$
כלכלה ומדיניות

דריכות בסעודיה לקראת המלכת בזק וזינוק במחירי הדלק

הקפצת מחירי הדלק ב־80% עשויה להיכנס לתוקף כבר בנובמבר במסגרת צעדי צנע שנועדו לפצות על הירידה בהכנסות מנפט. לפני החלת הגזרה צפויה הכתרתו של מוחמד בן סלמן במקום אביו החולה. המחאה האזרחית כבר צוברת תאוצה

דורון פסקין 21:1619.09.17

ממשלת סעודיה, הנתונה תחת לחץ פנימי גובר, בין השאר בשל ירידת ההכנסות מנפט, שוקלת להכריז על קיצוץ משמעותי נוסף בסובסידיות על מוצרי אנרגיה, כבר מנובמבר הקרוב.

 

לפי סוכנות הידיעות בלומברג, בכדי לקצץ בהוצאות המדינה, הממשלה הסעודית אמורה להתכנס בשבועות הקרובים כדי להחליט על העלאת מחירי הבנזין והדלק למטוסים ב־80%. זאת כדי להתאימם למחירים העולמיים. במקביל, שאר העלאות המחירים במגזר האנרגיה יידחו לשנה הבאה.

 

העלאת מחירי האנרגיה החלה בערב הסעודית בשלהי 2015 במסגרת צעדי הצנע שננקטו על ידי השלטונות לנוכח הירידה החדה בהכנסות. בשעתה הודיעה הממשלה כי העלאות נוספות והדרגתיות ייכנסו לתוקף בשנים הקרובות.

 

אבטלת שיא של 12%

 

עם זאת, מחשש לתסיסה ציבורית בעיקר בשל העלייה הצפויה במחירי החשמל, הודיעו השלטונות בריאד על תוכנית "חשבון האזרח". זאת אמורה לסייע למשפחות נזקקות להתמודד עם ההוצאה הניכרת על אנרגיה. השלטונות בסעודיה נדהמו להיווכח, כי בתוך שבועות ספורים נרשמו לתוכנית 12 מיליון סעודים. בשבועות האחרונים דומה היה שהיא נכנסה להקפאה ביחד עם התוכנית להעלאת מחירי האנרגיה.

 

הקיצוץ בסובסידיות האנרגיה הוא מרכיב אחד בתוכנית הרפורמה הכלכלית השאפתנית שאמורה לנתק את המשק הסעודי — הגדול והחשוב בעולם הערבי — מהתלות המוחלטת בהכנסות הנפט, במסגרת מה שידוע כחזון 2030. המשק הסעודי מכור למגזר הנפט והגז שמהווה כ־85% מהיצוא של הממלכה ואחראי על כ־50% מהתמ"ג. כדי לגוון את מקורות ההכנסה, חשפה הממשלה את גולת הכותרת של התוכנית: מכירת אחזקות בנכסים נחשקים במיוחד כמו 5% בחברת הנפט הגדולה בעולם אראמקו ועוד שורה של חברות בשליטת הממשלה (כמו חברת התעופה הסעודית) בשווי כולל של 200 מיליארד דולר. בנוסף, שמה התוכנית לעצמה יעד ליצור במשק 1.2 מיליון משרות, בעיקר לצעירים, במטרה להוריד את האבטלה מרמות שיא של יותר מ־12% לשיעור חד־ספרתי של 9%.

 

עם זאת, כשנה לאחר הצגת החזון לציבור, גם האיש החזק בממלכה שעומד מאחוריה, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמן (מב"ס) הבין כי היא איננה ריאלית. מקורביו טוענים כי הנתונים שהוצגו בפניו במהלך גיבוש יעדי התוכנית היו חלקיים ולא מדויקים, וזאת הסיבה שהיא עוברת בימים אלה שינויים והתאמות לקראת הצגתה מחדש. חלק מהיעדים יישמטו מהתוכנית ואחרים יוכנסו. לגבי יעדים נוספים, יחול שינוי בלוח הזמנים למימושם.

 

יורש העצר מוחמד בן סלמן והמלך סלמן יורש העצר מוחמד בן סלמן והמלך סלמן צילום: איי.פי

 

השינויים בתוכנית אינם בשורה חיובית למשק הסעודי, שכן הם עלולים לפגוע בביטחון המשקיעים מבחינת מידת המחוייבות של השלטונות לתוכנית. לנוכח שמועות על דחייה אפשרית מ־2018 ל־2019 של הנפקת 5% מאראמקו - "היהלום שבכתר" מבחינת הסעודים - מיהרה החברה להודיע באופן רשמי כי אין לה כל כוונה לשנות את מועד ההנפקה. הסעודים עדיין צריכים להודיע באיזו בורסה עולמית נוספת יונפקו המניות מעבר למקומית, כאשר הבורסות בניו יורק ובלונדון הוזכרו כמועמדות מובילות.

יצויין כי מבקריו של מב"ס (32) טוענים כי דפוס פעילותו הפזיז משהו בהקשר לחזון 2030 ניכר גם בהחלטתו להיכנס להרפתקה המלחמתית המדממת כנגד המורדים החות'ים, בני בריתה של איראן בתימן. מלחמה זו לא רק שמקיזה את דמם של החיילים הסעודים על בסיס יומי, היא גם עולה לקופה הסעודית ממון רב.

 

המשק הסעודי ראה ימים טובים יותר. לפי קרן המטבע העולמית, הצמיחה שירשום השנה תהיה מזערית (0.1%) והצפי לשנה הבאה מדבר על פחות מ־2%. עתה בנוסף, לאי־השקט האזורי — המשבר עם קטאר, איראן ותימן — ישנם סימנים גדלים והולכים לבוקה ומבולקה בתוך המשפחה השלטת.

 

עלייתו המהירה של מב"ס לתפקיד יורש העצר, תוך שהוא מרכז בידיו סמכויות נרחבות בתחום הצבאי והכלכלי, לא מתקבלת בברכה על ידי אגפים מסוימים של משפחת סעוד השלטת. הדחתו לפני כשלושה חודשים של הנסיך מוחמד בן נאיף, יורש העצר ושר הפנים, יצרה משבר פנימי עמוק בצמרת הסעודית. בן נאיף לא רק נחשב למבוגר האחראי בארמון המלוכה, נוכח הידיעות על בריאותו הרופפת של המלך סלמן, אלא הוא דמות פופולרית בקרב הציבור הסעודי. הדחתו והידיעות כי הושם במעצר בית עוררו סערה וביקורת פנימית קשה מצד נסיכים בכירים כנגד מב"ס.

 

המלך הצעיר ביותר

 

אבל יורש העצר לא מתכוון לעצור. לפי מקורות בסעודיה, "בכל רגע נתון" אמור מב"ס להיות מוכתר למלך הבא של ערב הסעודית במקום אביו, שיודיע על פרישה בשל מצבו הבריאותי. כשזה יקרה, מב"ס יהיה למלך הצעיר ביותר בתולדות הממלכה. ייתכן כי בשלב ראשון ישמור לעצמו המלך סלמן תואר כבוד "שומר המקומות הקדושים", כדי לנסות ולהפיג במשהו את ההתנגדות מצד הגוורדיה הוותיקה במשפחה.

 

איום על האג'נדה

 

הסימנים להכשרת דרכו של מב"ס הולכים וניכרים בשטח. במהלך השבועיים האחרונים מתבצע בממלכה גל מעצרים נרחב, כאשר המכנה המשותף לכל העצורים הוא שהם נתפשים כאיום על האג'נדה של יורש העצר הכוחני. הראשונים להיעצר היו כוהני דת בולטים שמבחינת מב"ס עשויים לעמוד בדרכו להפיכתה של ערב הסעודית ל"חילונית" ואטרקטיבית יותר עבור המערב. אנשי דת אלה מואשמים בקשרים אסורים עם תנועת האחים המוסלמים ומי שעומדת מאחוריהם, נסיכות קטאר. בימים האחרונים אף נודע על מעצרן של שתי אקדמאיות סעודיות שמרניות בולטות, נורא א־סעד וד"ר רוקייה מוחארב, שהביעו התנגדות לשילובן של הנשים בשוק העבודה הסעודי, אם הדבר כרוך בעבודה משותפת במקום אחד עם גברים.

 

יום העצמאות הסעודי יצויין בקמפיין נגד האבטלה, העוני והשחיתות

 

גל המעצרים הפוקד את סעודיה בשבועות האחרונים לא פוסח על שופטים, אנשי אקדמיה, פעילי זכויות אדם ואנשי תקשורת. אלה מואשמים בקשירת קשר עם גורמים חיצוניים כדי לפגוע באחדות הממלכה.

 

מעניין במיוחד סיפורו של עיסאם א־זאמל, מאנשי העסקים והפרשנים הכלכליים הבולטים בממלכה, שהפך בשנים האחרונות לאושיית מדיה חברתית. א־זאמל נחשב ביקורתי ביותר כלפי המדיניות הכלכלית בממלכה, ולא אחת קרא לשלטונות באמצעות חשבון הטוויטר שלו "לומר את האמת לציבור" על המצב הכלכלי הקשה. הוא אף טען כי הנתונים הרשמיים שמפרסמת הלשכה הסעודית לסטטיסטיקה שקריים ונועדו לייפות את מצב המשק. א־זאמל גם ביקר לא אחת את הכוונה להפריט חלק מהבעלות על אראמקו.

 

הביקורת הזו כנראה הספיקה למב"ס להורות על מעצרו של איש העסקים בטענה שהוא ממומן על ידי קטאר. ברשתות החברתיות אף נמסר כי פרשנים כלכליים שהביעו בעבר התנגדות למכירת אראמקו נקראו ל"שיחת הבהרה" ונדרשו לחדול מכתיבה בנושא זה.

 

אי־השקט בא לידי ביטוי גם במהלך סוף השבוע האחרון בהתארגנות מחאה בשם תנועת 15 בספטמבר. המחאה החלה בקול ענות חלושה ברשתות החברתיות במהלך חודש אוגוסט וקראה לסעודים לצאת ולהפגין כנגד האבטלה הגואה, משבר הדיור, העוני והשחיתות. אך בניגוד לניסיונות קודמים ליצור מחאה ברשת, הקמפיין של 15 בספטמבר הפך לוויראלי, בעיקר בגלל סעודים שניסו לצאת כנגדו ולהדגיש כי זהו ניסיון ליצור פיתנה (מלחמת אזרחים, אנרכיה). ישנה אף טענה כי השלטונות עודדו את הפיכת המחאה ברשת לוויראלית כדי להצדיק את גל המעצרים, אולם בפועל נדמה כי השלטונות שידרו לחץ.

 

הדבר בא לידי ביטוי בקריאה חריגה של המופתי לצעירי הממלכה ביום חמישי שעבר, שלא ללכת שולל אחרי הסיסמאות המעודדות למחאה. בסופו של יום, הסעודים לא יצאו לרחובות, אולם מבחינה תודעתית נחל הקמפיין הצלחה מסחררת. זאת הסיבה שקמפיין המחאה הבא מיועד ליום שבת הקרוב, יום העצמאות הסעודי.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

בטל שלח
    לכל התגובות
    x