$
כלכלה ומדיניות

כל מה שרציתם לדעת על מלחמת הסחר שהכריז טראמפ ולמה זה צריך לעניין אתכם

נשיא ארה"ב הודיע כי יטיל מכסים על יבוא פלדה ואלומיניום וההכרזה מעלה חשש למלחמת סחר בין ארה"ב למדינות אחרות ובעיקר עם סין. צעד כזה עלול לייקר את חומרי הגלם עבור יצרני רכב האמריקאים והללו יגלגלו את העלויות על ציבור הצרכנים

שירות כלכליסט 13:0405.03.18

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע בשבוע שעבר כי ממשלו יטיל מכסים על יבוא פלדה ואלומיניום, במה שנתפס כצעד שנוי במחלוקת שגורם לעליית המניות של חברות הייצור האמריקאיות במגזר זה אך לירידה כללית בבורסות בארה"ב. המהלך, המהווה המשך ישיר למדיניותו הניצית של הנשיא, גורם לחשש מפני מלחמת סחר של ארה"ב עם מדינות אחרות, ובראשן סין. 

 

 

 

מהי מלחמת סחר, ומה היא עשויה לחולל?

 

בציוץ שפרסם ביום שישי, כתב טראמפ כי "כשמדינה (ארה"ב) מפסידה מיליארדי דולרים במסחר עם כל מדינה שהיא עושה איתה עסקים, מלחמות סחר הן דבר טוב, וקל לנצח בהן". אבל זה לא כל כך פשוט.  מלחמת סחר היא אחת התוצאות האפשריות של פרוטקציוניזם. היא מתארת מצב שבו מדינות נוקמות במדינה שמטילה חסמי סחר כמו מכסים ומכסות. דברים אלה עשויים לעורר שורה של פעולות ותגובות שמסלימות את המתחים הגלובליים.

 

ברזל תוצרת סין ברזל תוצרת סין צילום: רויטרס

 

למה כולם מדברים על מלחמת סחר?

 

ביום חמישי אמר טראמפ שממשלו יטיל מכס של 25% על פלדה מיובאת ו-10% על אלומיניום מיובא, החל משבוע הבא. זה לא מעט, בהתחשב בכך שארה"ב היא יבואנית הפלדה הגדולה בעולם. עדיין לא ברור האם טראמפ מתכוון להוציא מן הכלל בנות ברית כמו קנדה והאיחוד האירופי. אבל מדינות שונות כבר מזהירות שהן יטילו בתגובה מכסים על יצוא אמריקאי, אם יושפעו מצעדיו של ממשל טראמפ.

 

מהם מכסים?

 

מכס הוא מס שהממשלה משיתה על סוג מסוים של טובין מיובאים (מכסים על יצוא הם דבר נדיר מאוד). בתאוריה, זה הופך מוצרים זרים ליקרים יותר, ולכן לפחות נחשקים ע"י הצרכנים – מה שאמור להעצים יצרנים מקומיים של המוצרים הרלוונטיים, שלא צריכים לשלם את המס. המכס נגבה ע"י פקידי מכס ועובר לממשלה.

 

למה ארה"ב רוצה להטיל מכסים על פלדה ואלומיניום?

 

המטרה היא להגן על התעשיה המקומית ע"י עידוד יצרני הפלדה והאלומיניום האמריקנים. התקווה היא שככל שפלדה ואלומיניום ממדינות אחרות יתייקרו עקב המכסים החדשים, יותר עסקים יפנו ליצרני פלדה ואלומיניום אמריקאים כדי שאלה יספקו את חומרי הגלם הנחוצים להם. תאורטית, זה אמור להפיח רוח חיים בתעשיות שנאבקות כבר שנים.

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג צילום: אי אף פי

 

האם המכסים האלה באמת יעזרו ליצרנים אמריקאים?

 

כן ולא. יצרני פלדה ואלומיניום אמריקאים בודאי יקבלו דחיפה, אבל לא מובטח שיש להם באמת את היכולת וההספק לעמוד בביקוש שעתיד להתגבר עשרות מונים.

 

מגזרים יצרניים אמריקאים אחרים יפגעו לעומת זאת ע"י מחירי הפלדה והאלומיניום המאמירים. המכסים יעלו את עלות חומרי הגלם עבור יצרני רכב כמו פורד וג'נרל מוטורס, כמו גם עבור בואינג. זה יכול להרע את מצב התעסוקה במפעלים של החברות הללו.

 

איך יושפעו הצרכנים?

 

עלותם של מוצרים כמו בירה, מחבטי בייסבול ומכוניות עשויים לעלות עקב המכסים, אם החברות שמייצרות את המוצרים האלה יחליטו להעביר את נטל העלות המוגדל של חומרי הגלם הלאה לצרכנים. שר המסחר ווילבור רוס התעקש שכל עליית מחיר שקשורה למכסים החדשים תהיה מאוד קטנה. הוא אמר בסופ"ש כי מחיר פחית מרק קמפבל משומר תתייקר בשש עשיריות הסנט בלבד.

 

מדוע מדינות אחרות לא אוהבות את המכסים האלה?

 

ראשית, הן מודאגות מההשפעה השלילית שיהיו להם על תעשיות הפלדה והאלומיניום שלהן - מכירות ומקומות עבודה. "הטלת מכסים כמו אלה רק תפריע למסחר, ותוביל לבסוף לאובדן מקומות עבודה", כך אמר שר המסחר האוסטרלי.

 

תעשיית האלומיניום תעשיית האלומיניום צילום: שאטרסטוק

 

מדינות נוספות מודאגות גם מהמנגנון בו משתמשת ארה"ב כדי להטיל את המכסים. טראמפ מתכוון להשתמש בחוק סחר לא ידוע יחסית, כדי לטעון שיבוא פלדה ואלומיניום מאיים על הביטחון הלאומי. מבקריו טוענים שזה חותר תחת חוקי ארגון הסחר העולמי, ויוביל להפרעה של כל מערכת הסחר העולמית.

 

איך הן יגיבו?

 

מדינות רבות שעשויות להיות מושפעות מהמכסים, אמרו בבירור שאם הן אכן יושפעו, הן מתכוונות להגיב. האיחוד היארופי למשל, מוכן להטיל מכסים על אופנועי הארלי דייוידסון, משקאות בורבון (סוג של ויסקי המיוצר באזור בורבון שבקנטאקי) ומוצרי אופנה של ליווי'ס, כנקמה.

 

איך סין קשורה לכל זה?

 

סין קשורה לזה בעבותות. בעבר, רטוריקת הנשיא לגבי פלדה ואלומיניום שמה לה את סין למטרה - בהיותה יצואנית הפלדה הגדולה בעולם. הוא האשים את סין בשליחת פלדה זולה ועודפת לשוק הבינ"ל, מה שלטענתו הפך את התחרות מולה לבלתי אפשרית עבור חברות אמריקניות.

 

פריצתה של מלחמת סחר תלויה כעת בעיקר בתגובתה של סין. עד כה היא שתקה, אך כבר איימה בעבר להגיב בצורה קשה על מכסי הפלדה והאלומיניום, אם יוטלו. באפשרותה לפגוע בכמה תעשיות אמריקניות, אם תחליט לעשות זאת.

 

ממשל טראמפ חוקר כעת גם גניבת קניין אינטלקטואלי ע"י סין, ותוצאות החקירה הזאת עשויות להשפיע על תגובתה של בייג'ינג.

 

אילו תעשיות אמריקאיות עשויות להיפגע ע"י מכסים מצד מדינות אחרות?

 

היצוא החקלאי האמריקני, כמו פולי סויה, נחשב לפגיע במיוחד. מדינות שונות יוכלו גם להחליט לרכוש בעתיד מטוסים מאיירבוס במקום מבואינג.

 

מה קורה בבורסה?

 

דבריו של טראמפ הבהילו מייד את שוק המניות. הדאו ג'ונס ירד ב-420 נקודות ביום חמישי. מניות בואינג ירדו ב-3%, אלה של ג'נרל מוטורס ב-4%, ושל פורד ב-3% - בעוד מניות US Steel עלו ב-6% ושל Century Aluminum עלו ב-7%.

 

ביום שישי ירד הדאו ג'ונס ב-391 נקודות, אבל הוא התאושש וקיזז את רוב ההפסדים, וסיים בירידה כוללת של 71 נקודות בלבד.

 

הרבה תלוי אם טראמפ יחליט להטיל מכסים רוחביים כלליים, או האם הוא יוציא מדינות מסוימות מן הכלל כדי להשאיר לצידו בעלות ברית ושותפים מסוימים. "עלינו להגן על מדינתנו ועובדינו", הוא צייץ. "תעשיית הפלדה שלנו נמצאת במצב רע. אם אין לך פלדה, אין לך מדינה!", כך טראמפ.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x