$
כלכלה ומדיניות

ארה"ב הנמיכה ציפיות: תסתפק בכימיה טובה בין טראמפ וקים

הפסגה ההיסטורית בין הנשיא האמריקאי למנהיג צפון קוריאה עשויה לשמש קרש קפיצה עבור קים לשיפור כלכלת מדינתו, אף כי עדיין לא ברור מה ידרוש בתמורה להתפרקות מגרעין. בכיר אמריקאי: "כבר לא מחכים למפץ גדול, נסתפק בהתקדמות"

בריאן האריס ודמיטרי סווסטופולו, פייננשל טיימס 18:5410.06.18

מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און נחת היום בסינגפור לקראת הפסגה ההיסטורית שתתקיים מחרתיים עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. פגישה שמטרתה לשים קץ לאיום הגרעיני ולהפיג את העוינות ההדדית העזה הקיימת בין שתי המדינות מאז מלחמת קוריאה.

 

בינתיים, גורמים רשמיים בארה"ב, כולל טראמפ בעצמו, שנחת גם הוא בסינגפור היום, מנסים בימים האחרונים להנמיך ציפיות לקראת הפגישה.

 

שליט סינגפור לי סיין לונג ומנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און שליט סינגפור לי סיין לונג ומנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און צילום: איי פי

 

 

חדר תקשורת בסינגפור חדר תקשורת בסינגפור צילום: אי פי איי

 

היערכות במלון קאפלה באי סנטוסה לקראת מפגש הפסגה בין דונלד טראמפ לקים ג'ונג און היערכות במלון קאפלה באי סנטוסה לקראת מפגש הפסגה בין דונלד טראמפ לקים ג'ונג און צילום: איי פי

 

 

הפסגה ההיסטורית, שהוגדרה עד כה כשלב האחרון של הסכם התפרקות מגרעין, כבר זוכה להגדרות מתונות יותר, כמו התחלת תהליך התחברות בין צדדים יריבים. "אני מרגיש שקים ג'ונג און רוצה לעשות משהו נפלא עבור העם שלו", אמר טראמפ עם צאתו מקנדה בתום פסגת ה־G7, בדרכו לסינגפור. "יש סיכוי שזה לא יצליח. קרוב לוודאי שקיים סיכוי גדול יותר שזה פשוט ייקח זמן".

 

הפגישה במלון קאפלה באי סנטוסה בסינגפור תהיה הפסגה הראשונה בין מנהיגי שתי המדינות, שלחמו זו בזו בשנות ה־50 ואשר רק בחודש ינואר האחרון נראה היה כי הן קרובות למלחמה חדשה. עם הגיעו מפסגת ה־G7, שבה חיבל לאחר שדחה בזעם את העמדה המשותפת של המדינות לגבי מכסי סחר — הנשיא טראמפ מעוניין עתה להביא לסיומה של תוכנית הגרעין של פיונגיאנג.

 

התיאוריה היא כי תהליך ההתפרקות מגרעין של צפון קוריאה יזכה לתמורה כלכלית ופוליטית מארה"ב, כמו כינון יחסים רשמיים בין שתי המדינות. עבור קים, הנסיעה לסינגפור, ביקורו הראשון כמנהיג קוריאה הצפונית במדינה שאיננה סין, תהיה בעלת משמעות רבה יותר מאשר חיזוק מעמדו מבית. הפגישה הזו עשויה גם לשמש קרש קפיצה למשא ומתן לשיפור הכלכלה והביטחון של מדינתו.

 

גורמים רשמיים בסינגפור, אשר לאורך השנים שמרה על יחסים טובים עם שני הצדדים, שקעו במלוא המרץ בהכנות לפסגה כשהם סוגרים כבישים ומכריזים על אזורים סטריליים בעיר־מדינה המונה 5.5 מיליון תושבים. נשיא טראמפ שוכן במלון שנגרילה בעיר, בעוד שליט צפון קוריאה מתארח במלון סנט רג'יס. ראש ממשלת סינגפור לי הסין לונג קבע פגישה עם קים היום וצפוי להיפגש מחר עם טראמפ. לדבריו, מדינתו תשקיע כ־15 מיליון דולר בפסגה. "אנחנו מוכנים לשלם", ציין. "זאת התרומה שלנו ליוזמה בינלאומית שיש לנו עניין רב בהצלחתה". ברקע ההיערכות הבטחונית, שני עיתונאים מדרום קוריאה גורשו מסינגפור בשבת אחרי שנכנסו ללא אישור למתחם ביתו של שגריר צפון קוריאה.

 

מטרת הפסגה היא להיווכח האם קים וטראמפ מסוגלים לכונן רמה מסוימת של כימיה ואמון שיאפשרו את המשך קיומו של משא ומתן בין וושינגטון לפיונגיאנג, כך לפי גורם אמריקאי רשמי בכיר. ג'וזף יון, לשעבר המומחה הבכיר לצפון קוריאה במשרד החוץ האמריקני, אמר ברוח זו, כי אין ספק שהפגישות רמות הדרג שנערכו בימים האחרונים בין גורמים רשמיים מטעם ארה"ב וצפון קוריאה הורידו את רף הציפיות בצד האמריקאי. "אין מה לדבר יותר על מפץ גדול והתפרקות מגרעין. נראה כי מילת הקסם עתה היא תהליך והתקדמות", ציין יון, בהוסיפו כי עדיין חשוב שהפסגה תרשום "הישג משמעותי".

 

צפון קוריאה חזרה ואמרה כי היא מוכנה לוותר על תוכנית הגרעין שלה, אף כי היא טרם הבהירה מה המשמעות של האמירה הזאת בפועל או מה היא תרצה בתמורה. וושינגטון מצידה שואפת להתפרקות כוללת, מאושררת ובלתי הפיכה של הגרעין הצפון קוריאני, תהליך הידוע כ־CVID, ואשר להערכת מומחים עשוי להימשך שנים ארוכות, אולי אפילו עשור. "אנחנו יכולים להתקדם מהר. אנחנו יכולים להתקדם לאט. אבל התהליך הזה יתחיל ב־12 ביוני בסינגפור", אמר טראמפ בשבוע שעבר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x