מלחמת הסחר: ארה"ב וסין הפסידו עד כה מיליארדי דולרים
לפי רויטרס, הפגיעה הקשה ביותר נגרמה בתחום החקלאות, ובענף הסויה בפרט - שסין היא היבואנית הגדולה ביותר שלה בעולם; העלויות על חברות הטכנולוגיה בארה"ב - כמיליארד דולר בחודש
מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין והטלת המכסים ההדדית כבר הביאו להפסדים של מיליארדי דולרים לשני הצדדים ב-2018, ופגעו בתעשיות הרכב, הטכנולוגיה, ומעל כולן – החקלאות. לפי סקירה שמפרסמת סוכנות הידיעות רויטרס, מספר כלכלנים טוענים שבעוד שענפים מסוימים המתמחים בתחומים ספציפיים, כמו תעשיית טחינת הסויה בארה"ב, הרוויחו מהסכסוך, הרי שהייתה לו השפעה מזיקה כוללת על שתי הכלכלות הגדולות בעולם.
- סין מקפיאה את המכסים על מכוניות אמריקאיות
- דיווח: ספקיות רכיבי האייפון יעזבו את סין אם המכסים יגיעו ל-25%
- ארצות הברית: לא נטיל מכסים חדשים על סין
לאחרונה הושגה רגיעה במלחמת הסחר בין שתי המדינות, וההפסדים שנגרמו עד כה עשויים לתת לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ ולעמיתו הסיני שי ג'ינפינג סיבה טובה לנסות לפתור את מחלוקות הסחר לפני פקיעת תאריך היעד של השיחות בין המדינות - ה-2 במרץ. הכלכלות האמריקאית והסינית הפסידו כ-2.9 מיליארד דולר כל אחת בקצב שנתי, וזאת רק בעקבות המכסים המוגדלים שהטילה בייג'ינג על סויה, תירס, חיטה וסורגום המיובאים מארה"ב - כך אומר וואלי טיינר, מומחה לכלכלת חקלאות באוניברסיטת פרדיו.
ההפרעה לסחר החקלאי פגעה בעוצמה רבה במיוחד בשני הצדדים כיוון שסין היא יבואנית הסויה הגדולה בעולם, ורק בשנה שעברה רכשה מארה"ב זרעים להפקת שמן בשווי של 12 מיליארד דולר. מאז שהוטלו המכסים בסך של 25% על סויה אמריקאית וזאת בתגובה למכסים האמריקאיים על סחורה סינית, רוב הסויה שמיובאת היום לסין מקורה בברזיל. העלייה בביקוש לסחורה זו דחפה את הפרמיות על פולי סויה ברזילאיים לשיא חדש על חשבון החוזים העתידיים על הסויה האמריקאית בבורסת הסחורות בשיקאגו. זו דוגמה לאופן שבו גורמת מלחמת הסחר לירידה במכירות של יצואנים אמריקאים ובעלויות של היבואנים הסינים. "זה משהו שמשווע לפתרון. מדובר במצב של הפסד לשני הצדדים", כך טיינר.
סך המשלוחים החקלאיים מארה"ב לסין בעשרת החודשים הראשונים של 2018 ירדו ב-42% ל-8.3 מיליארד דולר זאת בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, כך טוען משרד החקלאות האמריקאי. על מנת לפצות את החקלאים שסובלים מהמצב, הקצתה ממשלת ארה"ב כ-11 מיליארד דולר בתשלומים ישירים וברכישת סחורות חקלאיות עבור תוכניות מזון ממשלתיות. בצפון דקוטה, המייצאת לסין, עומדים החקלאים בענף הסויה עומדים בפני הפסדים של 280 מיליון דולר בעקבות המכסים הסיניים, כך אמר מארק ווטני, נשיא איגוד החקלאים של המדינה.
המכסים הסיניים שיפרו כאמור את שולי הרווח של טחנות הסויה האמריקאיות על ידי כך שהשאירו כמויות גדולות של פולי סויה זולים בשוק המקומי. טחנות הסויה הסיניות, מצד שני, דאגו לאגור מלאי גדול של סויה לפני שנכנסו המכסים לתוקף, מה שהוביל להיצע יתר שהפחית את שולי הרווח של מעבדי הסויה הסינים והוביל הקיץ לקיצוצים הגדולים ביותר בהפקת סויה מעובדת להאכלת בעלי חיים מזה שנים.
סין חזרה לרכוש פולי סויה אמריקאיים בתחילת דצמבר בעקבות הפסקת האש עליה הוסכם בין שי וטראמפ בוועידת G20 בארגנטינה, אך בייג'ינג השאירה על כנם את המכסים בסך של 25% על זרעי שמן מארה"ב.
לפי מחקר של האגודה לצרכנות טכנולוגית בארה"ב, המכסים שהוטלו בארה"ב על סחורה סינית מיובאת הטילו עלויות של מיליארד דולר בחודש עבור תעשיית הטכנולוגיה. הסכסוך גם פגע בחברות הקמעונאות, התעשייה והבנייה, מאחר שעליהן לשלם יותר עבור מתכות וסחורות אחרות. שלוש חברות רכב הגדולות מדטרויט - פורד, ג'נרל מוטורס ופיאט קרייזלר - ייפגעו בכמיליארד דולר בשורת הרווח השנה. לפי כלכלנים, פורד ופיאט קרייזלר יספגו פגיעה דומה גם בשנה הבאה.