הסנקציות הכואבות על איראן עוד לא התחילו
אתמול הטילה ארה"ב סבב ראשון של סנקציות על איראן בעקבות פרישתה מהסכם הגרעין. אף שהמשטר חושש שהמהלך ילבה את הפגנות המחאה המתמשכות נגדו, המכה הקשה באמת תגיע בעוד שלושה חודשים, עם האיסור על מכירת נפט
הסבב הראשון של הסנקציות האמריקאיות המחודשות על איראן נכנס לתוקפו הלילה. בעקבות הצעד, ממשלת איראן וחברות איראניות לא יוכלו לרכוש דולרים ולסחור בזהב ובמתכות יקרות אחרות.
- הסנקציות החדשות על איראן ייכנסו לתוקף הלילה
- אירופה נגד הסנקציות על איראן: מחויבים להמשך יצוא הנפט ממנה
- דיווח: סין סירבה לבקשת ארה"ב לצמצם את יבוא הנפט מאיראן
כמו כן, יוטלו על טהראן סנקציות על סחר במחצבים כמו פחם וכן תוגבל רכישת תוכנות המשמשות את מגזר התעשייה שלה, ובראשו תעשיית הרכב הנשלטת על ידי חברות המסונפות למשמרות המהפכה. הממשלה והחברות באיראן לא יוכלו גם לרכוש מטוסים אזרחיים. כל חברה שתעשה עסקים עם איראן, תסתכן בהפסקת פעילותה בשוק האמריקאי ובקנסות מצד הממשל בוושינגטון.
ואולם, הסבב הזה נחשב לקל יחסית לעומת הסבב הבא שייכנס לתוקף בעוד שלושה חודשים ויכלול אמברגו על ייצוא הנפט, נשמת אפו של המשק האיראני.
בצמרת האיראנית וגם ברחובות מורגש לחץ כבד. בטהראן הוגברה נוכחות כוחות הביטחון כבר ביום ראשון בלילה לקראת ההודעה הרשמית על כניסת הסנקציות לתוקף. הגברת אמצעי הביטחון מלמדת על חששות הממשלה כי חידוש הסנקציות יוביל להתפרצות מחאה רחבת היקף. לא זו אף זו, הטלת הסנקציות מגיעה לאחר כמעט שבוע רצוף של הפגנות עממיות נגד המשטר בכמה ערים ברחבי המדינה, כולל הבירה טהראן. סרטונים מתוך ההפגנות הללו מועלים מדי יום לרשתות החברתיות, למרות מאמצי הצנזורה והדיכוי של המשטר. המפגינים מוחים כנגד התדרדרות תנאי המחיה והשתוללות האינפלציה. בהפגנות המפגינים קוראים בין השאר "מוות לדיקטטור" כשהם מתכוונים למנהיג הרוחני העליון עלי ח'מינאי.
למרות המתיחות הגואה, משמעות הסבב הראשון של הסנקציות היא סמלית בעיקר. ההשלכות של ביטול הסכם הגרעין וחידוש העיצומים עשו את שלהם על המשק האיראני כבר מאז חודש מאי. לפיכך, עיקר השפעת חידושן הרשמי של הסנקציות הוא העמקת הלחץ הפסיכולוגי הקיים על האוכלוסייה האיראנית, שחווה עלייה באבטלה, התרחבות העוני, ירידה משמעותית בכוח הקנייה וסחרור אינפלציוני. תנאים כלכליים קשים אלה הם מהגרועים שידעו האיראנים מאז עליית משטר האייתולות לשלטון ב־1979.
בשלב זה, אין למשטר כוונה להרים ידיים ולהיכנע ללחץ של ארה"ב והוא יעשה הכל כדי לנסות לשדר "עסקים כרגיל". המשטר יכול להתעודד מכך שאירופה, סין ורוסיה לא הצטרפו לסנקציות, אבל ההתמודדות האמיתית שלו תחל, כאמור, עם תחילת האמברגו על הנפט.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com