$
כלכלה ומדיניות

נזקי ההאטה והזעם בסין התחילו באפל אך לא יעצרו רק בה

אזהרות אפל על חולשה בכלכלה הסינית והמתיחות בין סין לארה"ב יצרו שילוב מסוכן עבור החברות האמריקאיות, שמסתמכות יותר ויותר על הצרכנים הסינים. ברקע החלו בסוף השבוע שיחות המשא ומתן בין המעצמות, בניסיון לעצור מלחמת סחר של ממש

רן אברמסון ועומר כביר 08:1506.01.19

"אף שצפינו חלק מהאתגרים בשווקים מתעוררים מרכזיים, לא חזינו את עוצמת ההאטה הכלכלית, במיוחד בסין. למעשה, רוב הירידה בהכנסות שאנו צופים מקורה בסין, הונג קונג וטייוואן, במכירות של האייפון, המק והאייפד" — משפט זה מהמכתב למשקיעים שפרסם מנכ"ל אפל טים קוק בלילה שבין רביעי לחמישי, הרעיד את השווקים ושלח את מניית החברה לירידה הגדולה ביותר זה שנה וחצי (10%).

 

 

 

התהודה שעורר המכתב, שהתריע כי הכנסות אפל ברבעון האחרון של 2018 יהיו נמוכות בעד 10% מהתחזיות הקודמות, היתה די צפויה. אחרי הכל, עיקר המכתב עסק בקשיים שתוקפים שני מנועים מרכזיים של הכלכלה העולמית בעשור האחרון: טלפונים חכמים וצרכנים סיניים.

 

 

 

אולי לא בכדי המכתב של קוק יצא ערב סוף השבוע הסוער שבמהלכו החלו רשמית בבייג'ינג שיחות הסחר בין סין לארה"ב. המכתב והתגובה לו חשפו נקודות תורפה משני צדי שולחן המשא ומתן; מלחמת הסחר בין המדינות אינה הגורם להן, אבל הסלמתה תחריף את השפעתן. עם זאת ההאטה בסין אינה הסיבה היחידה שהעניק קוק להורדת התחזית. המכתב ציין גם שער דולר חזק, קשיים בשרשרת האספקה שנובעים מהשקת מספר חריג של מוצרים חדשים אך מעל הכל — ביקוש חלש לאייפון, שיוחס בעיקר לפעילות נמוכה מהצפוי בשווקים מתפתחים וסין בראשם.

 

הנעשה בסין צריך להדאיג גם חברות אחרות הפועלות במדינת הענק. עבור יצרנית הרכב האמריקאית GM סין היא שוק גדול יותר מארה"ב: 51% מהמכוניות שמכרה אשתקד נמכרו בסין, והשנה דיווחה החברה על ירידה של 1.6% במכירות במדינה לעומת 2017. סין אחראית גם על 20% ממכירות רשת בתי הקפה סטארבקס, על 12.4% ממכירות נייקי ועל 8% ממכירות ענקית מוצרי הצריכה פרוקטר אנד גמבל, וזהו רק מדגם מייצג של חברות אמריקאיות במדינה.

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג צילום: איי פי

 

 

למעשה, חברות אמריקאיות בסין חשופות לסיכון כפול. הראשון הוא ההאטה במשק הסיני שעלולה לפגוע בהכנסותיהן, אך גם בחברות מקומיות וזרות אחרות. הסיכון השני הוא המתיחות הגבוהה בין ארה"ב וסין בתחום הסחר. מסי היבוא ההדדיים שהטילו המדינות זו על זו דחפו חברות להכין תוכניות מגירה לבנייה מחדש של שרשראות האספקה, שרבות מהן מסתמכות כעת על ייצור בסין. התכונה בחזית זו נרגעה מעט לאחר שבדצמבר הסכימו נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג להפסיק את הטלת המכסים עד מרץ, כדי לתת הזדמנות למשא ומתן על יחסי הסחר.

 

תוכניות המגירה הללו מעניקות לטראמפ מנוף לחץ על ההנהגה הסינית ומחזקות את תדמיתו כמחזיר משרות ייצור לארה"ב. אך החברות בקו האש רחוקות מלראות עין בעין עם טראמפ, שכן הן צפויות לספוג את מרבית העלויות, לפחות בשלב זה. ככל שתגבר תנועת המלקחיים של היחלשות המכירות בסין מחד והעלייה בהוצאות יבוא לארה"ב מאידך, גם האזרחים האמריקאיים יחלו להרגיש את ההדף.

 

נתוני התעסוקה הטובים מהצפוי שפורסמו בשישי האחרון והתגברות קצב עליית המשכורות מסמנות שהאינפלציה בארה"ב תעלה — דבר שיצמצם את מרחב התמרון של הפד בקצב העלאות הריבית, שכבר עוררו את זעמו של טראמפ. הנינוחות שהפגין נשיא ארה"ב למצוקת החברות האמריקאיות ואפל בראשן צפויה להיות אם כן קצרת מועד.

 

ספקיות אפל נפגעות

 

אף שהורדת תחזית ההכנסות אינה חדשות טובות עבור אפל, עדיין לא מדובר באירוע טראומתי בשלב זה. לפי קוק, קטגוריות המוצר האחרות תפקדו יפה וצמחו במשותף בכ־19% ברבעון האחרון, החברה רשמה הכנסות שיא במדינות מפתח כארה"ב, גרמניה וקוריאה הדרומית, ויש לה 130 מיליארד דולר במזומנים בקופה. סביר שהיא תוכל להתמודד עם המשבר ולהגיח כמנצחת, גם אם לא בשנה הקרובה.

 

הבעיה היא שכשאפל מתעטשת, חברות אחרות מצטננות. אחרי הכל, יצרנית האייפון לא מייצרת כמעט דבר בעצמה. היא מתכננת ומפתחת רבים מהרכיבים במוצריה, אבל הייצור נעשה בידי שותפות: המעבדים מגיעים מ־TSMC, שבבי התקשורת מאינטל וקוואלום, שבבי הזיכרון ממיקרון והמסכים מ־LG וסמסונג. והכל מחובר ומורכב בידי פוקסקון.

 

אפל מוגנת היטב מתנודות. שולי הרווח שלה רחבים והיקף ההזמנות שלה הופך את הספקיות לתלויות בה. זה עובד היטב לכולם בזמנים טובים, אבל כשהשוק במצוקה, השותפות צפויות להרגיש את המכה חזק יותר. המכה צפויה להתעצם אם הערכות אפל לפיהן הכלכלה הסינית על סף האטה יתגלו כנכונות, שכן סין אחראית לחלק ניכר ממכירות רבות מחברות הטכנולוגיה.

 

לא מפתיע שיום לאחר פרסום התחזית המעודכנת של אפל מניות הספקיות החלו לצלול. יצרנית השבבים האוסטרית AMS איבדה 19% עם פתיחת המסחר באירופה בשעה שמתחרתה הצרפתית־איטלקית STMicroelectronics איבדה כ־10%. אפילו סמסונג בעלת הפורטפוליו המגוון איבדה כמעט 3% ביום המסחר שלאחר פרסום ההודעה.

 

ברחיש הפסימי ביותר זו עשויה להיות תחילת התרסקות: ספקיות ייסגרו, עובדים יפוטרו והכלכלה תאט עוד יותר. אך תרחיש זה לא נראה סביר במיוחד. מספר ספקיות קטנות עלולות להתמוטט, ודאי אם הביקוש של אפל ירד עד כדי כך שהיא תפסיק לעבוד איתן, אך הגדולות והמגוונות כנראה יחזיקו מעמד ויהיו בשטח כשהביקוש למוצרי אפל יחזור לצמוח.

 

הסינים צורכים פחות

 

כפי שציין קוק, ממשלת סין דיווחה על צמיחה של 6.5% ברבעון השלישי של 2018 — הנתון הנמוך ביותר לתקופה זו זה 25 שנה והנמוך ביותר בכלל מאז הרבעון הראשון של 2009, בשיא המשבר הכלכלי העולמי. תרחיש של האטה בכלכלת סין מרחף באוויר כבר שנים, פשוט כי אף כלכלה לא יכולה לצמוח בקצב של כמעט 10% בממוצע מדי שנה עפי שעשתה סין מאז תחילת שנות התשעים.

 

בעשור האחרון ביצע המשק הסיני מעבר מתוכנן מהסתמכות על ייצור ומיזמי תשתיות ממשלתיים לכלכלה שמבוססת בעיקרה על צריכה פרטית. כחלק כדי לקדם את התוכנית ממשלת סין הנהיגה רפורמות מס שנועדו לתמרץ את האזרחים לצרוך יותר. אך בשנה האחרונה התבררו הבעיות במעבר: צבר נתונים מהחודשים האחרונים מעיד על ירידה בנטיית הצרכן הסיני להוציא כסף, החל בירידה הראשונה זה 20 שנה במכירות כלי רכב וכלה בירידה חדה במחירי הנדל"ן. הכנסות הממשלה ממסי צריכה באוקטובר האחרון ירדו ב־71% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד, וסקר של אתר ניקיי מאותו חודש הצביע על נטייה גוברת לחיסכון של הצרכנים הסיניים כבר מחודש מרץ.

 

זה לא אומר שהסינים הפסיקו לקנות, מכירות כרטיסי הקולנוע במדינה צמחו ב־2018 ב־9.5%. זה אמנם פחות מצמיחה של 13.5% בשנה שקדמה לה, אבל עדיין מרשים. השינוי אם כן הוא על מה מוציאים הסינים את כספם, וזו בדיוק הנקודה שבה כשלה אפל. השינוי בהתנהגות הצרכנים מתבטא בין היתר בנסיקה במכירות סמארטפונים מתוצרת מקומית כוואווי ושיאומי, שמציעים חלופה הגונה לאייפון היקר. לראיה, בחודש שעבר דיווחה וואווי על זינוק של 30% במכירות הסמארטפונים שלה ב־2018 לכדי 200 מיליון יחידות. מותג הסמארטפונים הסיני Vivo היה הנמכר היותר במדינה ברבעון השלישי של השנה.

 

מגמה זו אף התחזקה בעקבות גל פטריוטיות ששוטף את סין בעקבות מלחמת הסחר והרטוריקה התוקפנית של טראמפ, גל שהגיע לשיא בעקבות מעצרה בקנדה של סמנכ"לית הכספים של וואווי. אף שאפל לא קשורה למעצר, זיהויה כמותג אמריקאי פגע בתדמיתה.

 

ועל רקע סוף השבוע הזה החל בבייג'ינג סבב שיחות הסחר הרשמי הראשון בין סין לארה"ב מאז סיכמו מנהיגיהן בדצמבר על "הפסקת אש" עד למרץ. המכתב של קוק ותגובת השווקים לו חשפו נקודות תורפה בכלכלות שתי המדינות, שהסלמת מלחמת הסחר רק תחריף. בכל הנוגע ללחץ להגיע להסדר בין שתי המדינות, המכתב עוד עשוי להיות בעל השפעה חיובית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x