$
כלכלה ומדיניות

מנהיגי העולם התאחדו נגד טראמפ: "לא לפרוטקציוניזם"

נשיא ארה"ב צפוי לשאת ביום שישי את נאום הנעילה של הפורום הכלכלי ומנהיגי העולם ממתינים בדריכות. שר האוצר מנושין והיועץ הכלכלי קוהן ניסו בינתיים לרכך את המשתתפים במסרים מרגיעים: "הנשיא יזכיר לכולם שאנחנו פתוחים לעסקים"

שירות כלכליסט 22:4024.01.18

לקראת נאומו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בדאבוס מחרתיים, המנהיגים המתכנסים השבוע בעיירת הנופש באלפים השוויצריים איחדו כוחות כדי להבהיר את חוסר שביעות רצונם מהרטוריקה הפרוטקציוניסטית היוצאת מוושינגטון.

 

מנהיגי ברזיל, הודו, קנדה, איטליה וגרמניה הדגישו את התנגדותם להתנהלות שיוצאת נגד סחר חופשי. "אנחנו יודעים היטב שאנחנו חיים בעולם שבו מגמות של בידוד מתחזקות", אמר מישל טמר, נשיא ברזיל. "כולנו יודעים שפרוטקציוניזם איננו פיתרון. כשאנחנו סגורים בתוך עצמנו, אנחנו סגורים בפני טכנולוגיות חדשות ובפני רעיונות חדשים ונמנעים לפיכך מפתרונות אפקטיביים לבעיות המשותפות שלנו", הדגיש.

 

הדברים נאמרו על רקע טענותיו החוזרות של טראמפ כי שותפות הסחר של ארה"ב מנצלות אותה. בראיון לרשת CNBC בדאבוס, ראש ממשלת איטליה פאולו ג'נטילוני הדגיש כי זה מובן שארה"ב רוצה לדאוג לאינטרסים של אזרחיה, אך כי השיח על סחר הוגן צריך להתקיים באווירה של פתיחות. "ברור מאליו כי עלינו לשלב בין סחר חופשי לסחר הוגן", הדגיש.

 

הפגנה נגד טראמפ והפורום הכלכלי בשבוע שעבר בברן, שוויץ הפגנה נגד טראמפ והפורום הכלכלי בשבוע שעבר בברן, שוויץ צילום: רויטרס

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל התבטאה גם היא נגד מגמות של קיטוב בהדגישה את המחוייבות הגרמנית למציאת פתרונות רב צדדיים לבעיות גלובליות. "בידוד לא יוביל לטוב. אנחנו סבורים שאם המצב לא הוגן, עלינו לחפש תשובות רב לאומיות ולא לחתור לנתיב חד צדדי ופרוטקציוניסטי", אמרה אתמול בדאבוס. בהתייחסה לברקזיט אמרה מרקל, כי החלטתה של בריטניה מצערת, אך כי היא עשוייה להוות גורם מגבש לשאר מדינות האיחוד האירופי. "אם אנחנו, על 27 המדינות שלנו, לא נוכל לשלוח מסר ברור ואחיד למדינות גדולות כמו סין, הודו וארה"ב, אנחנו ניכשל", הזהירה.

 

 צילום: אי.פי, טי.אנ.אס

כדי לנסות ולרכך את קבלת הפנים העויינת הצפויה לטראמפ, היועץ הכלכלי של הבית הלבן גארי קוהן ציין כי הנשיא יביא עמו לדאבוס מסר של פתיחות "ויזכיר לעולם שאנחנו פתוחים לעסקים". שר המסחר ווילבור רוס הדגיש כי מדינות רבות המדברות על סחר חופשי עשויות בפועל ליישם פרוטקציוניזם. גם שר האוצר האמריקאי סטיבן מנושין ביקש להרגיע את הרוחות לקראת הגעת הבוס ואמר אתמול כי ארה"ב "מחוייבת לחלוטין לסחר חופשי והוגן". הדברים נאמרו על רקע הסתלקותה של ארה"ב מהסכם הסחר הטראנס־פסיפי (TPP) ולאחר ש־11 המדינות שנותרו מאוגדות בו אמרו השבוע כי ההסכם יתקיים גם ללא ארה"ב. ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו ניסה בינתיים להגן על הסכם הסחר הצפון אטלנטי (NAFTA). "אנחנו עובדים קשה מאוד כדי לוודא שהשכנה שלנו מדרום תכיר בחשיבות של ההסכם", אמר אתמול בדאבוס. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x