שפל בייצור הנפט בוונצואלה: "המצב גרוע מכפי שציפינו שיהיה"
מקור המזומנים העיקרי של המדינה הנתונה במשבר עמוק מידלדל באופן עקבי בשנה האחרונה ונמצא ברמתו הנמוכה מאז 1989
הנפט של ונצואלה מהווה את רוב היצוא שלה, וכעת, משהמדינה שרויה בעיצומו של משבר עמוק, זהו בערך המוצר היחיד שהיא עוד יכולה למכור. אולם, לפי נתונים במדינה הדרום-אמריקאית, המקור היחיד שלה למזומנים מידלדל במהירות נוכח הצטברות הולכת וגוברת של חובות, מחאות פוליטיות אלימות ואזרחים גוועים ברעב בשל מחסור במצרכי מזון.
- אנליסט בכיר: כך יכול מחיר הנפט לזנק ל-120 דולר לחבית
- דרמה בוונצואלה: מתפרעים פרצו לפרלמנט ופצעו חברי אופוזיציה, נשמעו קולות נפץ
- ניסיון תיקון? גולדמן זאקס מכר אג"ח של ונצואלה
ייצור הנפט בבוונצואלה נמצא ברמתו הנמוכה ביותר מאז שנת 1989 - להוציא את שביתת הנפט ב-2002 - זאת על פי נתונים שנאספו בידי הפרופסור פרנסיסקו מונדאלי מאוניברסיטת רייס. ייצור הנפט רשם ירידה ב-10 שנים מתוך 11 השנים האחרונות, על פי נתוני BP, ובמחצית הראשונה של השנה, ירד ב-12% לעומת אותה התקופה אשתקד, כך על פי נתוני אופ"ק שפורסמו ביום ד' השבוע
הגורם המרכזי לבעיית ייצור הנפט הוא שספקיות שירותי נפט כגון "הליבורטון" (Halliburton) ו"בייקר יוז" (Baker Hughes) קיצצו בהיקף קידוחי הנפט במדינה עד שהנשיא ניקולס מדורו ישלם חובות בהיקף מיליוני דולרים בגין חשבונות שלא שולמו.
רק בשנה הנוכחית צברה ממשלת ונצואלה חובות בהיקף של כ-5 מיליארד דולר למשקיעים. כעת עולים חששות שהמדינה לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה הכספיות וסוכנות S&P הטביעה את דירוג האשראי של המדינה עמוק יותר בטריטוריית הזבל. "המצב גרוע ביותר ממה שאי פעם ציפינו שיהיה. באמת צריך כישרון מיוחד להרוס את הכלכלה באופן שכזה", אמר מונדאלי, שבעבר שימש יועץ בבנק העולמי.
לוונצואלה יש יותר מרבצי נפט מכל מדינה אחרת בעולם, אולם המדינה הדרום-אמריקאית מתמודדת עם משבר כלכלי שיצרה במו ידיה. בזבזנות קיצונית של הממשלה, ניהול כושל של משאביה הטבעיים של המדינה והשחיתות הפושה בה דחפו אותה למיתון ב-2014.
האופוזיציה הפוליטית של ונצואלה דרבנה מחאות סוערות ברחובות נגד הנשיא הסוציאליסטי מדורו, בטענה שהוא זנח את דרכי הדמוקרטיה ומפר זכויות אדם. כמעט 100 תושבי ונצואלה נהרגו בהפגנות ובהתנגשויות עם המשטרה מאז סוף מרץ.
בינתיים, הצניחה בייצור הנפט במדינה פוגעת במזומנים הזמינים לממשלה לייבוא מזון לאזרחיה, ומחירי המצרכים שעוד נותרו בשוק מרקיעים שחקים. ערכו של המטבע המקומי הוא כמעט אפסי ותושבי המדינה גוועים ברעב. אלו החיים בעוני קיצוני איבדו בממוצע למעלה מ-8 קילו ממשקל גופם בשל היעדר מזון. אנשים חוצים את הגבול לקולומביה השכנה כדי לרכוש נייר טואלט וכעת פליטים מוונצואלה הם בראש רשימת מבקשי המקלט בארה"ב, ומספרם גובר על אלו מסין וממקסיקו.
נפט חינם במקום חובות
מעבר למשבר הנפט של ונצואלה, המצב עוד יותר גרוע - בעוד היא מפיקה 1.9 מיליון חביות ליום, הרי שהיא מקבלת תשלום על 700-800 אלף חביות בלבד, על פי מומחים. עליה לשלם חובות לסין ולרוסיה והיא עושה זאת באמצעות משלוחים בחינם. דלק גם כן עולה מעט מאוד בוונצואלה שכן הממשלה בפועל מסבסדת את העלויות עבור נהגים.
ובעוד שמכירות הנפט מידלדלות, גם אספקת המזומנים מתייבשת. לוונצואלה רזרבות הון של 10 מיליארד דולר בלבד - רמה נמוכה באופן מבהיל. ב-2015 היו למדינה 20 מיליארד דולר וב-2011 - 30 מיליארד דולר. כך על פי נתוני הבנק המרכזי של המדינה. "המצב ממש רע. הם לא יכולים להשקיע כסף, הם לא יכולים לשלם לספקים, והכל הולך ומידרדר", אמר ל-CNN רוס דלן, מנהל ב"קראקס קפיטול" (Caracas Capital) ממיאמי.