$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

”הרבה יותר קל להשקיע בהודו מאשר בסין“

המשקיע הרוסי-יהודי ליאוניד בוגוסלבסקי הפך ממיליונר למיליארדר בזכות השקעות שעשה בהודו. בביקור בבייג'ינג הוא מסביר את ההבדל בין שני שווקי הענק: "בסין צריך היום לרשום צ'קים יותר גדולים"

אופיר דור, בייג'ינג 19:0602.06.18

"ממה שאני רואה הרבה יותר קל להשקיע בהודו מאשר בסין כי כולם בהודו מדברים אנגלית, כל היזמים למדו במערב ויש להם מנטליות מערבית. בסין זה משהו שמתפתח רק עכשיו לדעתי", אומר הטייקון והמשקיע הסדרתי הרוסי-יהודי לאוניד בוגוסלבסקי בראיון ל"כלכליסט" שנערך במהלך ביקורו בבייג'ינג. בוגוסלבסקי הגיע בשבוע החולף לסין בראש קבוצה של אנשי עסקים רוסים יהודים.

 

בוגוסלבסקי, דוקטור למדעי המחשב בהשכלתו, מדורג במקום ה-75 ברשימת עשירי רוסיה ובמקום ה-1,756 ברשימת עשירי העולם עם שווי נוכחי של 1.27 מיליארד דולר על פי המגזין פורבס. הוא עשה את הונו הראשוני ממכירת חברת ה-IT שהקים לפירמת רואי החשבון הענקית PwC בסוף 1996.

 

בעזרת הרווח שהכניס מהמכירה ההיא ביצע בוגוסלבסקי שורה של השקעות מוצלחות מאוד בחברות טכנולוגיה רוסיות ובראשן השקעות מוקדמות במנוע החיפוש המוביל ברוסיה Yandex ("הגוגל הרוסי") וב-Ozon חברת המסחר האלקטרוני המובילה ברוסיה. על פי פורבס, בוגוסלבסקי הכניס ממכירת אחזקותיו ב-Yandex סכום של 330 מיליון דולר, פי 400 מהשקעתו הראשונית. הוא הוגדר בעבר כאחד האנשים החשובים ביותר בתעשיית האינטרנט הרוסית.

 

 

ליאוניד בוגוסלבסקי. "אני לא מתעניין במצב הכספי של החברה אלא מבקש מהמנכ"ל לתאר את התהליך העסקי, להסביר לי את המוצר כאילו הייתי לקוח" ליאוניד בוגוסלבסקי. "אני לא מתעניין במצב הכספי של החברה אלא מבקש מהמנכ"ל לתאר את התהליך העסקי, להסביר לי את המוצר כאילו הייתי לקוח" צילום:  Leonid Boguslavsky/LinkedIn

 

אולם מה שהפך את בוגוסלבסקי ממיליונר למיליארדר היו ההשקעות שביצע בהודו בעשור האחרון, כמו ההשקעה ב-FreeCharge חברה לתשלומים אונליין ובפלטפורמת המסחר האלקטרוני Snapdeal.

 

"ב-2012 חשבתי שזה זמן טוב להיכנס להודו, פגשתי שם יזם הודי שהשקיע בסטארטאפים מקומיים ודרכו נכנסתי לשוק. עשינו בהודו השקעות טובות עם השלוחה המקומית של קרן סקויה", אומר בוגוסלבסקי. "השוק הרוסי התפתח מוקדם יותר מהשוק ההודי וכשהגענו להודו היינו חכמים וידענו דברים שההודים לא ידעו. אני לא איש פיננסי, אני יודע לדבר עם היזמים בשפה שלהם ובזמן בדיקת השקעה אני לא מתעניין במצב הכספי של החברה אלא מבקש מהמנכ"ל לתאר את התהליך העסקי, להסביר לי את המוצר כאילו הייתי לקוח. בעקבות הניסיון שצברתי אני יודע לזהות מה הסיכונים והדברים הלא בטוחים בתהליך".

  

בדיקת נאותות עם שתי חברות ישראליות

 

בוגוסלבסקי הגיע לסין בהזמנת לשכת המסחר ישראל-סין בבייג‘ינג (IsCham), כחלק מהיוזמה שמובילה הלשכה לקרב אנשי עסקים יהודים מובילים מהעולם לשוק הסיני ולחברות ישראליות הפועלות בסין. ”קל לשכוח שקיימים עדיין פערים ענקיים בידע ובמנטליות בין סין למערב ואנחנו מנסים לגשר על הפערים האלה בעזרת משלחות כאלה לפני שהצדדים מגיעים בכלל לשולחן המשא ומתן“, אומר מנכ“ל הלשכה אריאל בריסקין.

 

בין השאר ביקרה המשלחת בחברות ענק סיניות כמו באידו (”הגוגל הסיני“) וסינה וויבו ונפגשה עם נציגי חברות סטארט-אפ ישראליות הפועלות בסין כדוגמת איירון סורס ו-Spotad. בישראל בוגוסלבסקי כבר ביצע בעבר השקעה בחברת Zerto, שמציעה שירות גיבוי מידע והתאוששות מאסון לארגונים, וכעת הוא נמצא בתהליכי בדיקת נאותות עם שתי חברות ישראליות נוספות.

 

"באמצע שנות ה-2000 הרגשתי שאיחרתי את הרכבת בכל הנוגע לסין אבל עכשיו אני חושב שאולי זה עדיין לא מאוחר לעשות משהו אמיתי כאן, לכן החלטתי לנצל הזדמנות שיש מארח שמנווט אותי וקובע לי פגישות ולהגיע", הוא אומר. "היום אני מחפש השקעות בתחומים של אינטרנט הדברים, בריאות ותחבורה דיגיטלית, אונליין וידיאו, אנטרפרייז סופטוור ומזון"

 

מלבד נושא השפה איזה עוד קשיים יש בהשקעה בסין?

"בסין פועלים הרבה משקיעים זרים ולכן כל יזם שעושה משהו מעניין כאן ישר מזוהה על ידי משקיעים בארה"ב. לעומת זאת בהודו יש עדיין חברות לא מוכרות. אנחנו משקיעים בדרך כלל 5-10 מיליון דולר בחברה וזה לא מספיק עבור חברות בוגרות כמו שפועלות בשוק הסיני. חברות גדולות רוצות צ'קים גדולים. כדי לבצע השקעות קטנות יותר צריך נוכחות אמיתית בסין, מה שאין לנו כרגע“.

 

“אני לא כמו רומן אברמוביץ‘"

 

שמו של בוגוסלבסקי הופיע בינואר האחרון ברשימה של אוליגרכים רוסים שעשו את כספם בימי הנשיא ולדימיר פוטין שפרסם משרד החוץ האמריקאי, בהקשר לסנקציות שמטילה ארצות הברית על רוסיה.

 

גם בבריטניה מוגבלים לאחרונה אוליגרכים רוסים כמו רומן אברמוביץ' שחידוש הוויזה שלו עוכב בשל המתיחות ביחסים בין שתי המדינות. "יש לי משרדים בארה"ב והשקעה בעשרות חברות אמריקאיות ואין לזה השפעה עלי", אומר בוגוסלבסקי, “אני לא כמו רומן אברמוביץ‘ כי לא עשיתי אף פעם עסקים עם הממשלה ברוסיה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x