FT
לאכזבת המשקיעים: חברות הטכנולוגיה לא משחררות מזומן
רפורמת המס של הממשל האמריקאי הורידה את המס על כסף שיחזירו חברות לארה"ב. בינתיים רק אפל הודיעה על תוכנית השקעות חדשה. ענקיות אחרות כמו מיקרוסופט וגוגל התחמקו מהסוגיה לאחר פרסום הדו"חות
חברות הטכנולוגיה האמריקאיות הגדולות לא הודיעו על השקעה או יעד יצירת משרות בארה"ב בעקבות רפורמת המס הנרחבת של הממשל. ההימנעות ממהלכים אלו מגיעה על אף העובדה שהחברות הללו הן המרוויחות הגדולות מהחקיקה החדשה, שחתכה את המס המוטל על מאות מיליארדי הדולרים שהן מחזיקות בחשבונות במקלטי מס.
- 2018 צפויה להיות שנה עמוסה בתכנוני מס לעשירי ארה"ב
- גם בנק אוף אמריקה יצ'פר את עובדיו לאחר אישור רפורמת המס
- לפני היציאה לחופשת חג המולד - טראמפ חתם על רפורמת המס
בשיחות עם המשקיעים לאחר פרסום הדו"חות הרבעוניים והשנתיים שפורסמו בשבוע שעבר התחמקו מרבית החברות מדיון ברכישה חוזרת של מניות, חלוקת דיבידנדים או השקעה ישירה במשק האמריקאי. אפל היתה יוצאת דופן מבחינה זו והתחייבה להנמיך את ערימת המזומנים שלה מ־163 מיליארד דולר, אחרי שקלול המסים שהיא אמורה לשלם עליה, ל"כמעט אפס". עם זאת, אפל לא נקבה בלוח זמנים לביצוע המהלך, ואמרה שתפרסם עוד פרטים בתוך שלושה חודשים.
חברות הטכנולוגיה בארה"ב מחזיקות ב־35% מהמזומן שתאגידים אמריקאיים מחזיקים במקלטי מס, שלפי סוכנות דירוג האשראי מודי'ס נאמד ב־680 מיליארד דולר. מדובר בכסף שנצבר בחשבונות זרים במשך שנים רבות כדי להימנע מתשלום מס על רווחי הענקיות הבינלאומיות שנעשו מחוץ לארה"ב.
הרפורמה מאפשרת לחברות להשתמש בכסף הזה בכל דרך שייבחרו, כל עוד הן ישלמו מס בגובה 15.5% עליו כשהן יעבירו אותו לארה"ב.
אבל, אף אחת מהחברות לא הודיעה על תוכניות חדשות להרחבת הפעילות בארה"ב עקב הרפורמה. מיקרוסופט, שמחזיקה 132 מיליארד דולר בחשבונות במקלטי מס אמרה שהיא כבר ביצעה את כל ההשקעות שתכננה עוד לפני רפורמת המס, וכי היא לא צפויה לבצע כל שינוי בתוכניות בגללה.
אלפאבית, החברה־האם של גוגל, שמחזיקה 61 מיליארד דולר במקלטי מס, הבהירה גם היא שמבחינתה העסקים נמשכים כרגיל. "אין כל שינוי במסגרת הקצאות ההון שלנו", אמרה סמנכ"לית הכספים של החברה רות פורת בשיחה עם אנליסטים ביום חמישי. עם זאת, פורת הודיעה שתוכנית הרכישה החוזרת של מניות החברה תגדל ב־8.6 מיליארד דולר והדגישה כי "מדובר בתוספת צנועה למה שעשינו כבר קודם לכן".
אחת הסיבות לכך שחברות הטכנולוגיה לא משנות תוכניות למרות האפשרות להעביר כסף לתוך ארה"ב במחיר מופחת היא שמרביתן כבר גייסו חוב בארה"ב כדי לבצע השקעות. לראיה, עתודות המזומן של מיקרוסופט בחשבונות זרים צמחו ב־75 מיליארד דולר בחמש השנים האחרונות, בדיוק כמו היקף האג"ח שהיא הנפיקה באותה התקופה. הפעם האחרונה שבה חברות אמריקאיות קיבלו הזדמנות להעביר כספים בחזרה לארה"ב מבלי לשלם עליהם מס גבוה היתה ב־2004. אז הן ספגו קיתונות של ביקורת על כך שהן לא השקיעו מספיק מהכסף במשק כדי ליצור עוד משרות. במקום זאת, כמעט כל הכסף הועבר לבעלי המניות, בצורת דיבדנדים או רכישה חוזרת של מניות.