$
כלכלה ומדיניות

פרשנות

שוק הנפט: בין התקרבות סעודית-איראנית לסופות ההוריקן

ההערכות שלפיהן ההסכם לקיצוץ מכסות ייצור הנפט במדינות אופ"ק יוארך מעניקות רוח גבית לנוזל השחור; החדשות הרעות מבחינת היצרניות הן שהוריקן “אירמה” עשוי להביא לירידה נוספת בביקוש

דורון פסקין 20:5306.09.17
סעודיה יכולה לסמן שבוע מוצלח מבחינתה ולא רק בגלל האופוריה שאופפת את הממלכה מיום שלישי בלילה בעקבות ההעפלה לטורניר גביע העולם בכדורגל שייערך ברוסיה בשנה הבאה. גם בתחום הכלכלי הממלכה יכולה להשמיע אנחת רווחה זהירה, וזאת עם התאוששות מסוימת במחירי הנפט מסוג ברנט, לרמה של מעל ל-53 דולר לחבית. גם ההצלחה של עונת החאג' שהסתיימה ללא תקלות ואירועים מיוחדים תורמת להתרוממות הרוח הלאומית בסעודיה.

 

ההתאוששות במחירי הנפט הגיעה לאחר שסופת הארווי שהכתה ביוסטון בשבוע שעבר הסבה הפסדים כבדים לתעשיית הנפט בכלל והסעודית בפרט. השבתת בתי הזיקוק בטקסס לא רק שפגעה באספקה ובביקושים לנפט וגרמה לירידת מחירים - אלא הביאה אף לסגירתו של בית הזיקוק הגדול ביותר בארה"ב, מוטיבה. בית זיקוק זה נמצא בבעלות מלאה של חברת הנפט הלאומית של סעודיה, ארמקו, ונחשב ליהלום שבכתר בקרב נכסי החברה ש-5% ממנה אמורים להימכר לציבור במהלך השנה הבאה. בית הזיקוק הזה, שכושר הייצור שלו עומד על קצת למעלה מ-600 אלף חביות ביום, הוצף ונסגר בסוף החודש שעבר. כשבוע לאחר הסגירה החל בית הזיקוק לחדש פעילות בניצולת של 40% בלבד. הפעלה מלאה של בית הזיקוק צפויה רק בעוד כמה שבועות לאחר השלמת הבדיקות והתיקונים הדרושים.

 

הסעודים אינם מפרסמים נתונים על המכה שספגו מהארווי, אך ניתן להתרשם כי מדובר בנזק לא מבוטל. לפי הנתונים הרשמיים בארה"ב, בעקבות נזקי הארווי הושבתו כ-17% מיכולת הזיקוק של המדינה, ומשמעות הנתון ירידה חדה בצריכת הנפט. עוד לפני הסופה, פורסמו נתונים מדאיגים מבחינת סעודיה - מקור הייבוא מספר שתיים לנפט בשוק האמריקאי (אחרי קנדה). לפי הנתונים, בחודש שקדם להארווי חלה ירידה של כ-37% בייבוא הנפט הסעודי על ידי ארה"ב בהשוואה לחודש הקודם.

 

בית זיקוק בטקסס בית זיקוק בטקסס צילום: David J. Phillip
הסופה שהיכתה בטקסס הנחיתה מהלומה לא קלה גם על מאמצי ארגון אופ"ק השואף מתחילת השנה לאזן את שוק הנפט העולמי באמצעות קיצוץ התפוקה. מדיניות זו, שסעודיה תמכה בה ללא סייג, אמנם הביאה ליציבות מסוימת במחירים, אך אם מסתכלים על התמונה הכוללת מחיר הנפט כיום עדיין נמוך ב-50% בהשוואה למחירו לפני כשלוש שנים. הסעודים מרגישים היטב את דשדוש מחירי הנפט בעולם. דו"ח שפורסם על ידי לשכות המסחר הסעודיות הצביע על כך שהכנסות הנפט של הממלכה ירדו ב-10.9% ברבעון השני של 2017 ל-26.9 מיליארד דולר. בסעודיה חוששים כי נתוני הרבעון השלישי יהיו גרועים עוד יותר נוכח התנאים בשוק העולמי והשפעות עונת ההוריקנים בארה"ב.

 

הנמכת הלהבות?

 

על אף שהסכם אופ"ק לא הביא בשורה מיוחדת במחירי הנפט (גידול של 6% במחירי הברנט מאז הכרזת ההסכם בנובמבר 2016), קרטל הנפט אינו נואש ולפי הערכות בשוק העולמי, הסכם קיצוץ הנפט יוארך מעבר למרץ 2018. הדיונים שנערכו השבוע בין סעודיה, מנהיגת אופ"ק, לבין רוסיה, מנהיגת יצרניות הנפט מחוץ לאופ"ק, להארכת ההסכם - תרמו אף הם לעליית המחירים של הנפט.

 

האופטימיות הזהירה לגבי הארכת ההסכם מקבלת גם חיזוק בלתי צפוי בנוף המזרח-תיכוני של השנים האחרונות. בשבועות האחרונים ישנן אינדיקציות מסוימות על התקרבות או לפחות ניסיון להוריד את הלהבות בין שתי היריבות האזוריות הגדולות, סעודיה ואיראן. למרות שהאיבה בין הצדדים גדולה והדרך לשיפור היחסים עוד ארוכה דיווחים בסעודיה טוענים כי ארמון המלוכה הורה לאמצעי התקשורת במדינה ולבלוגרים מובילים ברשתות החברתיות להפחית את הביקורת הארסית כלפי טהרן והשיעים. ההוראה המפתיעה הזו ניתנה לפני שיאו של חג הקורבן והעלייה לרגל למקומות הקדושים במכה.

 

במקביל, דווח כי האיראנים קיימו במלואו את ההסכם בין הצדדים לביצוע העלייה לרגל על ידי אזרחיה שהגיעו לסעודיה לצורך החג. עוד רמז לאפשרות להפשרה מסוימת ביחסי טהרן-ריאד ניתן למצוא בהודעת משרד החוץ האיראני שבימים הקרובים אמורה להגיע משלחת דיפלומטית סעודית. הנציגים ממשרד החוץ הסעודי יבחנו בין השאר את האפשרויות לפתיחה מחדש של השגרירות שהותקפה בטהרן והביאה לניתוק היחסים בין המדינות.

 

אבל האופטימיות הזהירה בקרב יצרניות הנפט, ובדגש על סעודיה, בימים האחרונים עלולה מבחינתן להתגלות כקצרת מועד. לפי הערכות של מומחי גולדמן זאקס, סופת הארווי הורידה את היצע הנפט (המזוקק) אך חמור מכך את הביקוש בכ-600 אלף חביות ביום, ולא נראה כי בתקופה הקרובה תחול התאוששות ניכרת. לדוגמה כחצי מיליון רכבים יצאו מכלל שימוש לאחר ששקעו במים העמוקים ברחובות יוסטון. ייקח עוד זמן עד שמספר זה של רכבים יחזור לכבישים.

 

החדשות הרעות מבחינת יצרניות הנפט ובהן סעודיה שרמת הביקוש לנפט תמשיך ככל הנראה לרדת עוד יותר בימים הקרובים ומכאן גם המחירים. זה יקרה אם סופת ההוריקן “אירמה” האדירה שמכה באיים הקריביים תגיע בסוף השבוע גם לארה“ב. הצפי הוא כי הסופה תכה בדרום פלורידה, דבר שיגרור ירידה נוספת בביקוש לנפט, וזאת מאחר שבניגוד ליוסטון לא מדובר במרכז זיקוק לנפט.

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד (המזה"ת) www.concordmena.com

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x