מלחמת סחר
טראמפ לא מוותר על המכסים ב-200 מיליארד דולר; סין: "לא ניכנע לדרישות האמריקאיות"
על רקע מגעים למו"מ בין המעצמות, נשיא ארה"ב הנחה את צוותו לא לוותר על סבב המכסים על סחורות סיניות בהיקף 200 מיליארד דולר. מאמר דעה בעיתון הממשלתי צ'יינה דיילי: "לסין יש מספיק דלק להניע את הכלכלה גם אם מלחמת הסחר תמשיך"
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הנחה את צוותו לא לוותר על המכסים האמריקאיים שארה"ב מתכננת להטיל על סחורות סיניות ב-200 מיליארד דולר, חרף נסיונותיו של שר האוצר האמריקאי סטיבן מנוצ'ין ליישב את הסכסוך בין הכלכלות באמצעות מו"מ. כך לפי דיווח בסוכנות הידיעות בלומברג, המסתמכת על ארבעה אנשים המכירים את הנושא. אך עם זאת, לפי אותם גורמים ששוחחו עם בלומברג, הודעה על סבב נוסף של מכסים מתעכבת, בעוד הממשל שוקל לערוך שינויים על רקע דאגות שעלו מן הציבור.
- ממלחמת סחר למלחמת סייבר: ארה"ב מורידה את הכפפות
- סין ורוסיה מאחדות כוחות לכיבוש שווקי הטכנולוגיה הבאים
- טראמפ הזניק את הפלדה, העובדים דורשים לגזור קופון
לפי הדיווח בבלומברג, אתמול נועד טראמפ עם יועציו, ובהם שר האוצר מנוצ'ין, שר המסחר ווילבור רוס, ונציב הסחר של ארה"ב רוברט לייטיזר. מנוצ'ין מוביל את המגעים עם הצד הסיני כדי להתחיל בשיחות סחר.
תקופת ההתייחסות הציבורית לחבילת המכסים על סחורות סיניות בהיקף 200 מיליארד דולר הסתיימה בשבוע שעבר, וטראמפ אמר שהמכסים יוטלו "בקרוב". הסבב המדובר יהיה בנוסף למכסים בהיקף 50 מיליארד דולר בשיעור של 25% שכבר הוטלו על סחורות סיניות. על רקע הדיווח המסחר בוול סטריט עבר לירידות.
ובתוך כך, על רקע הדיווחים שסין קיבלה את הזמנת ארה"ב לפצוח בסיבוב חדש של מו"מ בנושאי סחר, גורס מאמר דעה שפורסם בעיתון הממשלתי צ'יינה דיילי שאף שסין רצינית לגבי פתירת המשבר, היא אינה מתכוונת להיכנע לדרישות האמריקאיות. "ממשל טראמפ לא צריך לטעות ולחשוב שסין תיכנע לדרישות האמריקאיות. יש לנו מספיק דלק להניע את הכלכלה גם אם מלחמת הסחר תמשיך", נכתב בעיתון. כך מפרסמת סוכנות הידיעות רויטרס.
לעומת זאת, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ צייץ אתמול בטוויטר כי ידה של ארה"ב על העליונה. "אין לנו שום לחץ לעשות הסכם עם סין, הם תחת לחץ לעשות הסכם איתנו", כתב בטוויטר. "השווקים שלנו משגשגים, שלהם קורסים". לפי דיווח ב-CNBC, נשיא ארה"ב טען אתמול שלא מופעל עליו שום לחץ להגיע להסכם סחר עם סין, זאת על רקע מלחמת הסחר המסלימה בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם.
טראמפ צייץ את הדברים בתגובה לדיווח בוול סטריט ג'ורנל כי ארה"ב נמצאת בשלבים הראשונים של ארגון סבב שיחות נוסף עם סין, שאמור לסיים את המלחמה המאיימת להאט את הצמיחה בשתי המדינות. אולם, טראמפ פנה לחשבון הטוויטר שלו כדי להפחית מחשיבות השיחות. "אין עלינו שום לחץ לעשות הסכם עם סין, עליהם מופעל לחץ לעשות הסכם איתנו", כתב. "ארה"ב תרוויח בקרוב מיליארדים במכסים ומייצור מוצרים בבית".
מזכיר הקבינט הסיני, וונג אי, אמר אתמול שמערכת הסחר העולמית הנוכחית אינה מושלמת, וסין תומכת בביצוע רפורמות בה, כולל בארגון הסחר העולמי (WTO), כדי להפוך אותה ליעילה יותר.
סין נמצאת בעיצומה של מלחמת סחר עם ארה"ב, והתחייבה אינספור פעמים להמשיך ולכבד את מערכת הסחר העולמית, שארגון הסחר עומד במרכזה. אך אתמול הודה אי, שרפורמות מסוימות עשויות להועיל. הוא אמר את הדברים בתום פגישה עם שר החוץ הצרפתי. לדבריו, בעוד שספקות מסוימים עלו לאחרונה בנוגע למערכת הסחר העולמית הנוכחית, סין תמיד תמכה בהגנה על סחר חופשי ומאמינה בחיזוק הרב צדדיות וארגון הסחר. "בו זמנית, איננו מאמינים שהמערכת הנוכחית מושלמת וללא פגמים", אמר.
"סין תומכת בביצוע רפורמות נחוצות ושיפור המערכת הנוכחית, כולל ארגון הסחר, כדי להפוך אותה להוגנת, יעילה ורציונאלית יותר", טען. עוד הוסיף כי אין לשנות את היסודות הבסיסיים של הארגון של התנגדות לפרוטקציוניזם ותמיכה בסחר חופשי, אך בו בזמן אסור להתעלם מהזכויות של המדינות המתפתחות. "המטרה של הרפורמות צריכה להיות לאפשר למדינות ליהנות בצורה הוגנת יותר מפירות הגלובליזציה, ולא להרחיב יותר את ההבדלים בין הדרום והצפון", הדגיש וונג. לפיכך, לטענתו הרפורמות ב-WTO צריכות לכלול הקשבה לקולות מכל הצדדים, ובעיקר מתן תשומת לב לדעות מהמדינות המתפתחות. "נושא הרפורמה ב-WTO הוא מורכב ביותר וכולל תחומים רבים. סין מקווה שכל הצדדים המעורבים יאזרו בסבלנות ויתקדמו צעד אחר צעד", ציין.