טראמפ נכנס באמזון: משרד האוצר המליץ לייקר חבילות
דו"ח שגיבש כוח משימה מיוחד קבע כי שירות הדואר לא תמחר את החבילות באופן ריאלי. למרות שעיקר זעמו של טראמפ הופנה נגד אמזון, גם פדקס, UPS, וולמארט וטרגט ייפגעו. גורם בממשל: "השינויים ישפיעו על כל שוק המסחר המקוון"
כוח משימה של משרד האוצר האמריקאי המליץ כי שירות הדואר יגבה תעריף גבוה יותר עבור חבילות, זאת לאחר שהנשיא טראמפ קבל על כך כי אמזון וקמעונאיות מקוונות אחרות מרוויחות על חשבון שירות הדואר הממשלתי — על כך מדווח ה"וול סטריט ג'ורנל".
- בזוס נוסע לענן: גם לאמזון יש מכונית חכמה
- אמזון רכשה 9.5% מענקית המרכולים ההודית פיוצ’ר ריטייל
- אמזון מכוונת לחלל: תשיק תשתית עננית זולה לתקשורת לוויינית
לפי דו"ח שפורסם אתמול, שירות הדואר לא תמחר את משלוחי החבילות באופן שיאפשר רווחיות. הדו"ח המליץ להעלות מחירים עבור סוגים שונים של חבילות מסחריות, ענף גדל והולך.
ההמלצות מגיעות לאחר שטראמפ צייץ בטוויטר, כי הדואר מפנק את אמזון, שאותה הוא מאשים בפגיעה בקמעונאות הפיזית. בהזדמנויות שונות, הוא גם השתלח במייסד אמזון ג'ף בזוס, זאת בעקבות סיקור לא הוגן לטענתו של הממשל ב"וושינגטון פוסט" שבבעלות בזוס.
"רק טיפשים גמורים, או גרוע מכך, אומרים ששירות הדואר המפסיד שלנו מרוויח כסף מאמזון", צייץ טראמפ באפריל, לפני שחתם על הצו שמורה על גיבוש הדו"ח. אמזון לא הגיבה לדיווחים. עם זאת, מאז שנבחר טראמפ, בזוס משתדל להימנע מתגובה ישירה לציוצים של הנשיא.
תעריפי המשלוחים בדואר נחשבים כבר זמן רב לתעריפי רצפה. אנליסטים העריכו כי זול יותר לאמזון להשתמש בשירותי הדואר מאשר בשירותי שילוח כמו פדקס ו־UPS, זאת משום שהיא מעבירה חבילות ממויינות למערך הדואר ומשלמת רק עבור ההעברה עצמה ללקוח. מחירים גבוהים יותר של שירותי חבילות יפגעו בקמעונאית המקוונת, שלפי הערכת מורגן סטנלי מסתמכת על הדואר עבור כ־45% מהחבילות שלה. גם פדקס ו־UPS ייאלצו לשלם תעריפים גבוהים יותר, שכן הן משתמשות לעתים בשירותי הדואר עבור השלב האחרון במשלוח. שתיהן צפויות לגלגל את ההוצאה הנוספת לחברות ולגורמים שמשתמשים בשירותיהן, כולל קמעונאיות כמו וולמארט וטרגט.
בין השאר, הדו"ח מגיע למסקנה כי שירות הדואר אינו מעריך באופן ריאלי את העלויות הכרוכות במשלוח חבילות עבור חברות כמו אמזון. זאת משום שהוא לא עדכן את הנוסחה כדי שתשקף את הצמיחה המהירה בהיקף המשלוחים של חבילות והירידה בכמות המכתבים.
ברקע הדיווחים, גוף בשם קואליציית האריזות, שבו חברות אמזון, פדרציית הקמעונאות הלאומית וכמה חברות שילוח גדולות, מסרו בהודעה כי הן חוששות שהמלצות כוח המשימה יפגעו בלקוחות, בעסקים גדולים וקטנים ובקהילות מרוחקות על ידי "העלאת מחירים ומניעת שירותי משלוחים במחירים נוחים מהאמריקאים".
ללא קשר להמלצות הדו"ח, שירות הדואר כבר מתכנן להעלות מחירים באופן משמעותי עבור אמזון, פדקס ו־UPS, וקיבל אישור להעלות את תעריף שירות פרסל סלקט בשיעור של 9.3%-12.3% בתחילת השנה הבאה. במסגרת השירות, ארגונים וחברות ממיינים את החבילות בעצמם ומעבירים אותן ישירות לדואר עבור שלב המשלוח לבית הלקוח.
בדו"ח לא נמסרו פרטים לגבי התעריף הנוסף שיש לגבות מלקוחות. עם זאת, הוא ממליץ לנסח מחדש את הגדרת המחויבות האוניברסלית של הדואר, כלומר החיוב לפי חוק כי יעביר חבילות לכל מקום בארה"ב. גורמים בכירים בממשל הבהירו כי חבילות מסחריות, כולל קטלוגים, לא צריכות להיות מכוסות תחת הגדרת השירות האוניברסלי. פירושו של דבר, כי השירותים הללו לא יהיו כפופים להגנה ממשלתית על תמחור. השינויים הללו "ישפיעו על כל שוק המסחר המקוון", ציין גורם ממשל בכיר.
הדו"ח עורר בינתיים תגובות נזעמות מצד איגוד עובדי הדואר. נשיא האיגוד מרק דיימונדשטיין אמר כי "ההמלצות יביאו לצמצום השירות האוניברסלי, יפחיתו את ימי המשלוחים ויפגעו בעסקים ובאנשים כאחד".
בה בעת, המחקר שערך משרד האוצר לקראת הגשת הדו"ח אינו ממליץ על הפרטה של שירותי הדואר וגם מביע התנגדות להתרחבות לתחום השירותים הפיננסיים, זאת בשל "היעדר התמחות בתחום ומשאבים כספיים מוגבלים".
שירות הדואר מתמודד עם אתגרים פיננסיים משמעותיים ומפסיד כסף כבר למעלה מעשור, כך לפי הדו"ח. על פי התחזית, הוא יפסיד עוד עשרות מיליארדי דולרים בעשור הקרוב. חבויותיו כיום מסתכמות ב־89 מיליארד דולר, זאת לעומת נכסים בשווי 27 מיליארד דולר.
בשורה התחתונה, ההכנסות נמצאות במגמת ירידה, וקיים החשש כי משלמי המסים יצטרכו בסופו של דבר לממן את חילוץ רשות הדואר.