מלחמת סחר כוללת? ארה"ב צפויה להיות המפסידה הראשית
לפי מחקר של הבנק האירופי המרכזי, הכלכלה הגדולה בעולם צפויה להצטמק ב-2% בשנה הראשונה של מלחמת סחר עם שאר העולם, בעוד שסין ומדינות אחרות רק ירוויחו
- מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין עולה שלב: המכסים החדשים נכנסו לתוקף, נתק בין המדינות
- דיווח: סין ביטלה שיחות הסחר עם ארה"ב; בכיר בבית הלבן: "עדיין אופטימים"
- ג'יי.פי מורגן: אנחנו בפתחה של מלחמה קרה כלכלית
ההסבר להתכווצות הצפויה היא שהמכסים המוגדלים עשויים להקטין את הכנסות משקי הבית ולפגוע בביטחון העסקים, מה שיגבה בתורו מחיר בתחומי הצריכה הפרטית וההשקעות. הדבר יאפיל על כל רווח אפשרי שיביאו המכסים, כמו מעבר של צרכנים ועסקים לסחורות מתוצרת מקומית - מה שדווקא ייתן דחיפה מסוימת לכלכלה האמריקאית.
"כלכלה שמטילה מכסים שמביאים לתגובת נגד מצד מדינות אחרות פוגעת בעצמה ללא ספק. רמת החיים בה תיפול ומשרות יאבדו", כך סיכמו החוקרים.
על פי אותו התרחיש, כלכלת סין דווקא תגדל מעט מהר יותר בשנה הראשונה של מצב מעין זה. בעוד ארה"ב אמנם תייבא פחות מוצרים מסין, הדבר יותר מיקוזז באמצעות סחר מוגבר שיהיה לסין עם מדינות אחרות, במסגרתו יצואנים סינים יוכלו להגדיל את נתח השוק שלהם על חשבון המוצרים האמריקאיים שיתייקרו. יצואנים אירופים עשויים להרוויח גם הם מסכסוך סחר שכזה, למרות שהדבר יהיה תלוי במידת ההסתגלות למוצרים חדשים שמיובאים ממדינות אחרות.
פקידי הבנק האירופי מביעים כבר כמה חודשים את חששם מהתחזקות הפרוטקציוניזם בסחר. כלכלת האיחוד בת 19 המדינות הציגה האטה השנה, בעוד ששנות הכסף הקל של הבנק המרכזי שלה הופכות לנחלת העבר.
אתמול נשא נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נאום בעצרת האו"ם והתייחס למלחמת הסחר העולמית, שהחלה ביוזמת ארצו. לדבריו, "לאחרונה הטלנו מכסים נוספים ב-200 מיליארד דולר על סין, המסתכמים ב-250 מיליארד דולר. אנחנו רוצים להחזיר את הסדר למאזן הסחר שלנו וכך נעשה. חוסר האיזון המסחרי שלנו אינו מקובל". לגבי שוק הנפט, אמר טראמפ כי "מדינות אופ"ק סוחטות את שאר המדינות בעולם, ואני לא אוהב את זה. אף אחד לא צריך לאהוב את זה".