סעודיה: נסיכים שלא ישלמו כופר מסתכנים בעונש מוות
מספר העצורים עומד על כ־700 לעומת כ־200 שדווחו עד כה ועמם הטייקון ואיש העסקים אלווליד בן טלאל ובתו הנסיכה רים. התקשורת הסעודית רומזת כי מי שיעדיפו לוותר על כופר תמורת חנינה מסתכנים בעונש מוות על סעיף בגידה במדינה
בעולם הערבי סבורים כי הריאיון המתוקשר שנתן יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן (מב"ס) לעיתון "ניו יורק טיימס" ביום שישי חשף כי גל המעצרים של הבכירים, ובהם נסיכים ואנשי עסקים בולטים, הוא גדול הרבה יותר ממה שדווח בתחילה.
- יורש העצר הסעודי: "מנהיג איראן - ההיטלר החדש"
- קריסת עסקיו של סעד אל־חרירי סללה לסעודים דרך להדחתו
- איחוד האמירויות מתכננת להשתמש במונדיאל בקטאר נגד הקטארים
הנסיך הסעודי ציין כי לגבי 1% מהעצורים הוסרו החשדות בדבר שחיתות והם כבר שוחררו. בהתחשב בעובדה שלפני כשבוע הודיע התובע הכללי הסעודי כי שבעה חשודים שוחררו ממתקן המעצר המאולתר במלון ריץ קרלטון בריאד, עולה כי מספר העצורים הוא כ־700 - מתוכם כ־30 נשים - ולא כ־200 כפי שהסעודים הצהירו בעבר.
בנוסף, בחלוף הזמן מתברר כי השלטונות בסעודיה מעדיפים גם עתה, כמו בעבר, לסגור את הפרשיה הרחק מעין הציבור. כל זאת כדי להימנע מחשיפת פרטים מביכים, אם החשודים אכן יועמדו לדין.
הרשויות הציעו לעצורים לוותר על 70% לפחות מהונם, תוך שהם מודים כי הושג באמצעים לא כשרים, תמורת חנינה ללא משפט. זו הסיבה שמבקרי המשטר הסעודי טוענים כי גל המעצרים נועד בפועל להעשיר את קופת המדינה בכ־100 מיליארד דולר לפחות, וזאת לאור הכישלון עד כה של הרפורמות הכלכליות לפצות על אובדן הכנסות הנפט.
ההצעה לעצורים מפתה. לפי אנוור אלעשקי, יועץ בכיר לממשלה, החשודים שיסכימו להעביר לקופת המדינה כספים, לא רק שיזכו לחנינה אלא יוכלו לשוב ולעשות עסקים בממלכה ומחוצה לה. מנגד, התקשורת הסעודית רומזת כי מי שיבחר בדרך המשפט מסתכן בעונש מוות על סעיף "בגידה במדינה". לפי גורמים בלתי רשמיים, נכון להיום ישנם כ־30 עצורים ובהם נסיכים בכירים המסרבים להודות באישומי השחיתות ומעדיפים ללכת למשפט. לפי מיטב ההערכות, הנסיך והשר לשעבר מתעב, בנו של המלך הקודם עבדאללה, שהונו נאמד ב־100 מיליון דולר, נמנה עם מי שמסרבים להיכנע ללחץ ולעינויים, המופעלים לפי דיווחים. בשלב זה לא ברור מהי עמדתו של העציר הבולט ביותר - איש העסקים הנסיך אלווליד בן טלאל שהונו מוערך ב־18 מיליארד דולר, אשר גם בתו הנסיכה רים מוחזקת עדיין במעצר.
הדיל הזה הוצע ככל הנראה גם לסעד אלחרירי, ראש ממשלת לבנון המתפטר. לפי חשבון הטוויטר המפורסם בסעודיה, מוג'תהד, הידוע בהדלפת מידע רגיש מהצמרת הסעודית, מב"ס פיתה את אלחרירי להגיע לריאד מוקדם יותר החודש באמתלות שונות. אולם, עם הגעתו התברר לו שיורש העצר דורש ממנו מיליארדי דולר השייכים לו ולמשפחתו והמופקדים בחשבונות במקלטי מס. הנסיך אילץ את אלחרירי להתפטר ואיים עליו שיישאר במעצר בית עד שיסכים להעביר את הכסף לקופת המדינה. לפי הדיווח, מב"ס טען כי הון זה של משפחת אלחרירי הושג באמצעות חברת הקבלנות שלה אוג'יה שנהנתה במשך עשורים מפרויקטים ממשלתיים נדיבים בממלכה, עד לפשיטת הרגל שלה בספטמבר האחרון.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com