אפקט וואווי: הפחד ממעצרים מקרקע בכירים בסין וארה"ב
מאז מעצרה של סמנכ"לית הכספים של וואווי, מנהלים בחברות סיניות ואמריקאיות מעדיפים לדחות נסיעות עסקיות. חברת ייעוץ סיכונים דיווחה על עלייה במספר הפונים. מנכ"ל האייר: "זה יצר צל כבד בלב של כולם"
מנהלים בכירים מחברות סיניות וגם אמריקאיות חוששים מנסיעות עסקים הדדיות מאז מעצרה של סמנכ"לית הכספים של וואווי בקנדה החודש. אנשי עסקים סינים חוששים כי הם יהיו הבאים בתור, ואילו האמריקאים פוחדים ממעצרי נקמה.
- האיחוד האירופי ויפן מעלים חששות מריגול דרך מוצרי וואווי ו-ZTE
- סין מזהירה את קנדה מ"השלכות חמורות" אם לא תשוחרר בתו של מייסד וואווי
- מעצר הבכירה בוואווי: "הפרה את הסנקציות על איראן"
מנג וואנז'ו, בתו של מייסד וואווי, נעצרה ב־1 בדצמבר לבקשת ארה"ב בחשד כי סייעה לענקית ציוד התקשורת לעקוף את הסנקציות האמריקאיות על איראן, כך לפי התביעה בקנדה. שימוע לגבי שחרורה בערבות צפוי להתקיים היום (ג') בוונקובר.
"אני מבין מדוע בכירים עלולים לחששו מתגובה למעצרה של הבכירה בוואווי", אמר וויליאם זאריט, יו"ר משרד הסחר האמריקאי בסין ויועץ בכיר בחברת הייעוץ כהן גרופ. "בכירים שנדרשים לנסיעות לסין חוששים מהאפשרות שסין תפעיל תקנה כלשהי, אולי גם לא כתובה, כפעולת תגמול", ציין.
מעצרה של מנג בזמן שהחליפה מטוסים בקנדה גרם גם למנהלים בסין לשקול מחדש נסיעות עסקיות לארה"ב. ז'אנג רוימין, יו"ר ומנכ"ל יצרנית מוצרי החשמל לבית האייר גרופ, אמר כי החשש הוא רב, בעיקר משום שארה"ב וקנדה לא מסרו סיבות ברורות למעצר. "זה יצר צל כבד בלב של כולם", ציין ז'אנג, אחד מהמנהלים החזקים והמוכרים בסין, בראיון לעיתון מקומי אתמול.
חברת ייעוץ סיכונים שבסיסה בהונג קונג דיווחה על עלייה במספר הבירורים לגבי בטיחות הנסיעה לסין בשבוע החולף. החברה ביקשה לשמור על עילום שם בשל רגישותה הפוליטית של הסוגיה.
ניסיון למנוע הסלמה
ואכן, קיימת סיבה לדאגה. היומון הרשמי של המפלגה הקומוניסטית בסין הזהיר השבוע כי קנדה תשלם "מחיר כבד הרבה יותר" אם לא תשחרר את מנג לאלתר.
במהלך סוף השבוע הזהיר משרד החוץ הסיני כי ינקוט פעולות נוספות, זאת אחרי שזימן לשיחה את שגרירי ארה"ב וקנדה.
בשבוע שעבר פורסמו דיווחים לא רשמיים ברשתות החברתיות לפיהם חברת טכנולוגיית המידע סיסקו מגבילה נסיעות של עובדים מארה"ב לסין. עם זאת, בשיחה עם בלומברג מסרה החברה שבסיסה בסן חוזה, קליפורניה, כי אימייל בנוגע לנסיעות לסין נשלח בטעות לכמה עובדים ואינו משקף את מדיניות החברה.
גורמים רשמיים במשרד הסחר האמריקאי מנסים בינתיים למנוע את הסלמת המצב וטוענים כי מדובר בסוגיות של חוק וסדר, וכי העניין לא יחבל בשיחות הסחר המחודשות בין ארה"ב לסין, שמתקיימות בערוץ נפרד.
המשא ומתן הותנע אתמול בשיחת טלפון שקיימו ביניהם סגן ראש ממשלת סין ליו הא, שר האוצר האמריקאי סטיבן מנושין ונציג הסחר האמריקאי רוברט לייתיזר. זאת בעקבות הסכמות שגיבשו נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג בוועידת ה־G20 שהתקיימה בארגנטינה מוקדם יותר החודש. על פי דיווח משרד הסחר הסיני, שני הצדדים דנו בלוח הזמנים לקידומם של הסכמי הסחר החדשים ועל כך שסין תחתוך את המכסים על מכוניות אמריקאיות מ-40% ל-15%.