$
כלכלה ומדיניות

הקרב על הנפט: טראמפ מצייץ, סעודיה מתיישרת ואופ"ק מתקוטטת

נשיא ארה"ב כתב בטוויטר כי מחיר הנפט "גבוה מדי" - וסעודיה החל להוביל מהלך להגדלת התפוקה; בסוף השבוע ייפגשו שרי הנפט של מדינות אופ"ק בווינה - האם יגיעו להסכמה?

דורון פסקין 20:0620.06.18

ביום שישי יתכנסו בווינה שרי הנפט של ארגון המדינות המייצאות, אופ"ק, במה שצפוי לסמל את סוף ההסכם לקיצוץ התפוקה, המיושם מתחילת 2017. ההסכם שהושג בין הקרטל ליצרניות העצמאיות ובראשן רוסיה, כלל קיצוץ של 1.8 מיליון חביות בהפקה היומית שהוביל לעליית מחירים מ-29 דולר לחבית ב-2016 לכ-75 דולר לאחרונה.

 

ההסכם אמור להיות בתוקף עד סוף השנה, אולם ארגון אופ"ק משוסע מבפנים לגבי הצעד הבא, כשהפוליטיקה משפיעה לא פחות מהשוק. מנהיגת הארגון סעודיה מובילה להגברת התפוקה, כשההערכות נעות בין בין תוספת של 300 אלף חביות ביום ל-1.5 מיליון. מאז החלו הדיבורים על העלאה אפשרית של התפוקה, מחיר הנפט החל לרדת ובשוק מעריכים אם אכן יוסכם על הגברת הקצב, מחיר החבית יירד מתחת ל־60 דולר.

 

 

מי שיצר את הלחץ החדש על יצרניות הנפט הוא נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שהדגיש בטוויטר שמחיר הנפט "גבוה מדי" והצרכן האמריקאי לא ישלים עם מחיר של 80 דולר לחבית. סעודיה מיהרה להרים את הכפפה - ויש הטוענים נגדה ש"מיהרה יותר מדי" לרצות את הבוס בבית הלבן - וטענה שלטובת צמיחת המשק העולמי והצורך לאזן בין היצרניות לצרכנים, החליטו לפעול ומהר. ביקורת שקטה הגיעה אפילו מצד בנות הברית הקרובות של ריאד כמו כוויית והאמירויות המאוחדות, אולם יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, ניצל את ביקורו בשבוע שעבר במשחק הפתיחה של גביע העולם במוסקבה, כדי להגיע להסכם עקרוני עם הנשיא ולדימיר פוטין.

 

עד לאחרונה נטען שהסעודים מעוניינים במחיר נפט גבוה כדי שהנפקת 5% ממניות ענקית הנפט הלאומית אראמקו בשנה הבאה תהיה אטרקטיבית במיוחד ותכניס כ-100 מיליארד דולר. אבל את בן סלמאן יותר מעניין עכשיו להתייצב לצדו של טראמפ, מה עוד שהעלאת התפוקה תנחית מהלומה נוספת על המשק האיראני המצוי במשבר עמוק.

 

מוחמד בן סלמאן מוחמד בן סלמאן צילום: אי פי איי

 

מאז הכריז טראמפ על נסיגה מהסכם הגרעין אין יום שבו חברות זרות לא מודיעות על נטישת השוק האיראני. ההכרזה גם משפיעה באופן קשה ומיידי על מגזר הנפט האיראני. בשבועיים הראשונים של החודש צנח ייצוא הנפט של איראן ב־15% לעומת השבועיים הראשונים של מאי. מאז הסכם הגרעין הגיע ייצוא הנפט האיראני בשיאו לכ־2.7 מיליון חביות ביום ואילו מתחילת יוני הוא מייצא כ־2.1 מיליון ביום בלבד.

 

מגמה זו צפויה להחריף ככל שיתקרב מועד חידוש הסנקציות האמריקאיות, בתחילת אוגוסט ובתחילת נובמבר. זו הסיבה שאיראן מתנגדת בכל תוקף להסכם שיעלה את התפוקה ועומדים על כך שכפי שהוסכם, צמצום התפוקה יימשך עד סוף השנה. האיראנים גם גורסים שמי שאחראי על עליית מחירי הנפט הוא טראמפ עצמו שהטיל סנקציות על ונצואלה ואיראן וגרם לירידה בהיצע למול הביקוש הגואה.

 

גם עיראק, אלג'יריה וונצואלה מתנגדות להגברת התפוקה כך שקשה להעריך כיצד יתגברו הפעם יצרניות הנפט על המחלוקות. כל החלטה תוביל למשבר הבא, גם בין רוסיה לאיראן, שמוצאות את עצמן במחלוקת בנושאים מהותיים — גם בנפט וגם במעורבות בסוריה.

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x