גרמניה תיאבק במצוקת הדיור עם סיוע של 12 אלף יורו לזוג
ההצלחה הכלכלית הפכה את גרמניה ליעד הגירה והשקעה מוביל. אך בשעה שהמחסור בבתים גדל, קצב התחלות הבנייה ירד אשתקד ב־8%. הקנצלרית אנגלה מרקל הציגה תוכנית של 6 מיליארד יורו שאותה הגדירה כ"מתקפה הדרגתית על שוק הדיור"
גרמניה תקצה 6 מיליארד יורו כדי לפתור את מצוקת הדיור בה ולהיאבק במחירים המאמירים בשוק הנדל"ן – כך דיווח אתר החדשות "דויטשה וולה".
- תחקיר בגרמניה: חברות נדל"ן השתלטו על דירות airbnb
- גרמניה חלשה תסכן את אירופה
- מנכ"ל איי.די.או: "גם כיום יש עוד עשר שנים של פוטנציאל צמיחה בברלין"
בנאום הווידיאו השבועי שלה שהתפרסם בשבת, התחייבה הקנצלרית אנגלה מרקל להקצות את הסכום, שישמש בין היתר לבניית 1.5 מיליון יחידות דיור ב־4 השנים הבאות. "אחד הנושאים הבוערים של זמננו הוא מציאת דיור במחיר בר השגה", אמרה מרקל בנאום, "הממשלה הפדראלית החליטה להגיב עם מתקפה הדרגתית על שוק הדיור".
הסיבה לעליית המחירים היא שההיצע בשוק הדיור הגרמני לא עומד בקצב העלייה בביקוש. לראיה, חרף מחסור של 100 אלף בתים למגורים ב־2017, התחלות הבנייה בגרמניה ירדו ב־8% באותה השנה, בהשוואה ל־2016. בעקבות צמיחה כלכלית רצופה של 8 שנים, הפכה גרמניה ליעד מרכזי להגירה ממדינות אחרות באירופה, כמו גם ממדינות מחוץ ליבשת. הקרקע לבנייה בערים הלכה והדלדלה בעקבות העלייה בביקוש. במקביל הפכו הערים הגדולות במדינה ליעד אטרקטיבי למשקיעי נדל"ן, שחיממו עוד יותר את השוק הרותח גם כך.
עיר הבירה, ברלין, הוכתרה בשנה שעברה כעיר שבה מחירי הדיור רשמו את הזינוק הגדול ביותר מבין ערי העולם. לפי חברת הנדל"ן הבינלאומית נייט פרנק, המחיר הממוצע של נדל"ן למגורים בברלין התייקר אשתקד ביותר מ־20%. לפי נתוני ImmobilienScout24, אתר נדל"ן גרמני, 84% מהנכסים בברלין מושכרים, והעלייה במחירי הדיור פוגעת בעיקר בשוכרים. ואכן, שכר הדירה הממוצע בברלין עלה מאז 2009 ב־60%.
גם בערים גדולות אחרות בגרמניה נרשמה עליה חדה במחירי הדיור בשנה שעברה. כך למשל, בהמבורג, מינכן ופרנקפורט, נרשמו עליות של 14.1%, 13.8% ו־13.4%, בהתאמה.
לפי התוכנית שהציגה מרקל בשבת, 2 מיליארד יורו מתוך 6 מיליארד בסך הכל יוקצו לבניית דיור ציבורי בפרוייקטים שמנהלות 16 מדינות המחוז של גרמניה. בנוסף, יועבר חלק מהכסף לסיוע לתושבים שמעוניינים לרכוש דירה, בדגש על זוגות עם ילדים. "הורים לעתיד לא צריכים לבחור בין הבאת ילד לעולם לרכישת דירה", אמרה מרקל בנאומה. לפי הקנצלרית, הממשלה הפדראלית תעניק לזוגות עם ילדים הטבה שנתית של 1,200 יורו למשך 10 שנים על כל ילד במידה והם ירכשו בית. אבל, רק משקי בית שההכנסה השנתית שלהם נמוכה מ־75 אלף יורו לפני מסים יהיו זכאים להטבה. זוגות עם ילדים יהיו זכאים גם לקבל הטבת מס בשווי של 15 אלף יורו על כל ילד.
מס ספקולנטים
הטבת מס אחרת במסגרת תוכנית הדיור תוענק ליזמי נדל"ן שיבנו דירות להשכרה בטווח מחיר בינוני, שהוגדר כ־10 יורו למ"ר לחודש. בעלי מתחמים קיימים של דיור להשכרה יהנו גם הם מהטבת מס אם יחליטו לשפצם.
צעד נוסף שיינקט הוא העברת קרקעות שבבעלות הממשלה הפדראלית לידי ממשלות המחוזות, כדי לקצר אישור תוכניות בנייה. במקביל, מתכננת גרמניה להטיל מס על בעלי קרקעות עירוניות שלא מנוצלות לבנייה למגורים, כדי להרחיק משקיעים ספקולנטים מהשוק.