אולטימטום אירופי לבריטניה: 10 ימים להגיע להסכמות על הברקזיט
כך לפי נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק, שדורש לראות התקדמות במו"מ, כולל בסוגיית הגבול עם אירלנד, וזאת בטרם ייפתח המו"מ בין הצדדים בסוגיות המסחריות
- נתן חץ מסתער על אנגליה: "לונדון כן מחכה לנו. הברקזיט יצר הזדמנויות בלתי רגילות"
- בבריטניה חושדים שרוסיה התערבה בבחירות ובהצבעת הברקזיט
- UBS כבר לא לחוץ לברוח: יוציא מלונדון רק 250 עובדים
הטענה היא כי אם לא יוסכם על הסדר בחודש הבא, יהיה קשה לארגן את כל הסידורים הנדרשים לפני עזיבת בריטניה את האיחוד במרץ 2019. "עלינו לראות התקדמות מצד בריטניה בתוך עשרה ימים בכל הנושאים, כולל בסוגיית אירלנד", צייץ אתמול (ו') נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק בטוויטר בסיום פגישה עם מיי בבריסל, שהתקיימה לאחר פסגה של מנהיגי האיחוד.
Sufficient progress in #Brexit talks at December #EUCO is possible. But still a huge challenge.
— Donald Tusk (@eucopresident) 24 בנובמבר 2017
We need to see progress from UK within 10 days on all issues, including on Ireland. pic.twitter.com/NKe86zGo17
הפסגה הבאה מתוכננת להתקיים בתאריכים 14 ו-15 בדצמבר, ולפי טוסק המנהיגים עוד עשויים להחליט שבריטניה "התקדמה בצורה מספקת" לעבר עמידה בתנאים המרכזיים שהציבו לפני שיסכימו להתחיל בדיונים על סוגיית המסחר. אך עם זאת, טוסק הוסיף כי עדיין מדובר ב"אתגר משמעותי". בעוד פחות משבועיים מתוכננת מיי להיפגש עם נשיא הנציבות האירופית, ז'אן קלוד יונקר ונציג האיחוד במו"מ, מישל ברנייה.
"טוסק הציג את לוח הזמנים, כשה-4 בדצמבר הוא התאריך האחרון בהחלט עבור בריטניה לבצע את המאמץ הנוסף שיאפשר לברנייה להכריז שחלה התקדמות מספקת", מסר בכיר באיחוד האירופי, "מיי הסכימה ללוח הזמנים הזה".
מיי מסרה לעיתונאים לאחר פגישתה עם טוסק כי שני הצדדים פועלים לסגירת הפערים ביניהם בנושאים הקשורים להסדרים פיננסיים, זכויות העובדים הזרים לאחר הברקזיט וכיצד בריטניה תימנע מ"גבול קשיח" בין אירלנד וצפון אירלנד שעלול להפר את הסכם השלום בצפון אירלנד. עם זאת, הבעיה האירית הסתבכה בשל מחלוקת פוליטית פנימית במדינה, בה קיים חשש מפני גבול קשיח, וזו עלולה להביא לבחירות בזק שם.
"אנחנו ממשיכים לדון עם הממשלה האירית לגבי פתרונות בעניין הגבול. יש לנו מטרה משותפת, אנחנו רוצים להבטיח את התנועה החופשית של אנשים ומסחר, שתמשיך כפי שהיא היום", מסרה מיי. היא אף הוסיפה שנותרו עוד מחלוקות נוספות. אחת מהן היא הדרישה של האיחוד האירופי שבריטניה תשלם 60 מיליארד יורו כחלק מהליך הברקזיט. עם זאת, לפי הדיווחים, מיי זכתה בתמיכת הממשלה שלה להציע סכום כסף משמעותי לאיחוד, ומדובר בצעד מעודד מבחינת המשך המו"מ.