יכול לנהל מעקב אלקטרוני אחרי מישהו".
גם רוג'רס דחה את טענות הנשיא כי המודיעין הבריטי היה מעורב בציתות והגדיר את הטענות "שטויות". קומי ציין כי ה-FBI חוקר את הניסיונות מצד רוסיה להתערב בבחירות בארה"ב, ובתוך כך גם את האפשרות שהיו קשרים בין אנשי הקמפיין של טראמפ לבין מוסקבה.
היועצת הבכירה של טראמפ, קליאן קונווי, גיבתה את עמדתו בראיון ל-CNN ואמרה כי "ההחלטה נבעה מאובדן האמון של הנשיא בראש הסוכנות. הנשיא קיבל את המלצתם של התובע הכללי וסגנו על כך שנדרשת 'רוח חדשה' ב-FBI".
מנהיג הרוב בסנאט, מיטש מקונל הבטיח כי "תהליך איתור המחליף ייעשה באופן מהיר והוגן", וציין כי "תפקידו של ראש הסוכנות הוא קריטי בשל האיומים הכבדים על ארה"ב ברמה המקומית והבינלאומית". מנהיג המיעוט הדמוקרטי צ'אק שומר תקף את ההחלטה ואמר לטראמפ כי ההחלטה לפטר את קומי היא "טעות קשה".
שומר הביע תמיהה לגבי עיתוי הפיטורים והוסיף: "הגיע הזמן למנות תובע מיוחד לניהול חקירת הקשרים של אנשי טראמפ עם בכירים רוסים".
אמש דווח כי ה-FBI שלח מכתב הבהרה לקונגרס במסגרת חקירת פרשת המיילים של הילרי קלינטון. הסוכנות ביקשה לתקן את הערותיו של קומי על עדותה של הומה עבדין, יועצת בכירה של המועמדת הדמוקרטית לנשיאות. במכתב צוין כי קומי "כשל בלשונו" כשאמר שעבדין העבירה מאות ואף אלפי מיילים ממחשבה הפרטי לבעלה, חבר הקונגרס אנתוני וינר. בסוכנות הדגישו כי נמצאה כמות קטנה של מיילים במחשבה בעקבות גיבוי ממכשירים אלקטרונים נוספים.